Obavijesti

Lifestyle

Komentari 13

Biti beba je kao da ste ludo zaljubljeni i prvi put u Parizu

Biti beba je kao da ste ludo zaljubljeni i prvi put u Parizu
1

Djeca od godinu i pol poštuju mišljenje drugih i brzo uče jer su dugo ovisna o roditeljima, njihov mozak je kao najsnažnije računalo za učenje na svijetu...

VIDEO

Prije 30 godina stručnjaci su mislili da su novorođeni egocentrični i nesposobni za razumijevanje drugih te uzroka i posljedica. 

No u posljednjih 20-ak godina znanstvenici su došli do drukčijih zaključaka. Alison Gopnik, svjetski priznata stručnjakinja za istraživanje dječjeg razvoja te prof. psihologije i filozofije na sveučilištu Berkeley u Kaliforniji, tvrdi da novorođeni razmišljaju kao najbriljantniji znanstvenici. 

Kaže kako je njihov mozak najsnažnije računalo za učenje na svijetu, a preispituju hipoteze baš kao znanstvenici. I u tome su bolji od odraslih. Dokazali su to kutijom koja svira na neki uzorak koji se na nju stavi. 

Testiranjem hipoteza 4-godišnjaci su prije našli točan uzorak. To je, kaže, Gopnik, zato što eksperimentiraju, no odrasli kažu da guraju nos u sve ili se igraju. Objasnila je i kako su dokazali da djeca nisu nesvjesna svoje okoline.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Kako ih ne možemo pitati što misle, stavili smo dvije zdjele hrane pred 15-mjesečne i 18-mjesečnu djecu - s krekerima i brokulom. Sva su jela krekere. No kad je moja pomoćnica probala hranu, u pola slučajeva se oduševila krekerima, a u pola brokulom. 18-mjesečna djeca na njezinu bi joj zamolbu “dodaj mi” dala ono što voli iako oni to ne vole, dok su oni od 15 mjeseci dugo buljili u nju da bi joj ipak dali krekere. Jer što oni vole, trebaju svi - kaže Gopnik. 

U tri mjeseca djeca su naučila da ne volimo svi isto i da treba poštivati volju drugih. To je, kaže Gopnik, više nego što neki odrasli znaju. Usporedila je stanje dječje svijesti s odraslima. 

- To je kao kad se nađemo u novoj situaciji, npr. zaljubimo se ili prvi put posjetimo neki grad. Tada nam se svijest ne sužava nego širi pa su tri dana u Parizu intenzivnija nego mjesec kod kuće. I kava imitira učinak neurotransmitera u djetetovu mozgu. Dakle biti beba je kao da ste zaljubljeni, prvi put u Parizu i popili tri dupla espressa - kaže Gopnik.

Djeca su kao fenjer, a odrasli reflektor

Svijest i pažnja odraslih su kao reflektor. Odlučimo što je važno i tome se posvetimo. Imamo fokusiranu pažnju. Svijest male djece je poput fenjera. Teško se usmjere na jedno, ali su vješti u primanju mnogo informacija iz raznih izvora, kaže Gopnik.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 13
VIDEO

Ovo su radna vremena trgovina i šoping centara ove nedjelje
DETALJAN VODIČ

Ovo su radna vremena trgovina i šoping centara ove nedjelje

Radno vrijeme trgovina i trgovačkih centara nedjeljom: trgovine smiju raditi 16 nedjelja u godini. Trgovci odlučuju koje nedjelje su radne, a vodič s radnim vremenom svih dućana pogledajte ovdje

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati
KOJE SU OPTIMALNE DOZE?

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati

S obzirom na to da kakao sadrži visoku dozu magnezija, pozitivan učinak na san možete imati i od šalice toplog kakaa prije spavanja. U toj su kategoriji i indijski oraščići i bademi
Dnevni horoskop za subotu 20. travnja: Bik radi čistku među prijateljima, Vaga šarmira...
ŠTO DONOSI VIKEND

Dnevni horoskop za subotu 20. travnja: Bik radi čistku među prijateljima, Vaga šarmira...

Pročitajte dnevni horoskop za subotu 20. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje