Obavijesti

Lifestyle

Komentari 4
Foto: Dreamstime_/ILUSTRACIJA
KRENITE NA VRIJEME

Devet savjeta uz koje ćete ovih blagdana uštedjeti više novca

No s obzirom da se tijekom blagdana nekontrolirano troši novac trebati će vam par savjeta kako financijski uštedjeti tijekom blagdana. Dakle, vrijeme je za promjene

Blagdani su vrijeme za uživanje. Kada je Božić i Nova godina jedemo finu hranu, nazdravljamo i naravno ne zaboravimo, trošimo novac. Istraživanje Experiana pokazalo je da je 84 posto ljudi bilo motivirano poboljšati svoje financije tijekom posljednje blagdanske sezone. Uz to, dodajte ovogodišnju pandemiju i ogroman ekonomski pad što je ljude natjeralo da više nego ikad financijski uštede. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Božićna drvca 01:39

Ključno je planirati unaprijed, što znači da morate već sada započeti plan štednje. Ovi savjeti mogli bi vam pomoći:

1. Krenite štedjeti na vrijeme

Smanjite nebitnu potrošnju, poput dodatnih last minute poklona. Što ranije smanjujete troškove, manje ćete morati smanjiti na kraju. Ako je prekasno za rano smanjivanje, ograničite vaše troškova na izlete, događaje, kupnju i slično.

2. Planirajte unaprijed

Glavni troškovi blagdanskog odmora uključuju plaćanje darova, hrane i slično. Imajući to na umu, pogledajte svoj kalendar za ovu sezonu i napravite plan proračuna za odmor. Odlučite što si realno možete priuštiti. Dajte svakoj prilici ograničenje potrošnje i držite se toga. To uključuje darove koje želite pokloniti sami sebi.

Ako želite darivati samog sebe, samo odredite proračun i za te darove.

Ovo vam također daje dopuštenje da se malo razmazite. Ako računate samo na darove i trošenje na druge ljude, to može izazvati pretjerani stres. Iz svog budžeta za odmor odvojite novac za frizuru, poklone, hranu i slično.

3. Pogledajte stanje na kreditnoj kartici

Ograničite korištenje kreditne kartice. Razmislite koliko biste novca mogli vratiti i koliko zapravo imate za korištenje i za vraćanje dugova.

Razmislite o korištenju bodova na kreditnim karticama za kupnju poklon kartica ili poklona. 

Ako upotreba kreditne kartice za blagdane znači nagomilavanje dugova koje ne možete isplatiti, preskočite ga. Ne želite da vas kupovina uvuče u dugove. Kupovina gotovinom može vam pomoći u sprječavanju prekomjerne potrošnje.

4. Kupujte ranije

Krenite ranije s kupovinom. Uštedjet ćete se od donošenja ishitrenih (i skupih) odluka, a izbjeći ćete i troškove brze dostave.

Last-minute blagdanska kupovina znači da ćete propustiti ponude i zapeti s bilo kojom trenutno dostupnom cijenom - ako je to više nego što želite potrošiti, ali je i poklon koji morate dobiti, zapeli ste u plaćanju te cijene. Osim toga, isporuka sljedećeg dana ili brza isporuka može biti nevjerojatno skupa, posebno za velike predmete.

5. Razmislite o zasebnom računu

Ako ste stvarno zabrinuti zbog prekomjerne potrošnje tijekom praznika i borite se s smanjenjem troškova, razmislite o tome da ranije u godini izdvojite račun za određeni odmor. Stavite iznos novca koji želite potrošiti na štedni račun. 

6. Istražite rasprodaje i sniženja 

Ako planirate kupiti poklon na Crni petak ili Cyber ​​ponedjeljak (ili tijekom druge velike prodaje), istražite koja je tipična cijena; ponekad takozvana prodaja ne nudi vrstu ponude kojoj se nadate, a možda bi bilo bolje da pogledate drugu trgovinu ili pričekate.

7. Pitajte za pomoć

Zatražite pomoć ili podijelite novce s ukućanima. Raspodijelite troškove i nemojte se bojati pitati za pomoć. Zamolite jednog gosta da donese vino, a drugog neka napravi desert. 

8. Razmislite o automatskom spremanju

Neke banke nude opciju automatskog spremanja koja prenosi određeni iznos s vašeg računa na štedni. Razmislite o prijavi prije blagdana kako biste mogli uštedjeti barem malo, čak i dok trošite. Na kraju praznika možda ćete se iznenaditi koliko ste uštedjeli.

9. Potrošite u okviru svojih mogućnosti

Ako vam je proračun ograničen, nemojte početi tražiti načine kako potrošiti više nego što imate. Osobni zajmovi, kreditne kartice i obročni zajmovi omogućuju vam daljnje rastezanje novca, ali mogu značiti da ćete na kraju mjeseca platiti više, pogotovo ako propustite uplatu. Osim toga, mogu vas potaknuti na prekomjernu potrošnju, što vas može zadužiti i stvoriti lošu naviku, piše Real Simple.

Komentari 4
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Ovo su radna vremena trgovina i šoping centara ove nedjelje
DETALJAN VODIČ

Ovo su radna vremena trgovina i šoping centara ove nedjelje

Radno vrijeme trgovina i trgovačkih centara nedjeljom: trgovine smiju raditi 16 nedjelja u godini. Trgovci odlučuju koje nedjelje su radne, a vodič s radnim vremenom svih dućana pogledajte ovdje

Dr. Josip Paladino: 'Kod kuće sam papučar, ne jedem ništa cijeli dan i odlično sam'
VELIKI INTERVJU

Dr. Josip Paladino: 'Kod kuće sam papučar, ne jedem ništa cijeli dan i odlično sam'

Naš najbolji neurokirurg, prof.dr. Josip Paladino iza sebe ima 46 godina rada u struci, i nema namjeru stati. Iako stručnjak za mozak, njega kroz život vodi srce, kaže nam
Talijanka Chiara Mangiatutto stigla u Karlovac pojesti pizzu od metra - mazala ju Nutellom!
POKUŠALA OBORITI REKORD

Talijanka Chiara Mangiatutto stigla u Karlovac pojesti pizzu od metra - mazala ju Nutellom!

Chiara je pokušala pojesti poznatu pizzu od metra kao 101. natjecatelj. Food influencerica stigla je sa Sicilije, a karlovačka pizza koju je mazala čokoladnim namazom sad nosi ime po njoj