Lifestyle

Komentari 9

Danas slavimo njihov dan: Ljevaci čine 10 posto populacije, a tu osobinu imaju i životinje

Danas slavimo njihov dan: Ljevaci čine 10 posto populacije, a tu osobinu imaju i životinje

Smatra se da ih je više, no kako su mnogi od njih bili primorani pisati isključivo desnom rukom, zbog toga su postali - dešnjaci. Ljevaci su bili Michelangelo, Leonardo da Vinci, Albert Einstein...

Danas se obilježava Međunarodni dan ljevaka kako bi se diljem svijeta pobudila svijest o prednostima i nedostacima te osobine. Nekad su mnogi ljevaci bili diskriminirani jer ih se često odmalena učilo da pišu desnom rukom. Istraživanje koje je obuhvatilo više od 2,3 milijuna ljudi pokazuje da je deset posto populacije ljevoruko.

POGLEDAJTE VIDEO (Outfit trik):

No smatra se da je ta brojka puno veća, osobito zbog toga što su mnogi “postali” dešnjaci. Ljevorukost je najčešće nasljedna sklonost. Kod roditelja dešnjaka šanse da dijete bude ljevak su samo 2 posto - već kod jednog roditelja ljevaka šanse rastu na 17 posto, a kod oba roditelja ljevaka čak na 50 posto.

Woman hand writing on notebook

Na popisu ljevaka su Aleksandar Makedonski, Karlo Veliki, Fidel Castro, Henry Ford, Jimi Hendrix, Sergej Rahmanjinov, Michelangelo, Leonardo da Vinci, Albert Einstein, Isaac Newton, Bill Gates, Barack Obama, Oprah Winfrey...

I životinje isto mogu biti ljevaci. Češće se služe lijevom šapom ili nogom. Ova osobina primijećena je kod klokana i 90 posto papiga. Prerano rođene bebe češće su ljevaci nego dešnjaci. Mnogi tvrde da su ljevaci bolji u multitaskingu nego dešnjaci, a smatralo se i da su ljevaci kreativniji od ostalih.

Najčitaniji članci