ZA SVAČIJI UKUS Male, velike, okrugle, duguljaste, kvrgave, crvene ili žute..., svaka rajčica ima drugu ulogu za stolom. Neke su bolje sa staraš ili umake dok se neke jedu sirove
Bogat izbor u prodaji: Rajčici s pravom 'tepaju' zlatna jabuka
Volovsko srce i amerikanac sorte su rajčica koje na osječkoj tržnici prodaje OPG Hlaj iz Tvrđavice. Domaće su i mekane, pa ih treba brzo potrošiti. Mogu stajati dva dana.
POGLEDAJTE VIDEO:
Pokretanje videa...
- Obje sorte odlične su za kuhanje. Sataraš je jelo u kojemu se najčešće upotrebljavaju upravo ove vrste rajčica. Naravno može ih se jesti svježe i s njom raditi raznovrsne salate - rekao je Mirko Hlaj te dodao kako su prije postojale samo te dvije sorte. Cijena jedne i druge sorte je između 10 i 15 kuna po kilogramu, ovisno o ponudi i potražnji na tržnicama.
Stare sorte ukusnije
- To su prve naše sorte koje dolaze. Počele su sazrijevati prije mjesec dana - objasnio nam je Mirko koji rajčice uzgaja na prirodan način, u zemlji uz kolac bez upotrebe ikakvih pesticida.
OPG Edita Cickai na tržnici prodaje rajčicu sorte jabučar, a i ona je prirodno uzgojena. Cijena joj varira od pet do 10 kuna po kilogramu. Najskuplje su one rajčice koje su sada počeli brati. Imaju tvrđu koru, a najčešće ju se konzumira svježu.
- Ova vrsta rajčica pogodna je za kupovinu kada obitelji odlaze na ljetovanje zato što može stajati i do tjedan dana izvan hladnjaka - objasnila nam je Edita Cickai.
Ima rajčica sorte jabučar s mekšom korom, ali mesnatija je iznutra. Osam kuna stoji kilogram tih “zlatnih jabuka”, što je izravan prijevod talijanskog naziva pomodoro, a i kod nas im uz jadransku obalu tepaju pomidor. Edita Cickai prodaje i po pet kuna kilogram onih koje je kiša oštetila. Mekše su i imaju mrlje.
- Najbolje su za sataraš i ukuhavanje u umak ili sos - rekla je Edita. Nada Pralija rajčicu jabučar prodaje na veliko.
Na veliko i za tri kune
Stoji tri kune po kilogramu. Potražnja je velika, a na štandu nudi ih i prerezane kako bi kupci vidjeli kakve su.
- Rajčice uzgajamo na polju, ne u plastenicima i apsolutno sve je prirodno - pohvalila se i Nada te dodala kako se godinama bave uzgojom upravo ove sorte. Drago Šarić na tržnici prodaje sortu amerikanac slatkog okusa, a volovsko srce cijeni 12 kuna po kilogramu.
- Sorta traži više truda, a manji je urod - objasnio je cijenu Drago Šarić.
Male su aromatičnije
Takva rajčica najčešće se jede sirova, ali kad jače sazre ili nakon berbe postane mekanija, može se i kuhati. Niz godina uzgaja i sortu delfina, kilogram prodaje po sedam kuna, Riječ je, kažu stručnjaci, o hibridu koji podnosi i manje propuste tijekom uzgoja, a ujednačeno zrije. Cherry rajčicu, čije je sjeme dobio iz Italije, Drago prodaje po 10 kuna, ali pola kilograma. Hrvatski naziv je trešnjolika ili trešnjasta rajčica, zato što je plod malen poput trešnje. Može biti crvene, crveno-narančaste i žute boje, a zbog povoljnijeg odnosa šećera i kiselina aromatičnija je i slađeg okusa.
Nove sorte su otpornije
HIBRIDI Imaju tvrđu kožu da se ne oštete u prijevozu. Otporniji su, a mogu stajati i do 15 dana i neće se pokvariti. Ne mijenjaju puno boju.