Obavijesti

Lifestyle

Komentari 26

Čudesna moć kože: Kako se regenerira nakon ogrebotina

Čudesna moć kože: Kako se regenerira nakon ogrebotina
1

Koliko je rana teška ovisi o tome koji sloj kože je zahvatila. Tako su posjekotine najčešće na epidermi, a opekline na dermi i subdermi. Koža zacjeljuje u četiri faze

VIDEO

Koža ima tri sloja, epidermu, dermu ili potkožno tkivo i subdermu. Oni djeluju poput vanjskog omotača tijela i štite od ozljeda. Kako postoje različiti slojevi kože, tako su moguće i različite vrste ozljeda čija težina ovisi o sloju koji zahvaćaju. Manje rane su najčešće na površini, dok se one ozbiljnije povezuju s dubljim slojevima kože.

Na površinskom sloju kože, epidermi su moguće posjekotine i abrazije, dok opekline, ubodi i veće posjekotine mogu zahvatiti dublje slojeve kože. Takve vrste ozljeda zahtijevaju posjet liječniku, piše All Women Talk .

Modrice su ozljede dubljih slojeva kože

Ozljede su najčešće na površinskom dijelu kože, ali moguće su i u dubljim slojevima kože. Primjer takve ozljede su modrice. One se dijele na tri vrste, one koje nastaju na koži, na mišićima i na kostima. Što je krvarenje bliže kostima i mišićima to je i oporavak teži. Ozbiljnije unutarnje ozljede kože mogu biti posljedica bolesti i traže liječnički tretman.

Četiri faze zacjeljivanja

Rane zacjeljuju u četiri faze. Prva faza jet hemostaza ili vaskularni odgovor u kojem se krvne žile stežu kako bi zaustavile krvarenje.

U drugoj fazi, fazi upale rane se čiste od bakterija i oslobađaju se enzimi koji uništavaju strana tijela. Nakon toga slijedi proliferativna faza u kojoj se sintetizira kolagen koji koži daje čvrstoću. Posljednja je faza remodelacije ili potpunog zarastanja tkiva. Nestaje prepoznatljivi crni trag i koža se u potpunosti obnovi, piše Curad .

Dublje rane zacjeljuju puno dulje nego površinske i njima u prosjeku treba od tri do šest tjedana. One najčešće ostavljaju ožiljke koje kože ne može uvijek brzo popraviti. Regeneracija ožiljaka može trajati i do dvije godine, piše How Stuff Works .

Pogledajte sve faze zacjeljivanja kože:

VIDEO

Strano tijelo se ne vadi iz rane

Manje rane valja što prije očistiti, ali ako ste stali na čavao ili nožem zarezali ruku, treba se odmah javiti dežurnom liječniku. Također, ne preporučuje se vaditi strano tijelo iz rana jer ih mogu samo pogoršati i uzrokovati nekontrolirano krvarenje. Krvarenje ćete zaustaviti pritiskom na rubove rane oko stranog tijela.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 26
VIDEO

Naručile su prekrasne haljine, a ovo su 'grozote' koje su dobile
ONLINE KUPNJA

Naručile su prekrasne haljine, a ovo su 'grozote' koje su dobile

Bez obzira na rizik da nećemo dobiti ono što vidimo na slici, mnogi često odjeću naručuju preko interneta. Ovo su neki modni gafovi koji pokazuju razliku između naručenog i onog što dobijemo

Pogledajte kako izgleda novi stan Joška Gvardiola u Zagrebu
PRŠTI LUKSUZOM

Pogledajte kako izgleda novi stan Joška Gvardiola u Zagrebu

Joško je divna osoba, vrlo je jednostavan i ustvari nema velikih prohtjeva. Njegova jedina konkretna želja je bila da uključimo njegovu omiljenu tirkiznu boju, rekla je dizajnerica Ivona Kalapač
Ljubomorni: 4 znaka Zodijaka koji ne podnose tuđi uspjeh
OSJEĆAJU SE UGROŽENO

Ljubomorni: 4 znaka Zodijaka koji ne podnose tuđi uspjeh

Neki od horoskopskih znakova imaju tendenciju osjećati se ugroženo tuđim uspjehom, što može utjecati na njihovu situaciju na poslu, ali i u privatnom okruženju