Obavijesti

Lifestyle

Komentari 9

Česte upale i gušenje u snu znak su za vađenje krajnika

Česte upale i gušenje u snu znak su za vađenje krajnika
1

Problemi poput disanja na usta, cijeđenje iz stražnjeg dijela nosa u ždrijelo, hrkanje najčešći su znak za vađenje mandula. Drugi razlog su ponavljanja upala

VIDEO

Tonzile, krajnici, odnosno mandule zaduženi su za zaustavljanje infekcije na ulazu u dišne putove te i u djece i u odraslih zaustavljaju njeno širenje u druge dijelove tijela. 
Primjerice, ulazak streptokoka kroz dišne putove, nos i ždrijelo prvo se zaustavlja na mjestu na kojem prolazi zračna struja, što su nepčane tonzile i treća mandula. Tu se ‘prepoznaje’ napad te stvara upalni i imunosni odgovor, pojašnjava doc. dr. sc. Boris Šimunjak, predstojnik Zavoda za otorinolaringologiju te kirurgiju glave i vrata u zagrebačkom KB-u Sveti Duh.

- Tonzile tad obično oteknu i zacrvene se. Učestale upale takve vrste dovode do hipertrofije, odnosno povećanja tonzila. 
Prema nekim stavovima, to je odraz njihove pozitivne aktivnosti i angine su nužno zlo u smislu funkcije stvaranja imuniteta. No prema drugima, svaka hipertrofija tonzila predstavlja indikaciju za njihovo vađenje. Problem počinje učestalošću upala te porastom veličine tonzila i posljedičnim smetnjama gutanja, ali i disanja, i to najčešće u snu, kad se javlja opstruktivna apneja, kako kod djece tako i kod odraslih - pojašnjava naš sugovornik.

- Osim smetnji s disanjem i gutanjem, značajan problem nekad su predstavljale komplikacije vezane uz vrlo učestale streptokokne angine, od kojih su neke i loše završavale, reumatskim groznicama, upalom zglobova, karditisima (upalama srčanih zalistaka) i glomerulonefritisima (upalom bubrega), što danas više nije toliko aktualno. 
Postoji još jedan specifičan problem s upalom i posljedičnim povećanjem trećega krajnika u djece: hipertrofija tonzila, koja u ograničenom prostoru dječjeg nosnog ždrijela nužno vodi smetnjama disanja na nos i poremećaju ventilacije Eustahijeve tube, “oduška” srednjeg uha, zbog čega u djece nastaje upala uha (serozni otitis). Više takvih upala vodi poremećaju sluha u djece, što se može negativno odraziti na razvoj te stvarati posve praktične probleme komunikacije. To je važan razlog za odstranjenje trećega krajnika, a ponekad i intervencije na bubnjićima i srednjem uhu, dodaje dr. Šimunjak.

Povijesno su uvijek postojale oprečne struje vezane uz operaciju tonzila, no znanstvena istraživanja i spoznaje pedijatara, infektologa, specijalista opće medicine, otorinolaringologa, mikrobiologa, potkrijepljene istraživanjima i dokazima, dovele su ipak do zajedničkih smjernica i indikacija za tonzilektomiju.

Relativne indikacije za vađenje krajnika

  • kronični tonzilitis nakon neuspješnoga konzervativnog liječenja
  • stanje kroničnog asimptomatskoga kliconoše betahemolitičkog streptokoka grupe A: tonzilektomija može biti indicirana ako je kliconoša dokazani izvor očite infekcije u članova obitelji i drugih osoba u bliskom kontaktu
  • kontraindikacije bi se mogle podijeliti na one koje se odnose na svaki kirurški zahvat, a to su akutne respiratorne infekcije, hemofilija, leukemija, nekontrolirani dijabetes, aktivna tuberkuloza i agranulocitoza, te na one vezane za bolesti ovog anatomskog područja, poput rascjepa nepca ili pharyngitis sicca (“suhi faringitis”)

Glavni "krivci" za vađenje mandula

Problemi poput disanja na usta, cijeđenje iz stražnjeg dijela nosa u ždrijelo, hrkanje najčešći su znak za vađenje mandula. Drugi razlog su ponavljanja upala (barem sedam epizoda akutnog tonzilitisa u godini ili pet epizoda u svakoj od dvije godine), zatim ponavljanja gnojnih apscesa tonzilarne čahure (peritonzilarni apsces). To su i opstruktivna apneja u spavanju (OSA), uzrokovana hipertrofijom tonzila i adenoida, kao i sumnja na maligne promjene, kaže dr. Šimunjak.

Stručnjaci upozoravaju: Smanjenje krajnika nije dobro rješenje

U nekim se zemljama desetljećima prakticira djelomična tonzilektomija, odnosno djelomično odstranjenje trećega krajnika, no taj zahvat nije zaživio u europskoj niti u američkoj medicini. Dapače, djelomično odstranjenje nečega što je bolesno nije u potpunosti logično, a i pokazalo se da je kasnija operacija ožiljnih promjena mnogo teža.

Djeca su najosjetljivija skupina

Neki doktori zalažu se za to da se tonzilektomija ne izvodi prije treće godine, a neki kao granicu uzimaju dob od dvije godine. Ta nagađanja vezana su za volumen cirkulirajuće krvi u malog djeteta budući da tonzilektomija može biti “krvav” zahvat jer može doći do gubitka krvi, što bi izazvalo hipovolemiju.

I loš zadah može upućivati na upalu krajnika

Prema nekim istraživanjima, polovica svjetske populacije pati od lošeg zadaha iz usta, koji u 90% slučajeva može biti povezan s lošom oralnom higijenom ili nedostatkom sline, no može biti povezan i s kroničnom upalom tonzila. Naime, na takvim krajnicima se skupljaju mrtve bakterije, mrtve stanice kože i sluz, koji se razgrađuju, pri čemu se oslobađaju hlapljivi sumporni spojevi, što je uzrok neugodnog zadaha. Najbolji “lijek” je toaleta usne šupljine (redovito pranje zubi i površine jezika te grgljanje vodicama koje sadrže antiseptik.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 9
VIDEO

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!
STRAVA I UŽAS

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!

Zach je odlučio posjetiti dr. Naomi Sutton uvjeren da ga je penis 'izdao' kad mu se počelo događati da zbog preuske kožice na vrhu spolovila ne može doživjeti orgazam
Dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja: Rak neka odgodi bitne odluke, a Lavu sve ide od ruke
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja: Rak neka odgodi bitne odluke, a Lavu sve ide od ruke

Pročitajte dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje