Perklorat, opasna kemikalija koje prirodno ima u okolišu, sve više se pojavljuje i u hrani. Direktno utječe na naš endokrini sustav, a negativno utječe i na razvoj mozga fetusa
Česta kemikalija iz okoliša može biti opasna za trudnice
Izloženost perkloratu može biti opasna za trudnice i njihovu nerođenu djecu, pokazalo je novo istraživanje.
Perklorat, kojeg prirodno ima u okolišu te u nebrojeno mnogo stvari koje nas okružuju - od vatrometa do gnojiva, poznat je kao endokrini disruptor (vanjska kemijska tvar koja utječe na ravnotežu hormona).
Kod trudnica česta izloženost perkloratu može smanjiti razinu hormona štitnjače, nazvanih T4, koji su neophodni za razvoj mozga fetusa, a potencijalno dovodi do razvojnih problema nakon poroda, pokazala su nova istraživanja koja su predstavljena prošli tjedan na godišnjoj konferenciji za Društvo za endokrinologiju u Velikoj Britaniji.
Što je perklorat?
Europska komisija objašnjava prisutnost perklorata:
"Perklorat je prirodno prisutan u okolišu, u ležištima nitrata i potaše, a može nastati i u atmosferi te s oborinama dospjeti u tlo i podzemne vode. Javlja se i kao okolišni kontaminant koji nastaje pri uporabi nitratnih gnojiva te pri proizvodnji, uporabi i zbrinjavanju amonijeva perklorata koji se upotrebljava u raketnim pogonskim sredstvima, eksplozivima, pirotehničkim sredstvima, punjačima zračnih jastuka i u drugim industrijskim procesima....
Odbor CONTAM zaključio je da bi se kronična prehrambena izloženost perkloratu mogla smatrati zabrinjavajućom, osobito u slučaju njegova visokog unosa među mlađim dobnim skupinama populacije s blagim ili srednjim oblikom nedostatka joda. Nadalje, kratkotrajno izlaganje perkloratu moglo bi se smatrati zabrinjavajućim u slučaju dojenčadi koja se hrani majčinim mlijekom i male djece s niskim unosom joda."
Zbog velike količine perklorata u okolišu, danas ga se može naći u hrani koju jedemo - voću i povrću, mlijeku, pa i u flaširanoj vodi.
Koliko je perklorat opasan?
Istraživanja su pokazala da perklorat može poremetiti endokrini sistem. Kad je u tijelu prisutna velika količina perklorata, smanjuje se sposobnost štitnjače da apsorbira jod iz krvi, a posljedica je smanjena proizvodnja hormona potrebnih za ispravan rad metabolizma i razvoj beba u trudnoći.
Koliko je perklorat reguliran?
Europska komisija je 2015. godine dala preporuku državama članicama za praćenje perklorata u hrani:
"Države članice trebale bi provoditi praćenje prisutnosti perklorata u hrani uz aktivno sudjelovanje subjekata u poslovanju s hranom, a posebno:
(a) u voću, povrću i njihovim prerađevinama, uključujući sokove;
(b) u hrani za posebne prehrambene potrebe za dojenčad i malu djecu kako je definirano u Uredbi (EU) br. 609/2013 Europskog parlamenta i Vijeća (3);
(c) u sušenom začinskom bilju i začinima, čaju te biljnim i voćnim infuzijama;
(d) u pićima, uključujući vodu za piće."
Kako smanjiti rizik od konzumacije perklorata?
Trudnicama i majkama s malom djecom se preporučuje da u dogovoru s ginekologom ili doktorom povećaju unos joda u organizam, ili putem prehrane (povećan unos mliječnih proizvoda, ribe, mesa, jaja i jodirane soli) ili uzimanjem dodatka u prehrani koji sadrže jod.