Obavijesti

Lifestyle

Komentari 5

Da kućanski aparati traju što dulje, izbjegnite ove pogreške

Da kućanski aparati traju što dulje, izbjegnite ove pogreške
6

Iako se preporučuje pročitati priručnik prije prve uporabe, većina pogrešno koristi kućanske aparate te nesavjesnim rukovanjem smanjuju njihov životni vijek

VIDEO

Postoje pogreške koje svakodnevno radite, a da ih možda niste svjesni, a koje skraćuju životni vijek kućanskih uređaja. Ispravno korištenje aparata nije neka posebna znanost. Obično se preporučuje pročitati priručnik prije prve uporabe uređaja. Međutim, općenito, koristimo ih bez puno razmišljanja - a to može dovesti do njihovog kvara ili nezadovoljavajućih rezultata.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Kućanstvo nekada i danas 01:18

Kako bi kućanski aparati služili što je duže moguće, izbjegnite pogreške koje najčešće radite pri njihovom korištenju.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Ne ispuštate vodu iz glačala nakon svake upotrebe

Pravilnom njegom glačala možete mu značajno produžiti životni vijek. Samo trebate slijediti nekoliko jednostavnih pravila. Prvo, preporučuje se koristiti filtriranu vodu, to će spriječiti nakupljanje kamenca. Drugo, a to je nešto što većina nas ne radi, dobra je ideja isprazniti ga nakon svake upotrebe. Tako ćete spriječiti i stvaranje hrđe iznutra.

5 lakih načina za tjeranje muha iz kuće tijekom vrućeg vremena, svi djeluju u nekoliko sekundi
5 lakih načina za tjeranje muha iz kuće tijekom vrućeg vremena, svi djeluju u nekoliko sekundi

U pećnici koristite foliju

Neki su skloni misliti da je oblaganje dna pećnice aluminijskom folijom savršen način za njenu zaštititi i da je time ne moraju čistiti nakon svake upotrebe. Ali u stvarnosti to može biti vrlo opasno. Folija ne samo da odbija toplinu već također može pregorjeti grijaće elemente pećnice. Folija ograničava toplinu i protok zraka te se čak može i otopiti u pećnici. Zato je najbolje redovito čistiti pećnicu i zaboraviti na aluminijsku foliju.

Ne uklanjate kamenac iz aparata za kavu

Aparat za kavu, kao i svaki drugi kuhinjski uređaj, također zahtijeva stalno održavanje. Bez obzira na marku i model, ovaj uređaj zahtijeva čišćenje svakih nekoliko mjeseci. Potrebno ga je očistiti od kamenca, te ukloniti ostatke ulja i kave. Ovo je još važnije u područjima s tvrdom vodom. Ako ga ne čistite redovito, aparat se može oštetiti pa čak i utjecati na okus kave. Čišćenje se može izvršiti uz pomoć jednog od sredstava po izboru - limunska kiselina, bijeli ocat ili komercijalni proizvod za uklanjanje kamenca - no, važno je zapamtiti da se ocat i limunska kiselina moraju razrijediti s vodom.

Otvarate vrata dok mikrovalna pećnica radi

Unatoč činjenici da većina mikrovalnih pećnica ima gumb za isključivanje, mnogi ga nikada ne koriste. Umjesto toga, samo otvore vrata dok još radi, a to može oštetiti uređaj. Kada to činite, prekidamo strujni krug i ometate pravilan rad cijelog sustava.

Preteške posude stavljate u mikrovalnu

Ovo je još jedna česta pogreška koja se radi pri korištenju mikrovalne pećnice. Vrlo malo pojedinaca čita priručnik i zna ograničenja težine. Ali to ograničenje postoji, a stavljanje nečeg težeg unutra može dovesti do problema.

Ne čistite blender odmah nakon upotrebe

Ako imate procesor hrane, sokovnik ili ručni blender, onda znate koliko ih je teško očistiti. Međutim, loša je ideja ne prati ove uređaje odmah nakon upotrebe jer se čestice hrane mogu zaglaviti na teško dostupnim mjestima. S vremenom to može oštetiti mehanizme i otupiti oštrice, a uređaj može postati leglo bakterija. Nakon što završite s blendanjem, jednostavno namočite zdjelu u toplu vodu. Za čišćenje teško dostupnih mjesta možete koristiti i staru četkicu za zube.

Staklene površine će zablistati u trenu uz ovaj jednostavan trik
Staklene površine će zablistati u trenu uz ovaj jednostavan trik

Protresete toster da uklonite mrvice

Mrvice se nakupljaju u tosteru pri svakoj upotrebi. A njihov višak ne samo da utječe na učinkovitost uređaja, već može dovesti i do požara. Stoga trebate isključiti toster iz struje i ukloniti mrvice svaki put kada ga koristite. I pritom ne zaboravite izvući pladanj u kojem se nakuplja najviše mrvica. Međutim, mnogi samo okrenu uređaj naopako i počnu ga snažno tresti. I tu griješe. Ovakav pristup samo će pogoršati stvari jer se mrvice mogu zaglaviti u grijaćim elementima. Toster je najbolje čistiti tako da ga pustite da se ohladi, potom lagano ga okrenete, nježno protresete da glavnina mrvica ispadne, a zatim uzmete kist i očistite preostale mrvice. 

Filtere nape ne mijenjate na vrijeme

Često zaboravite na vrijeme zamijeniti filtere nape, a oni su dizajnirani da apsorbiraju višak pare i spriječe čestice masnoće i hrane da začepe otvor, što pomaže da kuhinja bude čista i bez neugodnih mirisa. Ovisno o modelu i učestalosti korištenja, filtere je potrebno mijenjati svakih 6 do 8 mjeseci. Što je napa više izložena masnoći i toplini, filtere treba češće mijenjati.

Vruću hranu stavljate u hladnjak

Mnogi u hladnjak stavljaju jela koja se još nisu potpuno ohladila, a to uzrokuje porast temperature unutar hladnjaka i stoga mu je potrebno više energije i električne energije za obavljanje njegove funkcije. Tako rastu i računi za struju. Osim toga, kada vruća hrana povisi temperaturu u hladnjaku, to može utjecati na drugu hranu koja se već nalazi u njemu.

Posuđe ispirete prije stavljanja u perilicu

Ako ispirete prljavo posuđe prije nego što ga stavite u perilicu posuđa, griješite. Činjenica je da većina perilica ima senzore koji detektiraju koliko je posuđe prljavo i podešavaju mlaz vode na odgovarajuću razinu. Dakle, ako prethodno isperete posuđe, svoju perilicu zapravo možete 'prevariti' da pomisli da vam treba samo lagano pranje.

Punite perilicu posuđa do pola

U perilici posuđa sapun čisti sve iznutra. Sapun može jako oštetiti posuđe, a kada je vaša perilica samo napola puna, sapun će ciljati samo posuđe, a ne ostatke hrane na njemu. Pokretanje djelomično pune perilice također je loše s ekološkog gledišta jer uređaj troši istu količinu vode i energije bez obzira na broj posuđa u njoj. Stoga je uvijek dobra ideja popuniti svaki slobodan prostor unutar perilice.

Ne čistite filter sušila za kosu

Svako sušilo za kosu ima otvor za filter koji štiti kosu od unutarnjeg grijaćeg elementa i sprječava ulazak prašine u uređaj. Kada se taj ventilacijski otvor blokira, zrak neće moći strujati, što uzrokuje pregrijavanje sušila. Veoma je lako očistiti ovaj uređaj - provjerite je li isključen iz struje i uklonite filter iz stražnjeg otvora. Isperite ga pod vodom kako biste uklonili svu prljavštinu i provjerite je li potpuno suh prije nego što ga vratite natrag. Ovisno o tome koliko često sušite kosu, očistite filtar od jednom tjedno do svaka 3 tjedna.

Lagani trikovi pomoću kojih će vaši začini dugo ostati svježi
Lagani trikovi pomoću kojih će vaši začini dugo ostati svježi

Postavljate pročišćivač zraka na krivo mjesto

Većina postavlja svoje pročišćivače uz zid ili u kut prostorije jer većina ih ne izgleda dovoljno lijepo ili ne odgovaraju dizajnu, a neki su i prilično teški. Međutim, trebali bi biti postavljeni što dalje od zidova, a što bliže središtu prostorije, iz vrlo jednostavnog razloga - ovaj uređaj treba prostora za usisavanje zraka i izbacivanje istog u prostoriju.

Isključite uređaje

Isključite sve kućanske aparate iz struje kada ih ne koristite, jer bi račun za struju na kraju mjeseca mogao biti nešto manji nego inače. Rijetko isključujemo mikrovalnu pećnicu, toster ili druge male kuhinjske uređaje, ali činiti to nakon svake upotrebe može biti dobra navika, prenosi Bright Side.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju
OČARAT ĆE VAS

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju

Jedan od njih je Lav. On zrači samopouzdanjem i unutar i izvan spavaće sobe. Magnetskom karizmom i energijom osvaja partnera razigranim i avanturističkim duhom

'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'
'SVE SAM OTKAZALA'

'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'

'Dva dana prije vjenčanja, dok sam finalizirala narudžbe za proslavu, na njegovom telefonu naišla sam na pretinac imena 'Sunshine'. Osjećala sam mučninu dok sam ga otvarala'
Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete
LIJEPE BOJE

Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete

Izborna večer inspirirala je naše dame u politici da biraju boje, kako bi se istaknule u moru muškaraca koji su birali tamno odijelo i košulju. Donosimo zanimljive modne kombinacije političara