Obavijesti

Lifestyle

Komentari 38

Da, ima i toga! Ovo je najbolja i najgora hrana za vašu vaginu

Da, ima i toga! Ovo je najbolja i najgora hrana za vašu vaginu
1

Kao što prehrana utječe na kosu, kožu, nokte i sve ostalo u tijelu, tako ima utjecaj i na vaginu. Nije svejedno što jedete i pijete, želite li da bude manje podložna infekcijama i suhoći

VIDEO

Nešto od onoga što konzumirate koristi vašoj vagini, a nešto joj šteti, pa pripazite ukoliko želite da bude zdrava. 

Običan jogurt

Osim što je bogat kalcijem i proteinima, to je i probiotik, što znači da sadrži zdrave bakterije. Radi se o bakterijama Lactobacillus acidophilus koje pomažu u održavaju pravilne razine pH u vagini.

Time se smanjuje rizik infekcije uzrokovane gljivicom Candida. U probiotičku hranu spadaju i kiseli kupus te kefir.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Fotolia

Sok od brusnice

Iako mnogi znaju da je sok od brusnice dobar za sprječavanje ili ublažavanje infekcija mokraćnog sustava, ne razmišljaju o tome da mnogi kupovni sokovi sadrže šećer što im smanjuje učinkovitost.

-  Umjesto toga birajte koncentrirani sok od brusnice, ako ste skloni takvim infekcijama - objašnjava dr. Alyssa Dweck iz New Yorka, koautorica knjige "The Complete A to Z for Your V".

Dodaje kako postoji određeni sastojak u koncentriranom soku brusnice koji mjehur čini otpornijim na E.coli, bakteriju koja je povezana s najčešćim tipom infekcije. 

Voda

Dobra hidratacija pomaže jačanju energije i boljoj cirkulaciji, a to pomaže i vagini. Dr. Dweck savjetuje ženama koje imaju problema sa suhoćom spolovila da dnevno popiju šest do osam čaša vode.

Čaj od đumbira

Studija objavljena u časopisu Journal of Alternative and Complementary Medicine otkrila je da je đumbir jednako učinkovit kao ibuprofen za ublažavanje bolnih grčeva povezanih s menstruacijom.

Iako se studija koncentrirala na kapsule đumbira, jednako je učinkovit i čaj od svježeg korijena đumbira. Stavite dvije žlice ribanog korijena u vruću vodu i ostavite da stoji 15 minuta. 

Soja

- Proizvodi koji sadrže soju sadrže izoflavone koji oponašaju estrogen u tijelu - kaže dr. Dweck.

Dodaje da, iako znanost to ne dokazuje, neki stručnjaci smatraju da biljni estrogeni mogu imati sličan učinak kao i estrogen kojeg žene proizvode prirodno, što ublažava suhoću vagine uzrokovane hormonalnim promjenama.

Thinkstock

Slatkiši

Komad crne čokolade može biti od koristi kada je ublažavanje PMS-a u pitanju. Ali, konzumacija veće količine šećera ne djeluje dobro na vaginu.

- Žene sklone gljivičnim infekcijama trebale bi smanjiti konzumaciju šećera i voća, jer to potiče razmnožavanje gljivica u vagini jer im odgovara vlažno i slatko okruženje - objašnjava dr.  Leena Nathan sa Medicinskog centra Ronald Reagan UCLA. 

Alkohol

Kao i šećer, i alkohol može potaknuti razmnožavanje gljivica u spolovilu, a može i pogoršati menstrualne grčeve. Pokoja čašica je u redu, ali ne treba pretjerivati, otkriva portal health.com.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 38
VIDEO

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati
KOJE SU OPTIMALNE DOZE?

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati

S obzirom na to da kakao sadrži visoku dozu magnezija, pozitivan učinak na san možete imati i od šalice toplog kakaa prije spavanja. U toj su kategoriji i indijski oraščići i bademi

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...
SUPROTNOSTI KOJE SE NE PRIVLAČE

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...

Blizanci često ne uspijevaju predočiti Ribama probleme koje imaju u vezi što stvara ogromne rascjepe između njih. Lavovi mrze stav Bikova da se uvijek drže pravila i nikada ne riskiraju
Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna
NE ŽELITE UNIŠTITI EKRAN

Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna

Iako na tržištu postoje razna sredstva za čišćenje ekrana, jeftinije je napraviti nešto takvo kod kuće. Jednostavno je. Samo pomiješajte destiliranu vodu s bijelim octom u jednakom omjeru