Lifestyle

Komentari 0

Biljka koju je idealno saditi kraj autoceste - smanjuje zagađenje

Biljka koju je idealno saditi kraj autoceste - smanjuje zagađenje

Stručnjaci su identificirali 'super biljku' koja je pronađena u Velikoj Britaniji, a koja može pomoći upijanju onečišćenja na prometnim cestama, a to je poznata mušmula

Znanstvenici Kraljevskog hortikulturnog društva (RHS) promatrali su učinkovitost živice za upijanje onečišćenja zraka, uspoređujući različite vrste grmlja, uključujući mušmulu, glog i zapadnjačku tuju.

POGLEDAJTE VIDEO:

Otkrili su da je dlakaviji list mušmulice bio barem 20 posto učinkovitiji u upijanju onečišćenja s cesta s gustim prometom u usporedbi s drugim grmljem, iako na tišim ulicama nije bilo razlike.

- Na glavnim gradskim cestama s gustim prometom otkrili smo da su vrste sa složenijim i gušćim krošnjama, s grubim i dlakavim lišćem poput mušmulice bile najučinkovitije. Znamo da će za samo sedam dana duljina od jednog metra dobre guste živice izbrisati istu količinu onečišćenja koju automobil emitira tijekom vožnje od otprilike 800 kilometara - rekla je vodeća istraživačica dr. Tijana Blanusa.

Rekla je kako bi mušmula bila idealna za sadnju uz prometne ceste gdje ima previše onečišćenja, dok bi se u ostalim područjima s manje prometa preporučila kombinacija više vrsta.

Studija je dio rada RHS-a koji rade na ublažavanju ekoloških problema kao što su onečišćenje zraka, poplave i vrućine, ističući prednosti vrta i zelenih površina.

Premda je istraživanje RHS-a s 2056 ljudi pokazalo da je trećina (33 posto) pogođena onečišćenjem zraka, samo šest posto poduzima aktivne korake u svojim vrtovima kako bi ga ublažilo.

Otprilike 86 posto ispitanika YouGov izjavilo je da im je stalo do problema zaštite okoliša, dok se 78 posto brine zbog klimatskih promjena, a RHS se nada da će iskoristiti taj interes kako bi ljude potaknuo da pomognu okolišu uz pomoć biljaka.

- Stalno identificiramo nove 'super biljke' s jedinstvenim kvalitetama koje, u kombinaciji s drugom vegetacijom, pružaju blagodati, a istovremeno pružaju prijeko potrebna staništa za divlje životinje. Otkrili smo, na primjer, da je bršljan odličan  u hlađenju zgrada, a glog pomažu u ublažavanju intenzivnih ljetnih vrućina. Ako se zasade u vrtovima i na zelenim površinama gdje su ovi ekološki problemi najzastupljeniji, mogli bismo napraviti veliku promjenu u borbi protiv klimatskih promjena - kaže profesor Alistair Griffiths.

Znanstvenici RHS-a se sele u centar Hilltop, u vrtove u Wisleyu, koji će im omogućiti da povećaju svoje istraživanje, piše Independent.

Najčitaniji članci