Obavijesti

Lifestyle

Komentari 2

Boje u spavaćoj sobi doprinose mirnom snu i veselim jutrima

Boje u spavaćoj sobi doprinose mirnom snu i veselim jutrima

Boje koje će vas opustiti i smiriti su prljavo bijela, bež, boja breskve, nježno zelena i svijetlo plava i siva. Prostor dodatno osnažite bojama - zimi neka vam bude deblja i tamnija posteljina, a na proljeće svjetlija

VIDEO

Osim interijera i dekoracije, pogodna boja spavaće sobe može doprinijeti mirnom snu i veselim jutrima. Budući da je to obično prva soba koju vidite prije spavanja i prva ujutro kad se probudite, morate paziti što unosite u nju, a što ne. 

POGLEDAJTE VIDEO: 

Pokretanje videa...

Wespa spaces cooworking prostor za najam ureda 05:07

Boje igraju važnu ulogu u uređenju spavaće sobe jer mogu utjecati na naše emocije i stanje raspoloženja. 

- Koliko god ludo zvučalo, bojom stupamo u interakciju stalno, svjesno i nesvjesno. Boja je moćan alat koji na neki način smatramo nevažnim i uzimamo zdravo za gotovo - kaže terapeutkinja bojama Walaa AlMuhaiteeb.

Prije nego donesete bilo kakvu veliku odluku o boji vaše spavaće sobe, IKEIN dizajner interijera Barry Reidy kaže da prvo morate razjasniti što želite postići u sobi.

- Prvo, preporučio bih da se zapitate kakva je atmosfera i raspoloženje koje želite stvoriti? Što za vas znači umirujući prostor? Spavaća soba može biti vaša supermoć. Svima nam je potreban prostor u kojem se možemo opustiti, osjećati se ugodno i sigurno i napuniti baterije - dodaje.

Dizajnerica interijera Lisa Galano dodaje da s toliko toga što se događa u našem svakodnevnom životu, spavaće sobe mogu poslužiti kao utočišta koja nam pomažu opustiti misli. 

S obzirom da mnogi žele da im spavaće sobe pomognu da se smire i opuste, ispunite ih svijetlim, poticajnim bojama. 

Uredan dom mogao bi značajno poboljšati mentalno zdravlje
Uredan dom mogao bi značajno poboljšati mentalno zdravlje

- Ako stavimo boje koje su uzbudljive i stimuliraju um, kao što je žuta, to nam neće pružiti miran san. Neće stvarno pomoći cilju prostora - kaže AlMuhaiteeb.

Ovo je popis opuštajućih nijansi boja koje Reidy, Galano i AlMuhaiteeb povezuju sa umirujućim prostorom za spavanje:

  • Svijetlo plava
  • Svijetlo siva
  • Svijetlo ružičasta
  • Prirodni tonovi drveta
  • Prljavo bijela
  • Boja breskve
  • Nježno zelena
  • Topla bež
Tri razloga zašto biste trebali imati više ogledala u domu
Tri razloga zašto biste trebali imati više ogledala u domu

Ove svijetle, prigušenije nijanse obično su lake za oči i manje poticajne za osjetila od kričavih i žarkih boja. Kao takve, većina ljudi će ih smatrati opuštajućim za gledanje.

Ipak, boja spavaće sobe je osobni izbor, pa morate uzeti u obzir i svoje preferencije. AlMuhaiteeb napominje da, iako se nježne plave i plave nijanse često preporučuju za spavaće sobe, netko tko ima negativne asocijacije na vodu ili valove može ih smatrati uznemirujućim. Ako ne znate koju boju bi stavili u spavaću sobu razmislite o ciljevima koje ste postavili za svoj prostor i kako želite da se osjećate u njemu, a zatim zatvorite oči i provjerite dolazi li vam na pamet neka boja. Ako da, to su nijanse s kojima ćete poželjeti početi.

Naravno, vaša spavaća soba ne mora biti samo jedne boje. Ako se svako jutro odijevate u spavaćoj sobi i želite se osjećati punim energije, razmislite o dodavanju malih svjetlijih boja u to područje. 

- U stvari se radi o ravnoteži i kombinaciji boja - kaže AlMuhaiteeb.

Kako unijeti proljeće u interijer: Malim promjenama stvorite si veseliji i ljepši dom u tren oka
Kako unijeti proljeće u interijer: Malim promjenama stvorite si veseliji i ljepši dom u tren oka

Što se tiče toga koji drugi dijelovi spavaće sobe obično podnose nešto više boje, Reidy je ljubitelj različitih nijansi na krevetu. 

- Vaš izbor tekstila može transformirati vaš postojeći prostor i učiniti ga potpuno novim. To je najbrži način da dodate boju u sobu, a možete mijenjati tekstil i po sezonama. Važno je razmišljati o tome kako se svaki element vašeg interijera spaja kako bi se stvorio izgled koji želite -  objašnjava. 

Razmislite o debljim pokrivačima u toplijim tonovima zimi te ih na proljeće zamijeniti svjetlijom i tanjom posteljinom, piše Mind Body Green.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Čuvarkuću bi svi trebali imati kod kuće: Evo zašto je korisna
SVESTRANA BILJKA

Čuvarkuću bi svi trebali imati kod kuće: Evo zašto je korisna

Skromna čuvarkuća ima vrlo slična svojstva kao aloe vera, no njezino je djelovanje nešto blaže. Nisu zahtjevne za uzgoj i brzo će se razmnožiti na suhim mjestima, čak i krovovima

'Igrala sam se vatrom i odnijela titulu najljepše mame Hrvatske'
VRTLARICA, PLESAČICA, NOVINARKA....

'Igrala sam se vatrom i odnijela titulu najljepše mame Hrvatske'

Rođena Zagrepčanka Daisy Osmičević (34) s adresom u Vinkovcima osvojila je titulu najljepše mame Hrvatske, a oduševila je svojim nastupom
VIDEO Pogledajte znakove koji mogu upućivati na dijabetes
REAGIRAJTE NA VRIJEME

VIDEO Pogledajte znakove koji mogu upućivati na dijabetes

Od neobično napuhnutog trbuha do mrlja na vratu, niz je znakova koji upućuju na to da se tijelo može približavati stanju koje dovodi do bolesti dijabetesa