Obavijesti

Lifestyle

Komentari 8

Bogata bosanska kuhinja nudi puno više od slavnih ćevapa

Bogata bosanska kuhinja nudi puno više od slavnih ćevapa
5

ČARI BOSANSKE GASTRONOMIJE Tradicionalni bosanski recepti nude i mnogo više od svima poznatih bureka i ćevapčića. Mi vam donosimo nekoliko recepata

VIDEO

Tradicionalni bosanski recepti nude i mnogo više od svima poznatih bureka, sirnice i ćevapčićaNa meniju se tako često može naći i riječna pastrva, šaran i som, ribe koje se najčešće mariniraju u začinskom bilju, a poslužuju uz krumpirovu salatu. 

Za ljubitelje mesa tu je šareni bosanski lonac u kojem se izmjenjuju redovi junećeg ili goveđeg mesa s krumpirom i povrćem. Ljubiteljima sarme svidjet će se bosanski japrak koji se od sarme razlikuje po ogrtaču - umjesto listova kupusa meso obavija list vinove loze. 

Fotolia

Slatkoljupce će oduševiti baklave, tufahije te nezaobilazna halva - desert od pšeničnog brašna i pinije koji se s maslacem pirjaju u tavi. 

U bosanskoj kuhinji ne koristi se zaprška jer se povrće i meso kuhaju ili pirjaju u malo vode ili jušnog temeljca. Tako se namirnice kuhaju u vlastitim sokovima, a rezultat su lagana jela prirodnih aroma. Od začina se najčešće koriste papar ili mljevena crvena, slatka i ljuta paprika te češnjak čiji se intenzitet ponekad ublažuje mliječnim proizvodima. Luk i rajčica su nezaobilazni dio juha i variva jer im daju gustoću i puniju teksturu.

Ako se sami želite okušati u pripremanju specijaliteta bosanske kuhinje donosimo vam nekoliko recepata:

Bosanski lonac s koprom i metvicom

Sastojci: 1/2 kg janjetine s kostima, 1/2 kg junetine, 3 glavice luka, glavica češnjaka, 3 rajčice, 1 ljuta papričica, 3 velika krumpira, 2 paprike, peršin, metvica, kopar, sol, papar 

Priprema: Meso izrežite na komade srednje veličine, a povrće na krupnije kockice. Glavicu češnjaka operite, ocijedite i češnjeve ostavite u kori. Dno glinene posude premažite maslacem, najprije složite meso, pa zatim povrće. Dodajte ljutu papričicu, papar, usitnjene začine i žličicu crvene paprike. Zalijte vodom, dodajte maslac, pokrijte folijom koju ste izbockali vilicom i stavite u pećnicu, najprije na jaku, pa zatim na slabu vatru, na sat do dva.

Marko Perić

Tufahije - jabuke s orasima

Sastojci: 1,5 kg jabuka srednje veličine, 200 g šećera, 80 g oraha, bjelanjak, limun, 1 l vode, 2 vanilin šećera, 2 dl šlaga

Priprema: Jabuke očistite, ogulite i izdubite im sredinu, a kore sačuvajte. Stavite ih kuhati u kipuću vodu s 50 g šećera, vanilin šećerom i limunovim sokom. Kad su kuhane, izvadite ih, a vodu ne bacajte već dodajte preostali šećer i kore od jabuka. Kad sirup prokuha, procijedite ga i ohladite. Kuhane jabuke nadjenite mješavinom tučenog bjelanjka, mljevenih oraha i vanilin šećera, stavite u lim za pečenje i pecite oko 15 minuta na 180 °C. Prelijte ih sirupom i tučenim vrhnjem.

Sogan dolma - punjeni luk

Sastojci: 1/2 kg crvenog luka, 30 dag mljevene janjetine, 100 g riže, žličica papra, žlica octa, 2 dl kiselog vrhnja, 2 žlice maslaca, 2 čaše vode, kajmak za posluživanje 

Priprema: Očistite crveni luk od ljuski i zarežite svaku glavicu pri vrhu, tako da odrežete kapicu. Luk ostavite nekoliko minuta u vrućoj vodi i pažljivo izvadite kolutove iz sredine. Mljeveno meso pomiješajte s rižom. Posolite i popaprite te nadjenite kalupe luka. Položite ih u plitku posudu, zalijte vodom i premažite maslacem te kuhajte na laganoj vatri oko pola sata. Kad omekšaju, izvadite ih u zdjelu i poslužite s kajmakom.

Marko Perić

Halva od badema

Sastojci: Šalica brašna, 1/2 šalice maslaca, 2 šalice mlijeka, 2 žutanjka, 4 žlice šećera, 100 g badema, 100 g šećera u prahu 

Priprema: Pjenasto izrađene žutanjke sa šećerom umiješajte u hladno mlijeko. Brašno i maslac stavite u posudu i grijte na umjerenoj vatri uz miješanje. Kad se smjesa prestane lijepiti i počne lako oblikovati, maknite s vatre i dodajte mlijeko s umiješanim žutanjcima i šećerom. Dobro povežite smjesu i žlicom oblikovane kugle stavite na posudu za posluživanje. Pospite mljevenim bademima i šećerom u prahu. Prema želji ukrasite čitavim bademima. 

Klepe

Sastojci: 250 g mljevenog mesa, 1/2 kg brašna, jaje, suncokretovo ulje, 4 dl kiselog vrhnja, 5 čaša vode, 2 žlice maslaca, žličica crvene paprike, 2/3 češnja češnjaka, sol, papar 

Priprema: Umijesite tvrđe tijesto od brašna, soli, jaja, vode i ulja. U meso dodajte vode, žličicu ulja, sol, papar i dobro promiješajte. Razvaljajte tijesto debljine 2 mm i izrežite trakice širine 2 cm, premažite ih vrućim maslacem, nadjenite mesom, preklopite i pričvrstite rubove. Klepe stavite u vruću posoljenu vodu s malo ulja i kad isplivaju, izvadite ih šupljikavom žlicom. Prelijte ih kiselim vrhnjem te začinite crvenom paprikom i paprom.

Saznajte više o direktnim letovima za Sarajevo iz Zagreba, Splita, Dubrovnika, Pule i Zadra.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 8
VIDEO

Ovo su radna vremena trgovina i šoping centara ove nedjelje
DETALJAN VODIČ

Ovo su radna vremena trgovina i šoping centara ove nedjelje

Radno vrijeme trgovina i trgovačkih centara nedjeljom: trgovine smiju raditi 16 nedjelja u godini. Trgovci odlučuju koje nedjelje su radne, a vodič s radnim vremenom svih dućana pogledajte ovdje

Dnevni horoskop za subotu 27. travnja: Blizance čeka ljubavni početak, Biku sve ide od ruke
ASTRO PROGNOZA ZA SUBOTU

Dnevni horoskop za subotu 27. travnja: Blizance čeka ljubavni početak, Biku sve ide od ruke

Pročitajte dnevni horoskop za subotu 27. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje
Vrijeme idealno za roštiljanje: 12 recepata, ideje za marinade i top trikovi roštilj majstora
JEDITE KAO KRALJ

Vrijeme idealno za roštiljanje: 12 recepata, ideje za marinade i top trikovi roštilj majstora

Ne okrećite meso svakih nekoliko minuta. Svaki puta kada odrezak okrenete na roštilju, s njega kapaju sokovi koji ga čine sočnim, a odlučite li se za pripremu ribe, napunite je ružmarinom, origanom i kaduljom