Lifestyle

Komentari 2

Danas će se roditi oko 392.078 beba u svijetu, a najviše u Indiji

Danas će se roditi oko 392.078 beba u svijetu, a najviše u Indiji

U SAD-u se prve bebe rađaju zadnje u svijetu, a Fiji je najčešće država prvih beba 1. siječnja. Rođenje djeteta je sretan dan i zato je važno omogućiti majkama i bebama svu moguću skrb

- Početak nove godine i novog desetljeća je prilika da reflektiramo naše nade i želje, ne samo za našu budućnost, već i za budućnost onih koji dolaze poslije nas - ispričala je izvršna direktorica UNICEF-a, Henrietta Fore. 

Na samu Novu godinu rodit će se oko 392.078 beba u cijelom svijetu, procjenjuje UNICEF

- Kako se kalendar okrene svakog siječnja, podsjećamo se na mogućnosti i potencijal svakog djeteta na njegovom životnom putu - ako imaju šansu za to - dodala je. 

U SAD-u se prve bebe rađaju zadnje u svijetu na današnji dan. Preko polovice današnjih rođenja bit će u ovih osam zemalja:

1. Indija — 67.385
2. Kina — 46.299
3. Nigerija — 26.039
4. Pakistan — 16.787
5. Indonezija — 13.020
6. SAD — 10.452
7. Demokratska Republika Kongo — 10.247
8. Etiopija — 8493

Rođenje djeteta je za većinu roditelja najsretniji događaj i dan u njihovim životima. No UNICEF ističe da mnogima taj dan i nije toliko sretan. 

U 2018. je preminulo 2,5 milijuna novorođene djece u prvom mjesecu svog života, a trećina njih prvog dana. 

Većina njih umrla je od uzroka koji su se mogli spriječiti, poput prijevremenog poroda, komplikacija prilikom porođaja i infekcija poput sepse. 

Svake godine rodi se i 2,5 milijuna mrtve djece. 

Posljednja tri desetljeća značajno je porastao broj preživjelih beba. Smrtnost djece do pete godine je više nego prepolovljena. No najsporiji je napredak kod beba. Čak 47 posto smrti djece do pet godina odnosi se na smrtnost beba u prvom mjesecu. To je porast od 7 posto u odnosu na 40 posto 1990. 

UNICEF-ova kampanja Every Child Alive potiče brzu investiciju u zdravstvene radnike s pravodobnim treningom i lijekovima koji će pomoći svakoj majci i bebi tijekom trudnoće, porođaja i babina. 

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Najčitaniji članci