Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
26 komentara

Dan svetog Patrika: Otkrijte misterij djeteline, vilenjaka...

Sveti Patrik zaštitnik je Irske, Nigerije i inženjera, ali i svih onih koji se boje zmija. Prema legendama on je protjerao sve zmije i otrovne životinje s irskog tla

NI Syndication/PIXSELL
Foto: NI Syndication/PIXSELL
26 komentara

Dan svetog Patrika tradicionalno se slavi 17. ožujka, a ovaj neobični blagdan koji promiče irsku glazbu, gastronomiju i kulturu slavi se u čitavom svijetu, pa i u Hrvatskoj. Tako je prva proslava počela u američkom gradu Bostonu 1737. godine, a Dublin mu je ove godine posvetio festival koji traje od 14. do 18. ožujka. 

  • Sveti Patrik se nakon bijega iz zatočeništva vratio u Irsku i propovijedao kršćanstvo. Prema legendama narodu je Sveto Trojstvo objasnio pomoću djeteline, kojoj su Irci kasnije dodali četvrti list za sreću. Sveti Patrik umro je 17. ožujka 461. godine, a djetelina je postala simbol svetkovine.
  • Povodom proslave svetog Patrika rijeke u Chicagu boje se u zeleno, a najveća parada na svijetu je u New Yorku. Diljem Sjedinjenih Američkih Država živi više od 34 milijuna ljudi irskog podrijetla. 
  • Iako se zelena boja povezuje sa svetkovinom, ruho svetog Patrika bilo je plavo. Zelena boja povezuje se sa srećom, a kao simbol Irske počela se koristiti u 19. stoljeću.
  • Sveti Patrik je osim Irske, Nigerije i inženjera, zaštitnik svih onih koji se boje zmija zato što je prema legendama potjerao zmije i ostale otrovne životinje iz Irske. 
  • Na Dan svetog Patrika muškarci na kragnama nose djetelinu, žene u kosi nose zelene vrpce, a djeca narančaste, bijele ili zelene bedževe. 
  • Irski su zakoni sve do 70-ih godina zabranjivali rad pubovima zato što je proslava svetog Patrika imala religiozno značenje. 
  • Jedan od simbola Irske je i vilenjak. Prema legendi on je bio postolar koji je novac od izrađenih cipela stavljao u lonac i potom ga sakrio na kraju duge. Ako ga ikad ulovite, vilenjak vam treba ispuniti tri želje. Tako na Dan svetog Patrika, Irci sakrivaju novac za djecu, koja ga onda traže i nadaju se da će osim toga pronaći i vilenjaka.
  • Brojni pubovi diljem SAD-a poslužuju zeleno pivo. 
Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message