Lifestyle

Komentari 3

Cjepivo protiv tuberkuloze bi se moglo uskoro ukinuti u nas

Cjepivo protiv tuberkuloze bi se moglo uskoro ukinuti u nas

Zbog kontinuiranog pada broja oboljelih od tuberkuloze, Hrvatska razmišlja o mogućnosti ukidanja univerzalnog BCG cjepiva koje dobivaju sva djeca u rodilištima

Zadovoljili smo dio uvjeta, a to je činjenica da imamo kontinuirani pad te je 2017. godine bilo 377 oboljelih, što čini 9,2 oboljela na 100.000 stanovnika. No postoji još mnogo otvorenih pitanja i trenutačno smo u fazi pripremanja izvješća za stručni Savjetodavni odbor za cijepljenje, rekla nam je dr. Goranka Petrović, specijalistica epidemiologije i zdravstvene ekologije Odjela za respiratorne bolesti i putničku medicinu s ambulantom.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pojašnjava kako struka razmišlja o tome da se ukine univerzalno cjepivo te da se uvede samo cijepljenje djece u rizičnim skupinama.

- To su djeca ljudi koji putuju u zemlje s visokom stopom obolijevanja ili postoje drugi rizici da će dobiti tuberkulozu. Ona je kod djece ispod pet godina starosti osobito opasna jer se često razvijaju komplikacije poput tuberkuloznog meningitisa i drugih oboljenja koja su životno ugrožavajuća, nastavila je ona dodajući kako su zbog niske stope obolijevanja ukinuli univerzalno cjepivo i u Portugalu, što je rezultiralo porastom broja oboljelih.

Dreamstime

- Stoga će struka vrlo oprezno i uz sagledavanje svih mogućih rizika odučiti o tom pitanju. Pretpostavljam kako će prvi sastanak biti krajem siječnja, a vjerujem da ćemo do konca sljedeće godine imati konačnu odluku o tome kako će se cijepiti protiv tuberkuloze u Hrvatskoj, zaključila je ona.

Kad je riječ o oboljelima, stanje nije jednako u svim županijama, pa je tako kontinentalni dio Hrvatske, osobito područje Varaždina, s visokom stopom oboljelih, dok je najmanje zabilježenih slučajeva TBC-a u priobalju.

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM: