Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
0 komentara

Borovnice čuvaju zdravlje srca i potiču mršavljenje

Jedenje borovnica pomaže gubljenju masnih jastučića na trbuhu, snižava razine kolesterola te učinkovito uravnotežuje razine šećera u krvi

Fotolia
Foto: Fotolia
0 komentara

Jedenje borovnica pomaže gubljenju masnih jastučića na trbuhu, pokazalo je istraživanje Sveučilišta u Michiganu. Također, snižava kolesterol i uravnotežuje razine šećera u krvi, čak i kod nezdrave prehrane. Učinak je najsnažniji ako se borovnice kombiniraju s niskokaloričnom hranom. Masne naslage na trbuhu povećavaju opasnost od srčanih bolesti i dijabetesa pa je prehrana bogata borovnicama korisna u sprečavanju tih oboljenja. Budući da je istraživanje provedeno na miševima, potrebne su dodatne studije koje bi potvrdile takav učinak kod ljudi. No srodno istraživanje pokazalo je da su muškarci s visokim faktorima rizika za srčanu bolest poboljšali stanje nakon što su tri tjedna pili sok divljih borovnica. Za blagotvorni učinak ovog šumskog voća zaslužni su antioksidansi, prirodni spojevi koji mijenjaju način iskorištavanja šećera u prehrani.

Od borovnica se bolje vidi i bolje misli
Prijašnja istraživanja pokazala su da borovnice “hrane” mozak i pomažu očuvanju mentalne bistrine u starijoj dobi. Također, borovnice poboljšavaju noćni vid te tako pomažu onima koji pate od tzv. kokošjeg sljepila te pružaju prirodnu zaštitu od očnih bolesti.
 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message