Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
6 komentara

Čak osam članova ove obitelji dobilo je isti oblik raka želuca

Imaju rijetku mutaciju gena koja uzrokuje rak na želucu, a od devet članova iste obitelji, njih osam je oboljelo. Najmlađa Lucy ima 28 godina i odlučila se usprkos strašnoj dijagnozi u subotu udati

6 komentara

Procjenjuje se da svega oko 400 obitelji diljem svijeta ima takav gen. Najmlađa Lucy Anderson iz SAD-a ima 28 godina i uskoro se treba udati. U njezinoj obitelji čak osam od devet članova ima rijedak oblik raka želuca. Oni dijele istu mutaciju gena CDH1 koja dovodi do tog oblika raka u 56 do 70 posto slučajeva, iako kod Lucyne obitelji taj postotak je veći. 

Lucy je shrvana jer su joj bolest dijagnosticirali nedavno, a da stvar bude još gora, rak se proširio na crijeva i morat će na kemoterapiju. Kod ostalih oboljelih članova njezine obitelji liječnici su morali ukloniti im želuce da bi ih spasili.

Foto: Lucy Anderson

Usprkos svemu i kemoterapiji na koju je već krenula, djevojka je odlučila nastaviti s realizacijom svojih planova pa se u subotu udaje za dečka s kojim je u vezi dvije godine. Kaže da to možda neće biti vjenčanje kakvim ga je zamišljala, ali ipak je sretna, prenosi Daily Mail.

Foto: Lucy Anderson

Iako ima genetsku predispoziciju, liječnici su njezine tegobe sa želucem povezivali sa stresom, a kada su rak konačno dijagnosticirali, prerastao je u 4. stupanj.

NOVO OTKRIĆE Nakon 13 godina borbe izliječio rak zahvaljujući imunoterapiji

Njezinom ujaku prvom su dijagnosticirali taj rijedak oblik raka (HGDC), bilo je to u lipnju prošle godine. Ali, bilo je prekasno, umro je u svibnju ove godine u 63. godini. Nalazi su bili pozitivni i kod njegovo dvoje djece. Potom je Lucyn otac saznao za rak, a zatim njezin stariji brat. Kod još dvoje njezine braće bolest je dijagnosticirana otprilike u isto vrijeme kad i njoj.

Liječnici kažu da te mutacije na genu mogu uzrokovati rak dojke i jajnika, ali najčešće pogodi želudac, i to na taj način da ga je endoskopom teško uočiti.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message