Lifestyle

Komentari 3

Darovi Tri kralja: Mirta, tamjan i zlato imaju ljekovita svojstva?

Darovi Tri kralja: Mirta, tamjan i zlato imaju ljekovita svojstva?

Izotop zlata-198 koristi se u liječenju nekih vrsta karcinoma, tamjan ima potencijal kod astme, artritisa, bolesti crijeva, dok bi mirta mogla imati utjecaj na smanjenje rizika od raka crijeva

Mirisi, zlato i mirta, ili tamjan, poznati su nam iz priče o Isusovom rođenju, no mnogi ne znaju da imaju dokazane prednosti te da od njih možemo imati različite koristi. Evo samo nekih prednosti:

Zlato

Zlato je gusti i glatki prijelazni metal, a jedna od prvih stvari koja nam padne na pamet kad ga se prisjetimo jest njegova visoka cijena. No, zlato se zbog svojih ljekovitih svojstava koristi u liječenju već tisućama godina. Najranija dokumentirana uporaba zabilježena je u Kini, oko 2.500 godina prije Krista. 

U srednjovjekovnim vremenima, pa sve do danas, u nekim se područjima spominje da konzumacija zlata ublažava simptome depresije i migrene, te da poboljšava koncentraciju i budnost.

U 19. stoljeću zlato se smatralo odličnim sredstvom za smirenje živaca, a koristilo se za liječenje raznih stanja, od alkoholizma do epilepsije. Pritom treba imati na umu da unošenje zlata u standardnom elementarnom obliku nema učinka na organizam, odnosno takvoga ga naši probavni sokovi ne mogu obraditi. Međutim, naše tijelo može preraditi neke zlatne soli, a za neke od njih postoje dokazi da djeluju protuupalno. 

Izotop zlata-198 koristi se u liječenju nekih vrsta karcinoma. Zlato je izvrsno za apsorpciju rendgenskih zraka, a opterećenje tumora zlatom može povećati učinkovitost zračenja. To znači da je potreban manje snažan tretman, čime se minimizira oštećenje zdravog tkiva.

Tamjan

Tamjan se proizvodi od suhe smole stabala roda Boswellia. Ima impresivan rodovnik, a na Arapskom poluotoku prodaje se oko 6000 godina. Aromatska smola koristi se kod tamjana i parfema; proizvodi slatku, zemljanu i drvenu aromu.

Tamjan je doživio svoju renesansu s fokusom na wellness i alternativne terapije i aromaterapiju. Danas se smatra da djeluje na ublažavanje akni, da umanjuje anksioznost, ublažava prehladu, te može zaliječiti čir, kašalj, pa čak i probavne smetnje. Iako ove tvrdnje nemaju znanstvene dokaze, tamjan ne treba u potpunosti isključiti iz priče o ljekovitim svojstvima. .

Naime, još 2008. British Medical Journal objavio je pregled sedam randomiziranih kliničkih ispitivanja o koristima tamjana, pri čemu su zabilježene potencijalne koristi kod astme, reumatoidnog artritisa, Crohnove bolesti, osteoartritisa koljena i kolagenog kolitisa, vrste upalne bolesti crijeva. No, vrlo je malo studija na temelju kojih bi se moglo tvrditi da koristi doista i postoje. Jedina iznimka je osteoartritis.

Povijesno, tamjan se koristio kao sredstvo protiv upale. Glavni aktivni sastojci tamjana su alfa i beta-boswellinska kiselina te neke druge pentacikličke triterpenske kiseline, za koje su studije pokazale da smanjuju upalu.

Mirta 

Mirta je također spoj dobiven iz drveća. Proizvodi se tisućama godina iz soka malih stabala trna koji pripadaju rodu Commiphora. Najčešće se koristi u parfemima, te u kombinaciji s tamjanom u vjerskim obredima. Ovaj mirisni sok smatran je ljekovitim u mnogim dijelovima drevnog svijeta. Na primjer, u ayurvedskoj medicini mirisni tonik se smatrao pomlađujućim.

Kao i kod tamjana, vjeruje se da i mirta djeluje protuupalno. Čini se da je u određenoj mjeri antibakterijska. Danas se koristi u mnogim sredstvima za ispiranje usta i pastama za zube. Zanimljivije je da postoje dokazi da mirta može biti toksična za stanice raka. Studija objavljena 2013. testirala je spojeve dobivene od mirte u laboratoriju i istraživači su otkrili da spojevi inhibiraju proliferaciju stanica karcinoma prostate.

Neki znanstvenici vjeruju da mirta dodana u hranu može pomoći smanjenju rizika od raka debelog crijeva. Međutim, njen učinak još nije dovoljno istražen da bi se to moglo ozbiljno preporučiti. Neki znanstvenici tvrde da mirta ima potencijal da ubrza zacjeljivanje rana, no i ti dokazi još nisu dovoljno čvrsti da bi ih se uzelo za ozbiljno, piše portal Mega Interesting. 

POGLEDAJTE VIDEO: 

Najčitaniji članci