Obavijesti

Lifestyle

Komentari 2

Čoko fantazija: Pet super ideja za neodoljive čokoladne bombe

Napravite bogati čokoladni brownie, vrući lava kolač, slasni fudge, parfait od dvije vrste čokolade ili fantastične keksiće punjene namazom od čokolade, idealne za blagdanski stol

VIDEO

Ako ste se u korizmi odrekli slatkog ili jednostavno želite zasladiti Uskrs, ispecite jednostavne čokoladne poslastice koje će utažiti svačiju žudnju. Možete se poigrati s nekoliko vrsta čokolada pa kombinirati primjerice tamnu i mliječnu. Bogate čokoladne deserte najbolje će upotpuniti šlag i bobičasto voće poput malina za dekoraciju, koji će im dati I notu svježine.

Parfait od dvije vrste čokolade

Sastojci: 225 g mascarponea, 1 šalica slatkog vrhnja, ½ šalice šećera u prahu, 1 žličica ekstrakta vanilije, 225 g šlaga, 110 g tamne čokolade, 110 g bijele čokolade, 12 čokoladnih keksića

Sweet Homemade Chocolate Parfait Dessert

Pomiješajte mascarpone, slatko vrhnje i ekstrakt vanilije. Na početku miksajte manjom brzinom pa postupno povećavajte brzinu. Miksajte dok se ne spoji, smanjite brzinu da biste dodali šećer pa ju ponovno povećajte.

Umiješajte šlag i ostavite u hladnjaku sat vremena. Rastopite zasebno tamnu i bijelu čokoladu, na pari ili u mikrovalnoj. Razdvojite smjesu iz hladnjaka na pola i u svaku polovicu umiješajte jednu vrstu čokolade.

Zdrobite keksiće i slažite u čaše smeđu kremu, keksiće, pa bijelu kremu, i tako u slojeve. Možete napraviti deblje slojeve, ili više tanjih. Po želji ukrasite šlagom i pospite ribanom čokoladom. 

Bogati čokoladni brownie

Sastojci: 1/2 šalice rastopljenog maslaca, 1 žlica ulja, 1 i 1/8 šalice šećera, 2 jaja sobne temperature, 2 žličice ekstrakta vanilije, 1/2 šalice višenamjenskog brašna, 1/2 šalice nezaslađenog kakaa, 1/4 žličice soli, 1/2 šalice komadića čokolade. 

Delicious chocolate brownie

Pomiješajte rastopljeni maslac, ulje i šećer. Miksajte jednu minutu. Dodajte jaja i vaniliju, te miksajte još minutu, dok smjesa ne postane pahuljasta.

Dodajte suhe sastojke - brašno, kakao i sol. Lagano umiješajte rukom suhe sastojke u mokre, samo da se spoje. Nemojte previše miješati. Umiješajte komadiće čokolade, a zatim ulijte tijesto u posudu za pečenje obloženu masnim papirom.

Pecite na na 175°C 25 minuta, dok se sredina ne ispeče, što možete provjeriti čačkalicom - ako izađe suha, pečeno je.

Pazite da ne pregore, jer će kolači nastaviti još malo peći u vrućoj posudi nakon što je izvadite iz pećnice. Izvadite iz pećnice i ostavite da se potpuno ohladi prije rezanja. Po želji prelijte još i čokoladnom glazurom. 

Čoko fudge bomba

Sastojci: 415 ml zaslađenog kondenziranog mlijeka, 1/2 žličice ekstrakta vanilije, 565 g srednje slatke čokolade (grubo usitnjene), 3 žlice maslaca izrezanog na komade (sobne temperature)

Raw vegan chocolate fudge on a white board.

Obložite posudu za pečenje masnim papirom, skupa s rubovima. Pomiješajte u loncu zaslađeno kondenzirano mlijeko, ekstrakt vanilije, čokoladu i maslac.

Kuhajte na pari, često miješajući, dok se čokolada ne otopi i smjesa ne postane potpuno glatka, oko osam minuta. Maknite s vatre.

Smjesa će biti vrlo gusta. Prebacite čvrstom lopaticom u pripremljenu posudu za pečenje i zagladite vrh. Stavite u hladnjak na najmanje dva sata pa narežite. 

Neodoljiva čokoladna lava

Sastojci: 55 g čokolade za kuhanje, 4 žlice maslaca, 1/2 šalice šećera u prahu, 1 jaje, 1 žumanjak, 3 žlice višenamjenskog brašna, 3 žlice kakao praha 

Namastite dva mala kalupa za lava kolač ili ih nasprejajte sprejom za pečenje. Rastopite čokoladu i maslac u mikrovalnoj pećnici. Dodajte šećer u prahu i promiješajte. Dodajte jaje i žumanjak i izmiksajte da se potpuno sjedini. Dodajte brašno i kakao u prahu i dobro promiješajte da se sjedini.

Podijelite u dva kalupa i pecite 13 minuta na 200°C, dok se lagano ne ispeče izvana, no pazite da ne prepečete jer iznutra mora ostati tekuće.

Pustite da se ohladi dvije minute, odvojite od rubova i preokrenite na tanjur za posluživanje. Pospite šećerom u prahu i po želji ukrasite bobičastim voćem. 

Punjeni čoko-keksići

Sastojci: 16 žlica čokoladnog namaza od lješnjaka (lagano ohlađenog), 1 i 1/2 šalice višenamjenskog brašna, 2 žličice kukuruznog škroba, 1/2 žličice sode bikarbone, 1/2 žličice soli, 3/4 šalice omekšalog maslaca (170 g), ½ šalice šećera, 1 šalica smeđeg šećera, 1 jaje sobne temperature, 1 žumanjak na sobnoj temperaturi, 2 žličice ekstrakta vanilije, ½ šalice prosijanog, nezaslađenog kakao praha

Obložite lim za pečenje masnim papirom. Zaobljenom žlicom nanesite na papir 16 žlica čokoladnog namaza i smrznite ih da se čokoladne loptice stvrdnu, barem na jedan sat.

Obložite drugi lim masnim papirom. Pomiješajte brašno, kukuruzni škrob, sodu bikarbonu i sol pa stavite na stranu.

Istucite maslac na srednjoj brzini dok ne omekša, minutu, dvije.

Dodajte obje vrste šećera šećera i istucite dok se ne sjedine, oko pet minuta.

Izmiksajte jaje, žumanjak i vaniliju da se dobro spoje. Smanjite brzinu i umiješajte kakao. Dodajte smjesu brašna i miksajte dok se ne spoji.

Formirajte 16 loptica od tijesta. Palcem napravite duboke rupe u sredini. Izvadite smrznute loptice namaza od čokolade iz zamrzivača i utisnite u sredine. Napravite to brzo da se ne otope. Povucite tijesto oko loptica tako da ih potpuno obložite.

Zamrznite na najmanje dva sata, zatim ih odmah ispecite. Posložite loptice po limu za pečenje tako da ostane dovoljno razmaka. Ako treba, pecite u dva navrata.

Pecite na  180°C dok se kolačići ne izravnaju, odnosno ostanu malo zaobljeni, ali bez velike grbe, 11 do 14 minuta. Počnite provjeravati nakon 11 minuta. Kolačići će se još malo peći i kad ih izvadite zbog vrućine. Ohladite na limu najmanje 15 minuta prije posluživanja, ili ih potpuno ohladite i spremite u hermetički zatvorenu posudu. 

SUĐENO IM JE DA BUDU SAMI: Ovi horoskopski znakovi uopće nemaju sreće u ljubavi

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

'Grudi su mi toliko ogromne da me mnogi ljudi mrze zbog njih'
PROBLEMI S VELIČINOM

'Grudi su mi toliko ogromne da me mnogi ljudi mrze zbog njih'

Ukrajinka tvrdi da su joj njezine velike grudi broj 30 HH cijeli život stvarale probleme. U školi su ju maltretirali, ne može vježbati osnovne kardio vježbe, a umjesto da bude učiteljica radi putem interneta

Dnevni horoskop za petak 26. travnja: Ovan dobiva priliku sa simpatijom, Ribe trebaju odmor
KAKAV VAS DAN OČEKUJE?

Dnevni horoskop za petak 26. travnja: Ovan dobiva priliku sa simpatijom, Ribe trebaju odmor

Pročitajte dnevni horoskop za petak 26. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje
Prijatelji s povlasticama su posebna kategorija ljubavnika, evo koja pravila treba odrediti
DA SVE BUDE DOBRO

Prijatelji s povlasticama su posebna kategorija ljubavnika, evo koja pravila treba odrediti

U nekim slučajevima ljudi pristaju na ovakve odnose u nadi da će se druga strana u njih zaljubiti. Važno je da imate isti cilj, jer ako imate na umu različite ideje mogli bi se javiti problemi