Obavijesti

Lifestyle

Komentari 47

Daj djetetu rakije! Bapske priče na koje smo znali naivno pasti

Daj djetetu rakije! Bapske priče na koje smo znali naivno pasti
1

Kad je dijete lakše bolesno ili ima manju ozljedu, roditelji se ponekad pouzdaju u narodnu medicinu. Alkohol je česti narodni lijek za bolove i temperaturu, no opasan je za djecu jer prolazi kroz kožu

VIDEO

Premda narodna medicina nudi i dobra rješenja, neke uvriježene metode liječenja mogu biti opasne za dijete. Jedno od takvih nepoželjnih rješavanja problema je skidanje temperature hladnom vodom ili oblozima od rakije ili alkohola.

Istina koju će vam svaki liječnik reći je da nikako ne smijete djetetu stavljati obloge natopljene alkoholom jer isušuje i prolazi kroz kožu, a u krv može dospjeti i inhalacijom alkoholnih para.

POGLEDAJTE VIDEO

Pokretanje videa...

01:45

Tuširanje hladnom vodom kod djeteta koje ima temperaturu može uzrokovati šok i drhtavicu. Nakon davanja lijeka za spuštanje temperature, može se tuširati mlakom, ali nikako hladnom vodom. 

Sljedeći mit koji može naškoditi odnosi se na krvarenje iz nosa, a kaže kako glavu treba držati zabačenu unatrag.

Krv iz nosa, glava naprijed

- Dijete treba postaviti da mu je glava nagnuta lagano naprijed, a ne unatrag, kako se često pogrešno radi. Ako se glava zabaci, krv se slijeva u grlo, a to se ne vidi, pa se može desiti da dijete izgubi mnogo krvi potpuno nepotrebno. To se ne može dogoditi ako se dijete nagne lagano naprijed. Također, za dijete je prilično neugodno kad mu se krv slijeva u grlo ili dušnik što može biti i opasno - pojašnjava dr. med. Giovana Armano, specijalistica pedijatrije. 

Poznato je da bebe i djeca često plaču, a stari ljudi su znali govoriti da je to dobro za razvoj pluća. No dijete plačem signalizira da nešto nije u redu ili da mu nešto treba, stoga tu potrebu treba zadovoljiti, a nikako ne ostaviti ga da dulje neutješno plače. 


Sljedeća zabluda odnosi se na saniranje opeklina maslacom ili bjelanjkom. Pogrešno!

- Na opekline ne treba stavljati ništa osim sterilne gaze. Nikako ne treba stavljati maslac ili bjelanjak koji mogu izazvati infekciju. Treba procijeniti dubinu opekline te u slučaju dubljih ili većih površina svakako se obratiti liječniku. Led ne pomaže i neugodan je za dijete, iako se može manja opeklina staviti nakratko pod hladnu vodu - kaže dr. Armano. 

Većina žena vjeruje u 'bapske' priče i mitove o lakšem začeću
Većina žena vjeruje u 'bapske' priče i mitove o lakšem začeću

Bez alkohola za zubiće

Rast zubića i natečene desni uzrok su boli i neugode, a još jedan mit, koji nikako ne biste smjeli primijeniti, kaže kako desni treba natrljati rakijom, vinom ili rumom. Dajte bebi da žvače gumene igračke ili mu lagano natrljajte desni gelom koji se prodaje u ljekarnama, a koji će nakratko ublažiti bol.

Tijekom ljetne sezone vrlo često zaboli uho. U narodu je uvriježena priča o biljci čuvarkući čiji listovi sadrže sok koji se nakapa u uho, no liječnici se ne slažu. 

 - Fitoterapija svakako ima svoje mjesto, no pripravke od biljaka, osobito za djecu, nije uputno raditi kod kuće. Pravilo je da se ništa ne stavlja u uho, jer ne znamo uzrok boli niti je li tekućina iz biljke čista te kojeg je sastava - kaže pedijatrica dr.  Armano. 

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Pokretanje videa...

08:55
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 47
VIDEO

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama
DREVNA ASTROLOGIJA

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama

Na osnovu datuma rođenja možete saznati koje je vaše egipatsko božanstvo te što drevni egipatski horoskop otkriva o vašim emocijama i karakteru

Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala
VRLO SU OPTIMISTIČNE

Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala

Blizanke iz SAD-a su prihvatile svoj život takvim kakav je i redovito pronalaze razloge za smijeh. Završile su fakultet, putuju svijetom, voze se na mopedu, rado hodaju po prirodi...
Dnevni horoskop za petak 29. ožujka: Ovnovi će imati odličan dan, a Rakovi krenuti trenirati
ŠTO VAS DANAS OČEKUJE?

Dnevni horoskop za petak 29. ožujka: Ovnovi će imati odličan dan, a Rakovi krenuti trenirati

Pročitajte dnevni horoskop za petak 29. 3. i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje