Obavijesti

Lifestyle

Komentari 2

Božićni panj: Užitak za nepce i pravi ukras blagdanskog stola

Božićni panj: Užitak za nepce i pravi ukras blagdanskog stola

Iako izgleda komplicirano, za izradu božićnog panja ne treba vam puno vremena, a od jednog biskvita možete napraviti i više panjeva koje ćete različito ukrasiti. Sve je stvar mašte

VIDEO

Pariški slastičari u 19. stoljeću smislili su kolač koji oblikom podsjeća na panj. Originalni naziv je ‘Bûche de Noël‘, a ubrzo je postao popularan širom svijeta. Božićni panj priprema se od rolanog biskvita nadjevenog kremom od maslaca i čokolade ili mousse kremom.

POGLEDAJTE VIDEO: Nekad se uz pripremu božićnih slastica i pjevalo

Pokretanje videa...

Babičini kolači 03:30

Premazana čokoladna krema na roladi, razvučena vilicom po cijeloj dužini dočarava koru drveta, a odrezani komad rolade, dodatnu granu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Nezaobilazne su figurice od marcipana, čokolade i fondana, u obliku gljiva, šumskih stvorenja, lišća, imele i zvijezda. Biskvitno tijesto priprema se bez praška za pecivo, s malo brašna, ili kombinacije običnog i škrobnog brašna, te s više jaja i čokoladom u prahu. Pripremljeno tijesto za biskvit ne smije stajati, nego ga treba odmah staviti u prethodno dobro zagrijanu pećnicu.

Biskvitna rolada savija se topla sa kuhinjskom krpom ili pergamentnim papirom na kojem se biskvit pekao. Ohladite je tako savijenu, pa odmotajte i premažite nadjevom. Posebno su ukusne rolade od kesten pirea, bundeva, finih krema od čokolade, vanilije, mascarponea i čokoladnih premaza. 

Tradicionalni yule log s kestenom

Sastojci: 6 jaja, 120 g šećera, 100 g mljevenih badema, 4 žlice brašna, 2 žlice čokolade u prahu, krema: 400 g kesten pirea, 80 g otopljene čokolade, 3 žlice marmelade od višanja, 2 dl slatkog vrhnja, žlica ruma, glazura: 150 g čokolade za kuhanje,  žlica maslaca, jestive zlatne mrvice 

Dreamstime

Priprema: Pjenasto umutite žumanjke i šećer. Istucite čvrsti snijeg od bjelanjaka. Žumanjcima dodajte čokoladu u prahu, snijeg od bjelanjaka i na kraju jednu po jednu žlicu brašna i mljevenih badema. Izlijte smjesu na lim obložen papirom i premazan maslacem i pecite 15 minuta. Pasirane kestene izmiksajte s mlijekom, tučenim slatkim vrhnjem, rumom i čokoladom.

Pečeni biskvit pažljivo izvadite iz lima i prebacite na krpu posutu šećerom u prahu. Pomoću krpe uvijte biskvit u roladu. Ostavite neka se ohladi. Odvijte roladu, uklonite krpu i cijelu površinu biskvita premažite kremom, pažljivo uvijte, izrežite manji komad i stavite na vrh rolade. Na pari rastopite čokoladu i dodajte listiće maslaca. Prelijte granu i pospite zlatnim mrvicama.

Snježno drvo 

Sastojci: 8 jaja, 14 žlica šećera, 8 žlica brašna, 2 žlice kakaa, 1/2 praška za pecivo, krema: 125 g maslaca, 125 g mascarponea, 125 g šećera u prahu, 4 dl mlijeka, 4 žlice brašna,  naranča, 3 dl vrhnja za šlag, 80 g čokolade u prah 

Priprema: Pjenasto miješajte šećer i žumanjke dok ne dobijete gustu i svijetlu smjesu. Istucite čvrsti snijeg od bjelanjaka. Dodajte ga naizmjence s brašnom pomiješanim s praškom za pecivo i kakaom, pa lagano kuhačom umiješajte u kompaktnu smjesu. Izlijte je na lim obložen papirom za pečenje i pecite 15 minuta. U mlijeku skuhajte brašno da dobijete gustu kremu, a zatim je ohladite.

Pjenasto izmiješajte maslac i šećer, dodajte mascarpone i kuhanu kremu od brašna. Ulijte narančin sok i sve još jednom dobro izmiješajte. Pečeni biskvit prebacite na ubrus posut šećerom u prahu, pa zajedno s njime savijte roladu. Kad se ohladi, odvijte je, maknite ubrus i biskvit premažite pripremljenom kremom.

Malo kreme ostavite kako bi ‘spojili grane’. Zamotajte nadjeveni biskvit i razrežite u koso na 3-4 dijela. Posložite ga u panj s granama, te premažite tučenim vrhnjem. Pospite čokoladom u prahu i ukrasite prigodnim ukrasima od marcipana.

Rolada s kremom od vanilije

Sastojci: 4 žumanjka, 100 g šećera, 50 g brašna, 50 g škrobnog brašna, 4 bjelanjka, žlica kakaa,  krema: 4 žumanjka, 150 g šećera, 160 g maslaca,  žličica ekstrakta vanilije, 60 g otopljene čokolade, 3 žlice likera od višnje,  1 dl vode, 4 žlice šećera

Priprema: Žumanjke i šećer miješajte mikserom dok se volumen ne udvostruči. Dodajte maslac i nastavite miksati dok ne dobijete glatku kremu, a na kraju umiješajte vaniliju. Odvojite dio kreme. U nju dodajte čokoladu koju ste rastopili na pari. Za biskvit odvojite žumanjke od bjelanjaka.

Fotolia

Istucite žumanjke sa 75 g šećera dok smjesa ne postane gusta i svijetla. Bjelanjke istucite s preostalim šećerom u čvrsti snijeg. Umiješajte k tome prosijano i škrobno brašno. Lim obložite papirom za pečenje i premažite tanko maslacem. Zagrijte pećnicu na 200° C i pecite biskvit oko 15 minuta.

Zagrijte vodu i šećer dok ne dobijete gusti umak, pa dodajte trešnjevaču. Istresite pečeni biskvit na radnu površinu, skinite papir, prebacite na čisti papir, natopite ga sirupom od šećera i trešnjevače. Premažite bijelom kremom i savijte po dužoj strani. Čokoladnom kremom premažite roladu, čitavom dužinom išarajte je crtama pomoću vilice i ukrasite čokoladnim listićima.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama
DREVNA ASTROLOGIJA

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama

Na osnovu datuma rođenja možete saznati koje je vaše egipatsko božanstvo te što drevni egipatski horoskop otkriva o vašim emocijama i karakteru

Dnevni horoskop za petak 29. ožujka: Ovnovi će imati odličan dan, a Rakovi krenuti trenirati
ŠTO VAS DANAS OČEKUJE?

Dnevni horoskop za petak 29. ožujka: Ovnovi će imati odličan dan, a Rakovi krenuti trenirati

Pročitajte dnevni horoskop za petak 29. 3. i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje
Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala
VRLO SU OPTIMISTIČNE

Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala

Blizanke iz SAD-a su prihvatile svoj život takvim kakav je i redovito pronalaze razloge za smijeh. Završile su fakultet, putuju svijetom, voze se na mopedu, rado hodaju po prirodi...