Lifestyle

Komentari 1

Bilogorski gorostasi vedi sada će vas upoznavati s tim krajem

Bilogorski gorostasi vedi sada će vas upoznavati s tim krajem

Uz potporu turističke zajednice Bilogora-Bjelovara uskoro će se otvoriti nova staza duga više od dva kilometra, za koju čovjeku treba oko 2700 koraka, vedu (bilogorskom divu) - 1.240, a malim lovcima 4100 koraka

Svaki kraj ima neku svoju legendu ili priču, a Bilogora je poznata po svojim vedima - mitskim divovima koji, po starim vjerovanjima, žive u gradovima duboko skrivenima u gustim i tamnim bilogorskim šumama. 

Predavanja kažu da bi rijetko izlazili iz šuma, i to kako bi pomogli seljanima u poljoprivrednim radovima jer je svaka kuća imala svoga veda. Zauzvrat bi im seljaci dali nešto hrane i starog platna, pa su ti divovi često bili u podrapanoj odjeći te se i danas može čuti rugalica “Zdrapan si kak ved!”.

POGLEDAJTE VIDEO: U Kanjon Kamačnik s VR naočalama

Ovu predivnu legendu sad se može i doživjeti dolaskom na Izletište Na malenom brijegu gdje se priprema i Staza veda. Legendu o mitološkim bićima vedima su nam ispričali u turističkoj zajednici Bilogora - Bjelovar te nas uputili vlasniku malog izletišta, Vladimiru Vlajiniću koji nam je opisao što sve izletište “Na malenom brijegu” nudi svojim posjetiteljima. 

- Ponude vezane uz program mitoloških bića i pikulanje, originalne su i različite od svih koje susrećemo u našem okruženju. Osim toga, naš bajkovit položaj na prekrasnoj uzvisini s idiličnim vidikom na bilogorske šume i obližnje njive, ostavlja neponovljiv dojam na posjetitelja - ispričao je Vladimir.

O vedima kao dijelu turističke ponude Vladimir kaže da je ideja došla iz lokalne turističke zajednice, od Mladena Medaka, koji je osmislio priču koja se u početku temeljila na bilogorskim gorostasima – vedima i bergmandelu, zemaljskim duhu, patuljku iz napuštenih rudnika Bilogore. Osim same priče, osmišljena je igra traženja skrivenog blaga veda. 

- To je igra u kojoj sudjeluje nekoliko grupa djece. Protkana je i obrazovnim i odgojnim elementima, a razvija i kolektivni duh. Igre zabavljaju i odrasle, pogotovo kad je riječ o team buildingu. Uz to, osmišljena su jela koja su nazivima povezana s mitološkim bićima, a temelje se na tradicijskoj kuhinji. Izrađen je i originalan set posuđa koji svojim izgledom vraća u neka prošla vremena - nabraja sve inovacije koje su uveli kako bi ponudili što kvalitetniju priču i ugođaj posjetiteljima. 

Vladimir kaže da su osmislili ponudu u kojoj se daje naglasak na obiteljski turizam, dječje grupe, team building, jahanje, ali da su zanimljivi i planinarskim grupama, šetačima, te da su dobrodošli i biciklisti kojima nude takozvanu bike&bed uslugu. Imaju vlastitu poljoprivrednu proizvodnju te gostima nude domaću janjetinu, domaće vino, sok, zimnice, pekmeze, suhomesnate proizvode te voće i povrće.

Ispričao nam je i o novitetima koje namjeravaju uvesti u svoju ponudu, od kojih je najupečatljivija Staza začudnih bića Bilogore, uz potporu Turističke zajednice Bilogora- Bjelovar, a i ovaj puta s idejama, likovnim rješenjima i ilustracijama Mladena Medaka Gage.

- To je bajkovito brdovita kružna staza, a prolazi našim imanjem kroz livade, njive, šumu, kraj izvora, pored jezerca i potoka, a duga je nešto više od dva kilometra. Običnom čovjeku trebat će oko 2.700 koraka da je prođe, vedu - bilogorskom divu - 1.240, a malim lovcima - 4.100 koraka. Na toj stazi ćemo, za sada, moći upoznati šest začudnih bića koja će nam biti predstavljena na neobičan i zanimljiv način. Uz navedeno, pripremamo i slikovnicu, majice, bojanku, postere i druge suvenire vezane uz tu novu turističku ponudu - ispričao je. Cijene se dogovaraju na upit sa svakim gostom jer je cilj pristupiti svakom posjetitelju individualno.