Obavijesti

Lifestyle

Komentari 13

Biti beba je kao da ste ludo zaljubljeni i prvi put u Parizu

Biti beba je kao da ste ludo zaljubljeni i prvi put u Parizu
1

Djeca od godinu i pol poštuju mišljenje drugih i brzo uče jer su dugo ovisna o roditeljima, njihov mozak je kao najsnažnije računalo za učenje na svijetu...

VIDEO

Prije 30 godina stručnjaci su mislili da su novorođeni egocentrični i nesposobni za razumijevanje drugih te uzroka i posljedica. 

No u posljednjih 20-ak godina znanstvenici su došli do drukčijih zaključaka. Alison Gopnik, svjetski priznata stručnjakinja za istraživanje dječjeg razvoja te prof. psihologije i filozofije na sveučilištu Berkeley u Kaliforniji, tvrdi da novorođeni razmišljaju kao najbriljantniji znanstvenici. 

Kaže kako je njihov mozak najsnažnije računalo za učenje na svijetu, a preispituju hipoteze baš kao znanstvenici. I u tome su bolji od odraslih. Dokazali su to kutijom koja svira na neki uzorak koji se na nju stavi. 

Testiranjem hipoteza 4-godišnjaci su prije našli točan uzorak. To je, kaže, Gopnik, zato što eksperimentiraju, no odrasli kažu da guraju nos u sve ili se igraju. Objasnila je i kako su dokazali da djeca nisu nesvjesna svoje okoline.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Kako ih ne možemo pitati što misle, stavili smo dvije zdjele hrane pred 15-mjesečne i 18-mjesečnu djecu - s krekerima i brokulom. Sva su jela krekere. No kad je moja pomoćnica probala hranu, u pola slučajeva se oduševila krekerima, a u pola brokulom. 18-mjesečna djeca na njezinu bi joj zamolbu “dodaj mi” dala ono što voli iako oni to ne vole, dok su oni od 15 mjeseci dugo buljili u nju da bi joj ipak dali krekere. Jer što oni vole, trebaju svi - kaže Gopnik. 

U tri mjeseca djeca su naučila da ne volimo svi isto i da treba poštivati volju drugih. To je, kaže Gopnik, više nego što neki odrasli znaju. Usporedila je stanje dječje svijesti s odraslima. 

- To je kao kad se nađemo u novoj situaciji, npr. zaljubimo se ili prvi put posjetimo neki grad. Tada nam se svijest ne sužava nego širi pa su tri dana u Parizu intenzivnija nego mjesec kod kuće. I kava imitira učinak neurotransmitera u djetetovu mozgu. Dakle biti beba je kao da ste zaljubljeni, prvi put u Parizu i popili tri dupla espressa - kaže Gopnik.

Djeca su kao fenjer, a odrasli reflektor

Svijest i pažnja odraslih su kao reflektor. Odlučimo što je važno i tome se posvetimo. Imamo fokusiranu pažnju. Svijest male djece je poput fenjera. Teško se usmjere na jedno, ali su vješti u primanju mnogo informacija iz raznih izvora, kaže Gopnik.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 13
VIDEO

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju
OČARAT ĆE VAS

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju

Jedan od njih je Lav. On zrači samopouzdanjem i unutar i izvan spavaće sobe. Magnetskom karizmom i energijom osvaja partnera razigranim i avanturističkim duhom

'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'
'SVE SAM OTKAZALA'

'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'

'Dva dana prije vjenčanja, dok sam finalizirala narudžbe za proslavu, na njegovom telefonu naišla sam na pretinac imena 'Sunshine'. Osjećala sam mučninu dok sam ga otvarala'
'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'
ŠOKANTNO OTKRIĆE

'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'

Prema riječima muža, njezina mama ga je 'zavela' kad su imali 18 godina i živjeli u njihovoj kući. Od tada su imali nezaštićene spolne odnose barem jednom mjesečno