Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1

Dijetni umjetni zaslađivači debljaju više od šećera

Dijetni umjetni zaslađivači debljaju više od šećera
1

Šećer mozgu signalizira da je dobio mnogo kalorija i da više ne treba jesti, a zaslađivači ometaju te mehanizme i usporavaju metabolizam

VIDEO

Želite li smršavjeti, odrecite se dijetnih napitaka. Znanstvenici sa sveučilišta Purdue ustanovili su da zaslađivači koji ne sadrže kalorije zapravo otežavaju ljudima da kontroliraju koliko jedu i da paze na tjelesnu težinu. U istraživanju, laboratorijski štakori koji su dobivali hranu zaslađenu saharinom jeli su i debljali se više od onih koji su jeli hranu zaslađenu šećerom. Znanstvenici koji su proveli istraživanje, Dr. Susan Swithers i dr. Terry Davidson, ističu da mozak osjet slatkoće povezuje s visokokaloričnom hranom. Kad tijelo dobije slatkoću, a ne kalorije, unutarnji tjelesni mehanizam se “zbuni” pa više ne može regulirati unos kalorija. Zbog toga nakon jedenja hrane zaslađene umjetnim zaslađivačima ili pijenja dijetnih sokova ljudi u sljedećem obroku pojedu više nego inače.
Uz to, nakon jela metabolizam se ubrza kako bi mogao bolje potrošiti dobivenu energiju. Umjetni zaslađivači ometaju i taj prirodni mehanizam, zbog čega je tada teže potrošiti kalorije i smršavjeti.

ZASLAĐIVAČI NAJŠTETNIJI KAD IH JE VIŠE
Veliki sam protivnik umjetnih zaslađivača, kaže dr. sc. Ivana Vinković-Vrček, autorica knjige "Što se krije iza e-brojeva?".
- Zaslađivači su najštetniji kad ih je više u istom proizvodu, npr. aspartam, saharin i ciklaminska kiselina. Istraživanja su ih povezala s cijelim nizom bolesti uključujući rak i oštećenja moždanih stanica - dodaje dr. sc. Vinković-Vrček.

>>> Šećer mozgu signalizira da je dobio mnogo kalorija i da više ne treba mnogo jesti, dok zaslađivači ometaju tjelesne mehanizme i usporavaju metabolizam.

>>> Samo jedna čaša dijetalnog napitka na dan povećava rizik od metaboličkog sindroma za 34 posto, pokazala su ranija istraživanja.

>>> Metabolički sindrom uključuje taloženje sala oko struka, povišen kolesterol, krvni tlak i razine glukoze u krvi.

>>> Uporaba umjetnih zaslađivača drastično je porasla u posljednjih 40 godina, a glavni krivac za to su dijetalni napici.

>>> Zbog štetnosti umjetnih dodataka pićima proizvođači se polako okreću napicima od prirodnih sastojaka.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Ovo su radna vremena trgovina i šoping centara ove nedjelje
DETALJAN VODIČ

Ovo su radna vremena trgovina i šoping centara ove nedjelje

Radno vrijeme trgovina i trgovačkih centara nedjeljom: trgovine smiju raditi 16 nedjelja u godini. Trgovci odlučuju koje nedjelje su radne, a vodič s radnim vremenom svih dućana pogledajte ovdje

Dr. Josip Paladino: 'Kod kuće sam papučar, ne jedem ništa cijeli dan i odlično sam'
VELIKI INTERVJU

Dr. Josip Paladino: 'Kod kuće sam papučar, ne jedem ništa cijeli dan i odlično sam'

Naš najbolji neurokirurg, prof.dr. Josip Paladino iza sebe ima 46 godina rada u struci, i nema namjeru stati. Iako stručnjak za mozak, njega kroz život vodi srce, kaže nam
Talijanka Chiara Mangiatutto stigla u Karlovac pojesti pizzu od metra - mazala ju Nutellom!
POKUŠALA OBORITI REKORD

Talijanka Chiara Mangiatutto stigla u Karlovac pojesti pizzu od metra - mazala ju Nutellom!

Chiara je pokušala pojesti poznatu pizzu od metra kao 101. natjecatelj. Food influencerica stigla je sa Sicilije, a karlovačka pizza koju je mazala čokoladnim namazom sad nosi ime po njoj