Obavijesti

Lifestyle

Komentari 6

Čak osam članova ove obitelji dobilo je isti oblik raka želuca

Imaju rijetku mutaciju gena koja uzrokuje rak na želucu, a od devet članova iste obitelji, njih osam je oboljelo. Najmlađa Lucy ima 28 godina i odlučila se usprkos strašnoj dijagnozi u subotu udati

VIDEO

Procjenjuje se da svega oko 400 obitelji diljem svijeta ima takav gen. Najmlađa Lucy Anderson iz SAD-a ima 28 godina i uskoro se treba udati. U njezinoj obitelji čak osam od devet članova ima rijedak oblik raka želuca. Oni dijele istu mutaciju gena CDH1 koja dovodi do tog oblika raka u 56 do 70 posto slučajeva, iako kod Lucyne obitelji taj postotak je veći. 

Lucy je shrvana jer su joj bolest dijagnosticirali nedavno, a da stvar bude još gora, rak se proširio na crijeva i morat će na kemoterapiju. Kod ostalih oboljelih članova njezine obitelji liječnici su morali ukloniti im želuce da bi ih spasili.

Usprkos svemu i kemoterapiji na koju je već krenula, djevojka je odlučila nastaviti s realizacijom svojih planova pa se u subotu udaje za dečka s kojim je u vezi dvije godine. Kaže da to možda neće biti vjenčanje kakvim ga je zamišljala, ali ipak je sretna, prenosi Daily Mail.

Iako ima genetsku predispoziciju, liječnici su njezine tegobe sa želucem povezivali sa stresom, a kada su rak konačno dijagnosticirali, prerastao je u 4. stupanj.

Nakon 13 godina borbe izliječio rak zahvaljujući imunoterapiji
Nakon 13 godina borbe izliječio rak zahvaljujući imunoterapiji

Njezinom ujaku prvom su dijagnosticirali taj rijedak oblik raka (HGDC), bilo je to u lipnju prošle godine. Ali, bilo je prekasno, umro je u svibnju ove godine u 63. godini. Nalazi su bili pozitivni i kod njegovo dvoje djece. Potom je Lucyn otac saznao za rak, a zatim njezin stariji brat. Kod još dvoje njezine braće bolest je dijagnosticirana otprilike u isto vrijeme kad i njoj.

Liječnici kažu da te mutacije na genu mogu uzrokovati rak dojke i jajnika, ali najčešće pogodi želudac, i to na taj način da ga je endoskopom teško uočiti.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 6
VIDEO

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati
KOJE SU OPTIMALNE DOZE?

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati

S obzirom na to da kakao sadrži visoku dozu magnezija, pozitivan učinak na san možete imati i od šalice toplog kakaa prije spavanja. U toj su kategoriji i indijski oraščići i bademi

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...
SUPROTNOSTI KOJE SE NE PRIVLAČE

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...

Blizanci često ne uspijevaju predočiti Ribama probleme koje imaju u vezi što stvara ogromne rascjepe između njih. Lavovi mrze stav Bikova da se uvijek drže pravila i nikada ne riskiraju
Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna
NE ŽELITE UNIŠTITI EKRAN

Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna

Iako na tržištu postoje razna sredstva za čišćenje ekrana, jeftinije je napraviti nešto takvo kod kuće. Jednostavno je. Samo pomiješajte destiliranu vodu s bijelim octom u jednakom omjeru