Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1

Cimet čuva srce i liječi akne, a đumbir pomaže protiv prehlade

Cimet čuva srce i liječi akne, a đumbir pomaže protiv prehlade

Sušene smokve i šljive, klinčić, anis i raznovrsni orašasti plodovi mogu se upotrijebiti za izradu domaćih pripravaka protiv bronhitisa, anemije i povišenog šećera

VIDEO

Orasi, lješnjaci, klinčić, cimet, anis, smokve... Što više uživate u tim namirnicama, bit ćete zdraviji. istraživanja pokazuju da ljudi koji jedu šaku orašastih plodova na dan smanjuju vjerojatnost da im se razviju bolesti srca, krvnih žila ili karcinom, a višestruko se povećava sposobnost pamćenja. Osim toga, pomaže u borbi protiv nesanice i suvišnih kilograma.

Orasi smanjuju različite upale u organizmu i opuštaju krvne žile, što je jako važno onima koji imaju problema sa srcem jer smanjuju razine “lošeg” kolesterola u krvi i rizik od razvijanja krvnog ugruška, a pomažu i protiv dijabetesa tipa 2. Samo sedam oraha na dan, pokazalo je jedno istraživanje, pruža zaštitu od srčanih bolesti. Iako mnogi misle da su masni i debljaju, orasi sadrže zdrave polinezasićene i mononezasićene masti koje ne začepljuju krvne žile kao zasićene masti. 

Bademi su pak jedan od najmanje kaloričnih orašastih plodova, a s najviše kalcija. Bogati su i vitaminom E, koji pomaže u održavanju dobrog pamćenja, pa se preporučuju i kao namirnica za sprečavanje demencije. 

Od slatkog badema koriste se plod (ljuska i sjemenka), listovi i kora. Listovi i ljuske potiču rad jetre i smiruju kašalj, a kora služi i kao sredstvo protiv crijevnih parazita, povišene tjelesne temperature, a pospješuje i izlučivanje mokraće. Od njegova ulja nije ništa bolje protiv upala i opeklina. Badem je najlužnatiji orašasti plod, a to znači da u tijelu ne stvara kiselu reakciju. Poznat je kao najzdraviji i najcjelovitiji orašasti plod, slično jabuci među voćem.

 I lješnjak je bogat mnogim vitaminima i mineralima koji su nam potrebni. Optimalna doza je 30-60 grama lješnjaka na dan.

Usporava starenje i smanjuje rizik od mnogih malignih bolesti. Regulira krvni tlak, broj otkucaja srca te smanjuje rizik od srčanog i moždanog udara. Aminokiselina u lješnjacima ima jaka antiupalna svojstva i snažan inhibitorni mehanizam protiv rasta malignih stanica, a štiti i od raka dojke i prostate te smanjuje rizik od dijabetesa. Sadrže mnogo flavonoida koji čuvaju mozak. Nekoliko lješnjaka na dan dovoljno je tijelu da dobije zdrave masti koje štite srce. Pripremate li kolače od orašastih plodova, ne zaboravite ih i dobro začiniti.

Cimet djeluje blagotvorno na probavni sustav, ublažava bol, djeluje kao sredstvo protiv nadutosti i dijareje. Potiče probavu i cirkulaciju, pa se stoga upotrebljava kod slabe cirkulacije udova, edema, dijareje i gubitka apetita. Djeluje kao sredstvo protiv stvaranja plinova, stimulira pražnjenje crijeva i potiče gibanje crijeva, smanjujući grčeve i nadutost. Pomaže i pri menstrualnim tegobama te infekcijama mokraćnog sustava.

Budući da smanjuje razine kolesterola i triglicerida te uravnotežuje razine šećera u krvi, cimet je čest sastojak različitih dijeta za mršavljenje. Njegov bogati okus također može smanjiti želju za slatkim. Cimet može biti korisna pomoć i dijabetičarima tipa 2 jer utječe na osjetljivost na inzulin. Malom studijom, u kojoj je sudjelovalo približno 60 dijabetičara, pokazano je da uzimanje grama cimeta na dan tijekom 40 dana može smanjiti razine glukoze za 18-29 posto, kolesterola za 12-26 posto, a triglicerida za čak 25-30 posto. Čak i miris cimeta potiče koncentraciju i ubrzava reflekse.

1. Suho voće protiv zatvora
Isjecite tri do četiri suhe smokve i tri do četiri suhe šljive te sve prelijte s 200 g vode i ostavite da odstoji tijekom noći. Ujutro ocijedite i popijte, a plodove pojedite.

2. Jačanje srca

Pomiješajte 1 žličicu cimeta sa žličicom meda i konzumirajte smjesu svakog jutra dok ne osjetite poboljšanje. Ova kombinacija pomaže u sprečavanju srčanih udara, smanjuje kolesterol i pomaže u jačanju srca.

3. Protiv anemije

Pripremite smjesu od pola kilograma livadnog meda, pola kilograma mljevenih oraha i jednog limuna. Sve dobro izmiješajte i uzimajte jednu čajnu žličicu svaka tri do četiri sata.

4. Peckanje u grlu

Da biste se riješili neugodnog peckanja u grlu, pomiješajte suhe smokve, med i toplu vodu. Ovaj pripravak pijte tijekom dana.

5. Klinčić za vitkost

Pomiješajte po 30 grama klinčića, cimeta i đumbira. Svako jutro, pola sata prije obroka, uzmite pola žličice ove mješavine razmućene u 1-2 dl vode i, po želji, zaslađeno medom. Ne smije se piti dulje od mjesec dana.

6. Namaz od lješnjaka

Usitnite dvije šalice lješnjaka u blenderu i dodajte im dvije žlice kokosova maslaca. Kad se dobro prožme, izvadite i poslužite.

7. Pomoć pri liječenju raka

Đumbir i češnjak pomažu u liječenju malignih bolesti. Pastu pripravite od 120 grama češnjaka, 120 grama đumbira u prahu i žlice maslinova ulja koje pomiješajte mikserom ili sjeckalicom sve dok ne dobijete finu kremastu smjesu.

8. Opekline i rane

Suhu smokvu skuhajte u mlijeku ili vodi, presijecite je na pola i stavite na opeklinu ili ranu. Ako je opeklina veća, skuhajte nekoliko smokava. Prije stavljanja na opeklinu ili ranu smokva se treba ohladiti
da ne bude prevruća.

9. Bolja cirkulacija

U loncu zagrijte oko pet litara vode. Naribajte korijen đumbira u pamučnu vrećicu ili gazu, čvrsto je svežite pa stavite u vruću vodu. Pritom je važno da voda ne vrije. Nakon nekoliko minuta, kad voda postane zlatno-smeđa, umočite ručnik i dobro ga ocijedite držeći ga za suhe krajeve. Žustro istrljajte ruke, noge, leđa, ramena, trbuh i područje dekoltea, ali ne i grudi.

10. Jačanje pluća

S litrom crnog vina skuhajte šaku suhih samljevenih smokava, šaku mljevenog rogača, malo šećera i od 2 do 3 karanfilića. Nakon kuhanja procijedite i pijte po čašu tri puta na dan za jačanje pluća i protiv kašlja.

11. Orahovo mlijeko

Prelijemo 20 g suhe zobene zeleni sa 100 ml 70-postotnog alkohola. Ostavimo da odstoji dva tjedna, uz povremeno protresanje. Na dan uzimamo po 10 kapi, a kod nesanice 20 kapi.

12. Tinktura za jačanje kose

Sameljite 10 žlica orahovih jezgri i stavite u 1 litru alkohola (96%). Bocu s mješavinom dobro zatvorite i ostavite je da stoji na toplome mjestu 2 tjedna. Dobivenom tekućinom svaku večer masirajte kožu glave, zatim oprerite kosu i osušite.

13. Ljekovita imela

Bobice imele su otrovne, no ljekovito lišće koristi se u čajnim mješavinama te za pripremu tinkture protiv povišenog tlaka i klimakterijskih tegoba.

Tinktura se radi tako da se 200 g lista imele usitni i stavi u bocu, prelije s litrom rakije, svaki dan malo promućka te nakon tri tjedna procijedi i bilje baci. Razrijedi se jedna čajna žlica od dva do tri puta na dan u 2 dl tekućine.

14. Bademi za dijabetičare

Uključite li bademe u svakodnevnu prehranu, spriječit ćete ili olakšati dijabetes tipa 2, ako se on već pojavio. Bademi smanjuju razinu kolesterola u krvi te su dobri i za poboljšanje inzulinske osjetljivosti.

Odlični su kao pomoć za liječenje i prevenciju dijabetesa, a smanjuju i rizik od kardiovaskularnih oboljenja.

15. Cimet i med protiv prištića

Pomiješajte jednaku količinu meda i cimeta te smjesu nanesite na prištiće prije nego što legnete. Kad se probudite, operite smjesu s lica.

16. Za potenciju

U jednakim omjerima pomiješajte mljevene orahe s kestenovim medom i jedite tri žlice mješavine tri puta na dan. Kako biste postigli željene učinke, kura treba trajati od 20 do 30 dana.

17. Prehlada

Kod prehlade odličan je čaj od đumbira koji se pije dva puta dnevno po jedna šalica od pola žličice sitno narezanog đumbira koji pustite da odstoji deset minuta u vrućoj vodi.

18. Mješavina za grgljanje

Potrebno vam je 30 g anisovih sjemenki, 40 g listova kadulje i 30 g paprene metvice. Pomiješajte sve sastojke i stavite u staklenku.

Kod pripreme čaja dvije do tri žličice mješavine prelijte šalicom vruće vode, ostavite da odstoji desetak minuta i procijedite. Ispirite usta ili grgljajte nekoliko puta na dan kod upale usne šupljine i upale krajnika.

19. Kašalj i grlobolja

Veliku šalicu oguljenog đumbira, dvije šalice šećera i dvije šalice vode stavite kuhati na laganu vatru. Kuhajte 15-20 minuta i potom ostavite da se sirup dobro ohladi.

U ohlađeni sirup dodajte sok limete. Procijedite kroz gazu i ulijte u sterilnu bocu. Ako želite malo gušću konzistenciju sirupa, kuhajte ga malo dulje od preporučenog vremena. Uzimajte na žličicu ili razrijeđeno vodom.

20. Ušećereni đumbir
Đumbir koji ste iskoristili za izradu sirupa ne bacajte, nego ga možete ušećeriti. Šalicu kuhanog đumbira (može i svježeg) stavite u tri decilitra vode zakuhane s velikom šalicom smeđeg šećera pa miješajte sve dok voda ne ispari, nakon čega će se šećer hvatati za komade đumbira.

Ovako pripremljeni đumbir, dok je još topli, možete dodatno, prema želji, uvaljati u kristal i smeđi šećer.Protiv mučnine ili za sprečavanje probavnih tegoba možete žvakati komadić svježeg ili ušećerenog đumbira.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Haraju crijevne viroze: Evo na što paziti i koji lijekovi pomažu
LIJEČNICI UPOZORAVAJU

Haraju crijevne viroze: Evo na što paziti i koji lijekovi pomažu

Županijska bolnica u Čakovcu građanima je poslala upozorenje da se čuvaju crijevnih viroza, koje su uobičajene u ovo doba godine, a karakteriziraju ih povraćanje, proljev, povišena temperatura i bol u trbuhu

Dnevni horoskop za ponedjeljak 18. 3.: Lavovi neka se čuvaju tračeva, Ribe očekuje ljubav
ŠTO SU ZVIJEZDE 'ZAKUHALE'?

Dnevni horoskop za ponedjeljak 18. 3.: Lavovi neka se čuvaju tračeva, Ribe očekuje ljubav

Pročitajte dnevni horoskop za ponedjeljak 18. 3. i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje
'Ovisna sam o djeci, imam ih 22 i nadam se imati 70 unučadi'
VELIKA OBITELJ

'Ovisna sam o djeci, imam ih 22 i nadam se imati 70 unučadi'

Najveća britanska obitelj ima puno posla, kod njih djeca imaju djecu, a oni sami imaju najmlađe dijete od samo 3 godine. Obitelj će postati još veća