Lifestyle

Komentari 20

Bolest mačjeg ogreba može izazvati iscrpljenost i otekline

Bolest mačjeg ogreba može izazvati iscrpljenost i otekline

Kod mačaka ova bakterijska infekcija nema nikakve simptome i brzo prolazi sama od sebe, dok se ljudi trebaju javiti liječniku ako su na mjestu ogreba primijetili plikove ili natečenost

Mačke su mnogima veliko veselje, no za neke predstavljaju i zdravstveni rizik. Bolest mačjeg ogreba ipak neće imati ozbiljne posljedice ako imate snažan imunitet ili se pravovremeno obratite liječniku kako bi vam prepisao kuru antibiotika. Bolest mačjeg ogreba izazvana je gram negativnim bacilom (bakterija štapićastog oblika) koji se naziva bacil bolesti mačjeg ogreba ili Bartonella henselae i jedna je od najčešćih bakterija na planeti.  

POGLEDAJTE VIDEO:

Kako se širi?

Širi se kontaktom sa zaraženom mačkom, kao posljedica mačjeg ugriza ili ogreba, ili kontaktom s mačjom slinom sa oštećenom kožom ili spojnicom oka. Oticanje limfnih čvorova započinje oko 2 do 3 tjedna nakon infekcije i može potrajati mjesecima.

Oticanje se može pojaviti na mjestu početne infekcije nakon čega se pojavljuju povećani limfni čvorovi uzduž toka limfne drenaže s mjesta ozljede. Ponekad čvorovi mogu stvoriti fistulu kroz kožu i njihov sadržaj istjecati izvan tijela. Bolest mačjeg ogreba je možda najčešći uzrok kroničnog oticanja limfnih čvorova u djece. Do danas se bolest često nije prepoznavala zbog poteškoća u ispitivanju, no sada postoje pouzdani testovi za dijagnosticiranje te bolesti. 

Koji su simptomi?

Moguće je da je vaša mačka zaražena tom bakterijom, a da to i ne znate, budući da bolest obično nema nikakvih simptoma. Stručnjaci ističu da je vjerojatno najčešće prenose mačići koji je dobivaju od jedne vrste buha. Dobre vijesti su da su mačke najčešće vrlo kratko prijenosnici te bolesti koja kod njih prolazi sama od sebe pa mačku nije potrebno voditi veterinaru.  

Ljudi pak imaju vidljive simptome. Ako ste dobili bolest mačjeg ogreba, primjetit ćete da je ogrebotina upaljena ili se na njoj stvorio mjehur. Ako je smještena blizu limfnih čvorova, on bi mogao biti natečen tijekom infekcije. Također se mogu javiti drugi simptomi poput iscrpljenosti, glavobolje i blago povišene temperature. Mnogo rjeđe javljaju se bolovi u grlu, nedostatak apetita i gubitak na težini. 

Bolest se sprečava ograničavanjem kontakta s mačkama. Kad to nije moguće, temeljito pranje ruku nakon igre s mačkom, izbjegavanje ogrebotina i ugriza mačke te izbjegavanje kontakta s mačjom slinom umanjuju rizik od zaraze. Ako ste vlasnik mačke možete je držati isključivo u kući te zaštititi od buha. Naravno, dobro je izbjegavati i grubu igru s mačkom kako biste spriječili da vas ugrize ili ogrebe. 

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Najčitaniji članci