Obavijesti

Lifestyle

Komentari 2

Cvijeće u vazi trajat će dulje uz šećer, sol, limunov sok, votku...

Cvijeće u vazi trajat će dulje uz šećer, sol, limunov sok, votku...

DA BRZO NE UVENE Stabljike treba odrezati ukoso zbog lakšeg dotoka vode, a vaza ne smije biti u blizini voća. Obične škare treba izbjegavati jer one gnječe i oštećuju stabljiku

VIDEO

Cvijeću u vazi najvažnije je redovito mijenjati vodu, podrezivati stabljiku te ga držati dalje od izravne sunčeve svjetlosti i klime.

Vaza mora biti čista kako se bakterije iz nje ne bi miješale s vodom. Vodu treba mijenjati svaka dva dana i pri tome dobro isprati alge koje su se nakupile na dnu peteljki ili odrezati još centimetar stabljike. Prilikom svakog mijenjanja vode, vazu iznutra dobro operite (najbolje mješavinom vode, octa i soli te zdrobljene ljuske od jajeta). Prilikom stavljanja cvijeća u vazu, uklonite donje listove kako ne bi bili ispod površine vode. Odrežite krajeve svih stabljiki pod kutom od 45 stupnjeva oštrim nožem ili vrtnim škarama i odmah uronite u vodu.

Trikovi uz koje ruže i buketi ostaju svježi i do dva tjedna
Trikovi uz koje ruže i buketi ostaju svježi i do dva tjedna

Obične škare treba izbjegavati jer one gnječe i oštećuju stabljiku, zbog čega cvijeće brzo propada. Kosi rez omogućuje bolji dotok vode.  Za rezano cvijeće preporučuje se koristiti mlaku umjesto hladne vode. Kad aranžirate vazu, nastojte je ne pretrpati cvijećem jer će ono brže venuti. Cvijeće nikada ne stavljajte u blizinu voća i povrća jer u fazi sazrijevanja proizvodi etilen, plin koji šteti cvijeću i zbog kojeg se brže suši. Za svježiji izgled cvijeća možete poprskati latice s donje strane cvijeća lakom za kosu. Kako voda ne bi zaudarala, dodajte žlicu bjelila na litru vode. Ako sami berete cvijeće, učinite to ujutro. Cvijeće ubrano tijekom jakog sunca neće trajati dugo jer sunčeva toplina izvlači vlagu iz latica. U stabljikama nekih cvjetova može se stvoriti nepropusna pregrada, zato probodite stabljiku na par mjesta iglom.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Nakit s leptirićima i cvijećem podignut će ‘običan’ styling
Nakit s leptirićima i cvijećem podignut će ‘običan’ styling

Tijekom noći cvijeće držite na hladnome mjestu jer ćete tako značajno usporiti prirodne procese propadanja biljke. Pomoći će i ako dodate jednu do dvije žličice šećera i nekoliko žličica izbjeljivača u vazu, a potom mlaku vodu. Šećer će hraniti stabljiku, a izbjeljivač vodu čuvati od bakterija. Sol također sprječava razvoj bakterija koje ubrzavaju truljenja stabljika, a sok od polovice limuna produljit će vijek trajanja buketa i do tjedan dana. Kad cvijeće uvene, a želite ga ipak zadržati za uspomenu, napravite od njega mješavinu suhog cvijeća. Suhe latice pomiješajte s eteričnim uljima i začinima poput klinčića ili cimeta u štapićima te stavite u posudice.

5 korisnih trikova

1. Tableta Aspirina

Aspirin snižava pH vrijednost vode i tako smanjuje razvoj bakterija, gljivica i plijesni unutar vaze. Samo ubacite jednu tabletu u vazu ili je rastopite u tri i pol litre vode pa povremeno prskajte cvijeće.

2. Bakreni novčić

Bakar iz kovanica djelovat će kao sredstvo za kiseljenje, što će spriječiti stvaranje bakterija. Uz novčić dodajte i kocku šećera kako bi biljka dobivala više hranjivih tvari. Cvijeće će sigurno dulje trajati.

3. Votka i šećer

Fotolia

U vazu s cvijećem dodajte nekoliko kapi votke kako biste spriječili razvoj bakterija te jednu žličicu šećera da se cvijeće hrani. Svaki drugi dan mijenjajte vodu i svaki put iznova dodajte šećer i votku.

4. Bijeli ocat i šećer

Na litru vode u vazi dodajte dvije žlice bijelog octa, koji djeluje antibakterijski te dvije žlice šećera koje će nahraniti biljke. Tako će cvijeće u vazi trajati čak dulje od deset dana. 

5. Gazirani sok i limun

Ruže vole gazirane napitke s dodatkom soka limuna i limete pa bi uronjene u ovu slatku tekućinu mogle ostati svježe i do dva tjedna. Idealno je vodi dodati 60 ml gaziranog soka i malo soka limuna. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...
SUPROTNOSTI KOJE SE NE PRIVLAČE

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...

Blizanci često ne uspijevaju predočiti Ribama probleme koje imaju u vezi što stvara ogromne rascjepe između njih. Lavovi mrze stav Bikova da se uvijek drže pravila i nikada ne riskiraju

Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna
NE ŽELITE UNIŠTITI EKRAN

Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna

Iako na tržištu postoje razna sredstva za čišćenje ekrana, jeftinije je napraviti nešto takvo kod kuće. Jednostavno je. Samo pomiješajte destiliranu vodu s bijelim octom u jednakom omjeru
Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati
KOJE SU OPTIMALNE DOZE?

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati

S obzirom na to da kakao sadrži visoku dozu magnezija, pozitivan učinak na san možete imati i od šalice toplog kakaa prije spavanja. U toj su kategoriji i indijski oraščići i bademi