Lifestyle

Komentari 9

Da vam se okrene želudac: Iz kose joj izvadila stotine ušiju

Da vam se okrene želudac: Iz kose joj izvadila stotine ušiju

Australka, koja profesionalno uklanja uši iz kose, podijelila je video u kojem je pokazala kako se u kosi mlade djevojke pojavila cijela kolonija ušiju. Problem je uspjela riješiti u roku tjedan dana

Sherri Richardson iz Pertha često objavljuje savjete o tome kako se riješiti ušiju iz kose, a time se i profesionalno bavi u svojoj firmi Nitpickers.

POGLEDAJTE VIDEO:

Nedavno je objavila video na TikToku u kojem je pokazala kako se uši mogu razmnožiti u nečijoj kosi. Njezina klijentica, mlada djevojka, došla je jer je imala problema s ušima, a kada je Sherri vidjela koliki je problem, šokirala se.

- Znate li što se dogodi kada ne dopuštate nikome da vas počešlja češljem za uši? U nekoliko tjedana na glavi imate cijelu koloniju - napisala je uz objavljeni video u kojem je pokazala koliko je djevojka imala ušiju u kosi.

U videu vidimo Sherri kako češljem za uši prolazi kroz kosu djevojke, a na metalu ostaju stotine ušiju.

- Ova zaraza nije starija od osam tjedana. Pogledajte kako su uši različitih veličina - dodala je.

Video je skupio preko pet milijuna pregleda.

U naknadno objavljenom videu Sherri je pokazala da su uši gotovo sasvim nestale nakon tretmana koji je trajao tjedan dana, piše Daily Mail.

- Korištenje češlja za uši je najefikasniji način da se riješite ušiju i pobrinete se da se ne vrate - rekla je.

Uš glave (Pediculus humanus capitis)

Ušljivost djece je prilično uobičajena pojava koja tijekom trajanja školske godine kada su djeca izložena višesatnom bliskom kontaktu može biti proširena u dječjim kolektivima kao što su dječji vrtići ili osnovne škole, piše HZJZ.

Uši glave su sitni ektoparaziti koji se hrane krvlju s vlasišta, a kad se namnože u većem broju, izazivaju svrbež glave.

Uš ne skače i ne leti zrakom, već prilikom bliskog doticaja vlasišta prelazi na glavu drugog djeteta ili odrasle osobe. Može se prenijeti korištenjem zajedničkih češljeva, četki za kosu, kapa, ukrasnih traka za kosu, jastuka/jastučnica, ručnika, ovratnika na odjeći i sl.

Izvan vlasišta, uš može preživjeti do 48 sati, nakon čega bez hrane ugiba.

Odrasle jedinke svoja sitna jajašca (tzv. gnjide) odlažu u velikom broju, na način da ih zalijepe za vlas kose uz samo vlasište. Ako se ne odstrane, mogu se naći i duž vlasi zbog rasta kose. Teže se uočavaju na svijetloj kosi, a mogu se zamijeniti s prhuti. U većem se broju jajašca uočavaju na dijelovima vlasišta oko ušiju, na potiljku te u šiškama. Iz jajašaca se za 7 – 10 dana razviju nove jedinke uši koje polažu nova jajašca. Da bi lakše uočili uši ili njihova jajašca prilikom pregleda vlasišta, može vam pomoći primjena povećala.

Metode uklanjanja uši

Postoje raznovrsna sredstva za uništavanje ili mehaničko uklanjanje uši i jajašaca (gnjida) koje se mogu kupiti u ljekarnama kao što su:

Šampone treba koristiti prema uputama proizvođača i svakako ponavljati postupak više puta, uz redovito pregledavanje vlasišta. Učestali pregled vlasišta je važan radi pronalaska i mehaničkog uklanjanja i uništavanja svježe izlegnutih uši i preostalih jajašaca.

Na tržištu su dostupni i repelenti u spreju koji preventivno odbijaju uši, a potrebno ih je raspršiti prije odlaska u kolektiv. U novije su vrijeme dostupne i gumice za kosu premazane prirodnim uljima. Svakako se preporučuje prije odlaska u kolektiv zavezati kosu.

Pri pojavi ušljivosti u kolektivima se mogu organizirati roditeljski sastanci da bi se roditelje obavijestilo o potrebi redovitih pregleda vlasišta te provođenja višestrukih postupka razušivanja (uklanjanja/uništavanja ušiju i jajašaca).

Svi ukućani trebaju oprati kosu istim šamponom, promijeniti i oprati češljeve, četke, odjeću, posteljinu (na 60 °C) jer je moguće da imaju uši, a da to nisu primijetili, savjetuje HZJZ.

U pravilu nema brzog i trenutnog rješenja za rješavanje ušljivosti pa je prilikom provođenja postupaka odstranjivanja uši i njihovih jajašaca najvažnija upornost roditelja i višestruko ponavljanje postupaka.

Najčitaniji članci