Obavijesti

Lifestyle

Komentari 41

Chanelov bumerang uvrijedio kulturu i povijest Aboridžina

Chanelov bumerang uvrijedio kulturu i povijest Aboridžina

Chanel je prozvan na društvenim medijima za prisvajanje autohtone australske kulture, proizvodnjom preskupog bumeranga prezrenog kao apsolutni i konačni beskorisni statusni simbol

VIDEO

Ovaj sporedni dodatak napravljen od drva i smole košta skoro 13.000 kuna, a može se pronaći u novoj Chanelovoj kolekciji za proljeće-ljeto 2017. u rubrici drugi dodaci

Poznati američki vizažist Jeffree Star je glavni odgovorni za za ogromnu pozornost koju je ovaj "dodatak" dobio, kad je u ponedjeljak podijelio fotografiju svojeg novog dodatka na Twitteru, Snapchatu i Instagramu. 

 

Having so much fun with my new #Chanel boomerang 🖤

A post shared by Jeffree Star (@jeffreestar) on

Samo na Instagramu objava fotografije novog luksuznog bumeranga je skupila čak 141,922 likeova, ali i bezbroj komentara koje ni sam nije očekivao. Na Instagramu, ali i na Twitteru, ispod objave fotografije i komentara "Toliko se dobro zabavljam s mojim novim @Chanel bumerangom" je nastala žestoka rasprava o Chanelovom prisvajanju autohtone australske kulture.

U samo tri sata objavljeno je preko 2.300 komentara, a neki od korisnika, koji su se identificirali kao Aboridžini iz Australije, su izrazili da su Chanelovi bumeranzi uvredljivi, piše The Guardian.

- Ja sam iz Australije i uvrijeđen sam da bi jedna tvrtka napravila sprdnju oko nečeg što je godinama korišteno kao oružje za preživljavanje - komentirao je jedan od korisnika Twittera.

Kaylah Truth, reperica iz Brisbanea, je isto podijelila svoje čuđenje i nezadovoljstvo na Twitteru, komentirajući cijenu i koristi ovog precijenjenog proizvoda.

Nathan Sentance, voditelj projekta Izvornih djela u Australskom muzeju je izjavio da je Chanelov bumerang primjer kako zapadno društvo pojednostavljuje aboridžinsku kulturu i radi klišeje od kultura.

- Kad razmišljam o aboridžinskoj kulturi, mislim @chanel. Odlučila sam štedjeti iduće tri godine kako bih se mogla povezati sa svojom kulturom - tvitala je Nayuka Gorrie, pisac i aktivistica.

Uz vrijeđanje aboridžinske kulture, na mnogim društvenim mrežama se postavilo i pitanje tko bi uopće kupio tako beskorisni i skupi predmet. Jedna od korisnica Twittera je objavila sljedeći post.

Predstavnici Chanela su dali izjavu Australskom Guardianu u kojoj su naglasili da su bez iznimke poštuju svačiju kulturu i da im je žao što su se neki ljudi uvrijedili.

 

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 41
VIDEO

Čuvarkuću bi svi trebali imati kod kuće: Evo zašto je korisna
SVESTRANA BILJKA

Čuvarkuću bi svi trebali imati kod kuće: Evo zašto je korisna

Skromna čuvarkuća ima vrlo slična svojstva kao aloe vera, no njezino je djelovanje nešto blaže. Nisu zahtjevne za uzgoj i brzo će se razmnožiti na suhim mjestima, čak i krovovima

'Igrala sam se vatrom i odnijela titulu najljepše mame Hrvatske'
VRTLARICA, PLESAČICA, NOVINARKA....

'Igrala sam se vatrom i odnijela titulu najljepše mame Hrvatske'

Rođena Zagrepčanka Daisy Osmičević (34) s adresom u Vinkovcima osvojila je titulu najljepše mame Hrvatske, a oduševila je svojim nastupom
VIDEO Pogledajte znakove koji mogu upućivati na dijabetes
REAGIRAJTE NA VRIJEME

VIDEO Pogledajte znakove koji mogu upućivati na dijabetes

Od neobično napuhnutog trbuha do mrlja na vratu, niz je znakova koji upućuju na to da se tijelo može približavati stanju koje dovodi do bolesti dijabetesa