Obavijesti

Lifestyle

Komentari 37

Danas je dan svekrva i punica: Što se krije iza njihovih ljutnji?

Danas je dan svekrva i punica: Što se krije iza njihovih ljutnji?
1

Ako vam se čini da svojoj svekrvi ili punici nikako ne možete udovoljiti, niste jedini. Većina naše regije žali se na međusobni odnos. No obostranim razumijevanjem to se može prevladati

VIDEO

Kad upišete u Google 'svekrva mi' evo što dobijete:

Ništa lijepo.

Kada upišete 'punica mi': 

Svekrva je po ovome ravna vještici, a punica je prošla nešto bolje. Ili su jednostavno muškarci manje opterećeni ponašanjem svojih punica.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

02:21

Postoji priča kako su pitali majku kojoj se oboje djece vjenčalo, sin i kćer, kako im je u braku. Za sina je rekla da ima ženu rospiju koja ništa ne radi, da ga stalno tjera da joj ide po ovo i ono, radi, čuva djecu i jadan, nikad mira nema. Kad su je pitali kako joj je kćeri u braku priča je bila 'mrvicu' drugačija - super joj je, ima odličnog muža, sve joj hoće napraviti, radi po kući, čuva djecu, vozi gdje god treba... 

Jedna majka, milijun perspektiva. 

Činjenica je da je u nekim dijelovima našeg kamenjara, i kontinentalnog i dalmatinskog, sin poput Velebitske degenije, ličkog medvjeda i indijske svete krave zajedno, te što god mu se kaže ili napravi, a što njegova majka ne bi odobrila, to je apsolutni atak na njegovu svetost. 

No ima i kćeri kraljica, čije majke ne trpe njihove muževe, pa ni u najboljim slučajevima. Kakav god da je - ne valja. 

Ima i nevista i zetova svakakvih. No očekivati da se mame neće apsolutno ni u što miješati u životu je utopija. 

Otkrijte kakva vam je svekrva ili punica po znaku u horoskopu
Otkrijte kakva vam je svekrva ili punica po znaku u horoskopu

Današnji dan slavi majke vaših boljih polovica. Da nije njih, ne biste ni upoznali ljubav svog života kojoj ste se odlučili posvetiti i obećati za cijeli život.

Svekrva ili punica, svodi se na jedno, a to je da je ona - majka.

U Lijepoj našoj, majka se realizira na mnogo različitih načina. 

Neke će vam biti poput 24-satnog nadzora koja vas i sa 45 želi kontrolirati kao da vam je pet. Neke će biti nježne i pune ljubavi te će biti uvijek tu za vas. Neke će vam govoriti stvari od kojih će vas prolaziti jeza. Neke kukaju od jutra do sutra. 

Zajednički nazivnik svima je da međusobna ponašanja izazivaju tenzije ili sukobe unutar obitelji zbog čega se snahe i zetovi nerijetko žale. 

A evo i psihologije/znanosti iza svega. 

Vaša svekrva je muževa mama. Dok je bio dječak, bila mu je sve. Kako je odrastao tako se i postupno odvajao od nje, ali ona od njega u svom srcu nikad nije. Više se priklanjao ocu i muškom društvu, a jednog dana kada je našao ženu s kojom želi provesti život, i oženio se, taj rez je postao jasan. 

Ojađena svekrva buduću snahu na pozivnici nazvala dro**om...
Ojađena svekrva buduću snahu na pozivnici nazvala dro**om...

Brak znači potpuno predavanje i sin je svjestan da se više ne može ponašati poput dječaka. 

Na dan vjenčanja, majka je i službeno 'zamijenjena', iako nju nikad nitko neće moći zamijeniti. No to je trenutak kada se puno toga može promijeniti između svekrve i snahe, jer na taj dan, ako već prije nije, muževoj majci postaje jasno koja žena će primarno dobivati njegovu ljubav. 

Majkama je razdvajanje od djece iznimno teško, i od sinova i od kćeri. Dokazano je da je sinov DNA 'pohranjen' u majčinom mozgu. 
Zato majke sinova mogu biti vrlo tužne na njihovom vjenčanju bez obzira koliko voljele i koliko im se sviđala njegova izabranica.

Allmoviephoto.com

Osjećaj odbačenosti mogu nesvjesno projicirati na nevjestu i kriviti je za razdvajanje nje i sina. Zbog toga mogu biti oštre prema njoj, kritizirati je, ljutiti se. Čak i u slučajevima kada su se odlično slagale sa snahom, nakon vjenčanja bi promijenile ponašanje.

Majke moraju prihvatiti da njihovi sinovi više nisu dječaci, da su muškarci i muževi te budući očevi. 

Slično je i u slučaju punica i kćeri. Odlazak i udaja kćeri kod majki nerijetko pobuđuje strah, s obzirom na to da su žene fizički slabiji spol. Strahuju od nasilja, maltretiranja, potlačenosti svojih kćeri i prigovaranjem zetu zapravo žele zaštititi svoju djevojčicu. 

U ovom slučaju majke moraju dati šansu zetu da bude muškarac i poštovati ga.

Supruge moraju shvatiti da ako je njihov muž dobar, da je za to vjerojatno zaslužna majka. Ona je ta koja pokazuje i uči najviše, i ona koja ga je svojom ljubavlju naučila da ženu treba tretirati s poštavanjem i bez nasilja. Studije su pokazale da bez dobrog odnosa s majkom, rizik da će muškarac biti nasilan, značajno rastu.  

Majke bi i muž i žena trebali poštovati. Vjenčali ste se ne samo jedno za drugo, već i za obitelj. One su bake vašoj djeci i potrebno je nadići međusobne tenzije. 

Ne možete ih promijeniti. Nemate upute za rukovanje s njima. 

Možete ih samo prihvatiti. I biti zahvalni za svaku veliku i malu star u kojoj su vam pomogle. Skuhale ručak, pričuvale djecu, ispeglale, zagrlile...  I to im dati do znanja.

Promijenite možete jedino sebe i truditi se da budete što bolja osoba. I danas-sutra da vi budete što bolja svekrva ili punica. 

Mnoge od punica i svekrva su prave kraljice kojima za života nećete moći zahvaliti na onome što su učinile za vas.

No nitko nije savršen. Prihvatite sebe, prihvatite njih i budite generacija koja će promijeniti loše mišljenje o ovom odnosu. 

Mama je mama. Sretan im njihov dan! 

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Pokretanje videa...

12:01
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 37
VIDEO

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste
SLAŽETE SE?

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste

Naravno, svaki horoskopski znak je 'pametan' na svoj način, ali kada je riječ o inteligenciji, duhovitosti i analitičkoj sposobnosti, ovo su horoskopski znakovi koji po mišljenju astrologa imaju najviše prednosti
Dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja: Rak neka odgodi bitne odluke, a Lavu sve ide od ruke
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja: Rak neka odgodi bitne odluke, a Lavu sve ide od ruke

Pročitajte dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje