Uz tamna piva, koja su po okusu teža i imaju nešto više gorčine nego lageri, najbolje odgovaraju i aromatičnija jela - poput divljači, dimljenih svinjskih rebrica...
Crni Jack - tamno pivo koje je ostavštvina slavnih Vikinga
Vikinzi su vjerovali da u njihovom raju koji se zove Valhalla živi ogromna koza iz čijih rogova teče piva u neograničenim količinama. Jedna takva zagrebačka koza nalazi se u pivnicama Medvedgrad.
Nakon Zlatnog Medvjeda, Crne kraljice, Mrkog medvjeda, Dva klasa, Gričke vještice, Fakin ipa, Agram Stouta, Božićnog i Rođendanskog piva, na red je stigao i Crni Jack. Prva hrvatska crna ipa s četiri vrste slada te četiri vrste hmelja Novog svijeta pružaju bogatstvo okusa i mirisa kakvo ne doživite često, kažu u Medvedgradu. Kako se i priliči, u četvrtak se na predstavljanju mahom pio upravo on.
Uz pivo, naravno, ruku pod ruku ide i dobar zalogaj. A uz gorki okus Crnog Jacka, u pivnici Medvedgrad preporučuju pečena svinjska rebrica premazana medom i kuhana u pivu koja se odlično slažu s crnom ipa-om. Crni Jack ove godine još neće biti u bocama, no to nije ni toliko važno jer točeno pivo, kažu pivoljupci, je ipak najbolje.