Obavijesti

Lifestyle

Komentari 26

Dan svetog Patrika: Otkrijte misterij djeteline, vilenjaka...

Dan svetog Patrika: Otkrijte misterij djeteline, vilenjaka...
9

Sveti Patrik zaštitnik je Irske, Nigerije i inženjera, ali i svih onih koji se boje zmija. Prema legendama on je protjerao sve zmije i otrovne životinje s irskog tla

VIDEO

Dan svetog Patrika tradicionalno se slavi 17. ožujka, a ovaj neobični blagdan koji promiče irsku glazbu, gastronomiju i kulturu slavi se u čitavom svijetu, pa i u Hrvatskoj. Tako je prva proslava počela u američkom gradu Bostonu 1737. godine, a Dublin mu je ove godine posvetio festival koji traje od 14. do 18. ožujka. 

  • Sveti Patrik se nakon bijega iz zatočeništva vratio u Irsku i propovijedao kršćanstvo. Prema legendama narodu je Sveto Trojstvo objasnio pomoću djeteline, kojoj su Irci kasnije dodali četvrti list za sreću. Sveti Patrik umro je 17. ožujka 461. godine, a djetelina je postala simbol svetkovine.
  • Povodom proslave svetog Patrika rijeke u Chicagu boje se u zeleno, a najveća parada na svijetu je u New Yorku. Diljem Sjedinjenih Američkih Država živi više od 34 milijuna ljudi irskog podrijetla. 
  • Iako se zelena boja povezuje sa svetkovinom, ruho svetog Patrika bilo je plavo. Zelena boja povezuje se sa srećom, a kao simbol Irske počela se koristiti u 19. stoljeću.
  • Sveti Patrik je osim Irske, Nigerije i inženjera, zaštitnik svih onih koji se boje zmija zato što je prema legendama potjerao zmije i ostale otrovne životinje iz Irske. 
  • Na Dan svetog Patrika muškarci na kragnama nose djetelinu, žene u kosi nose zelene vrpce, a djeca narančaste, bijele ili zelene bedževe. 
  • Irski su zakoni sve do 70-ih godina zabranjivali rad pubovima zato što je proslava svetog Patrika imala religiozno značenje. 
  • Jedan od simbola Irske je i vilenjak. Prema legendi on je bio postolar koji je novac od izrađenih cipela stavljao u lonac i potom ga sakrio na kraju duge. Ako ga ikad ulovite, vilenjak vam treba ispuniti tri želje. Tako na Dan svetog Patrika, Irci sakrivaju novac za djecu, koja ga onda traže i nadaju se da će osim toga pronaći i vilenjaka.
  • Brojni pubovi diljem SAD-a poslužuju zeleno pivo. 
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 26
VIDEO

Čuvarkuću bi svi trebali imati kod kuće: Evo zašto je korisna
SVESTRANA BILJKA

Čuvarkuću bi svi trebali imati kod kuće: Evo zašto je korisna

Skromna čuvarkuća ima vrlo slična svojstva kao aloe vera, no njezino je djelovanje nešto blaže. Nisu zahtjevne za uzgoj i brzo će se razmnožiti na suhim mjestima, čak i krovovima

'Igrala sam se vatrom i odnijela titulu najljepše mame Hrvatske'
VRTLARICA, PLESAČICA, NOVINARKA....

'Igrala sam se vatrom i odnijela titulu najljepše mame Hrvatske'

Rođena Zagrepčanka Daisy Osmičević (34) s adresom u Vinkovcima osvojila je titulu najljepše mame Hrvatske, a oduševila je svojim nastupom
VIDEO Pogledajte znakove koji mogu upućivati na dijabetes
REAGIRAJTE NA VRIJEME

VIDEO Pogledajte znakove koji mogu upućivati na dijabetes

Od neobično napuhnutog trbuha do mrlja na vratu, niz je znakova koji upućuju na to da se tijelo može približavati stanju koje dovodi do bolesti dijabetesa