Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Djeca Banovine su u eko patroli čistila more na Savudrijskoj vali

Djeca Banovine su u eko patroli čistila more na Savudrijskoj vali
3

U tri dana djeca su pod vodstvom instruktora ronjenja prvo savladala osnove ronjenja, a onda posljednjega dana pomogla u čišćenju podmorja te izvukla u na desetke vreća punih otpada

VIDEO

Više od 200 ronilaca iz Hrvatske i Slovenije u nedjelju su zajedno, šesti put zaredom u sklopu međunarodne dječje eko patrole, čistili podmorje Savudrijske vale, a ovogodišnjoj eko patroli priključila su se i djeca s potresom pogođene Banovine. 

POGLEDAJTE VIDEO: Eko slamčice i žličice

Pokretanje videa...

Eko slamčice i žličice 01:06

Djeca su u protekla tri dana pod vodstvom instruktora ronjenja najprije savladala osnove ronjenja, a onda posljednjega dana pomogli u čišćenju podmorja. Čistili su podmorje u kampu Veli Jože, a mladi ronioci s područja Banovine izvukli su na desetke vreća punih otpada.

U tri dana koliko je cijela akcija trajala, za djecu Banovine organizirane su brojne aktivnosti a jedna od njih bio je i put u Umag, gdje ih je primio umaški gradonačelnik Vili Bassanese.  U sklopu akcije, čistile su se obje strane zaljeva, hrvatska i slovenska, a ronioci su uklanjati krupni otpad ispred Pirana, u Luci Piran te u Savudriji, kampu Veli Jože i u Luci Savudrija.

Kako smanjiti intenzitet sjenila
Kako smanjiti intenzitet sjenila

Eko patrola održala se u organizaciji Agencije Promocija ronjenja, Zagrebačkoga holdinga te njegove podružnice , a zajedno s djecom akciji vađenja otpada iz Jadrana pridružio se i državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja Mario Šiljeg.

- Jučer smo obilježili dan zaštite okoliša, a za dva dana slijedi i dan zaštite mora i oceana. Kopneni okoliš i more su neodvojivi - rekao je Šiljeg.

Podsjetio je da je prošlo stoljeće obilježeno nebrigom za more kada se taj vrijedni eko sustav nerijetko koristio i kao spremište nepotrebnoga - od nepročišćenih otpadnih voda do krutog otpada, a poglavito plastike. Dodao je kako su mora i oceani dosegli maksimum izdržljivosti, ustvrdivši da su napori za obnovu tih ekosustava od presudne važnosti.

Pojava strija može se spriječiti: Otkrijte kako te koje kreme i tretmani ih mogu smanjiti
Pojava strija može se spriječiti: Otkrijte kako te koje kreme i tretmani ih mogu smanjiti

Od najmlađih učiti kako podići svijest o zaštiti mora i oceana

- Bitna karika u lancu tih aktivnosti je i ronjenje prema kojem, kako vidimo, i najmlađi pokazuju iznimnu sklonost. Kako podići svijest o zaštiti mora i okoliša možemo naučiti upravo od najmlađih koji su po tim pitanjima često savjesniji od nas odraslih - poručio je državni tajnik Šiljeg. 

Sudionike akcije pozdravio je i podržao državni tajnik Ministarstva turizma i sporta Tomislav Družak koji je istaknuo važnost ovakvih akcija kao idealnog alata za promociju čistoga Jadrana kako bi se poboljšala turistička sezona.

Za dugo i toplo ljeto: Slamnati retro šeširi modni su hit sezone
Za dugo i toplo ljeto: Slamnati retro šeširi modni su hit sezone

Podršku cijeloj akciji dalo je i Ravnateljstvo civilne zaštite. Zahvalnost organizatorima akcije, entuzijazmu, a posebno ideji o uključivanju djece iz potresom pogođenog područja Sisačko-moslavačke županije, iskazao je Damir Trut, pomoćnik ministra unutarnjih poslova i ravnatelj Civilne zaštite ustvrdivši kako je upravo tim činom eko akcija dobila vrijednu humanitarnu notu.

Inače, u eko patrolu uključilo se više od 40 klubova i udruženja, Javnih vatrogasnih postrojbi, civilne zaštite Republike Hrvatske i Republike Slovenije, a sve u cilju što većeg doprinosa zaštiti prirode i čistoći Jadranskog mora

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Čuvarkuću bi svi trebali imati kod kuće: Evo zašto je korisna
SVESTRANA BILJKA

Čuvarkuću bi svi trebali imati kod kuće: Evo zašto je korisna

Skromna čuvarkuća ima vrlo slična svojstva kao aloe vera, no njezino je djelovanje nešto blaže. Nisu zahtjevne za uzgoj i brzo će se razmnožiti na suhim mjestima, čak i krovovima

'Igrala sam se vatrom i odnijela titulu najljepše mame Hrvatske'
VRTLARICA, PLESAČICA, NOVINARKA....

'Igrala sam se vatrom i odnijela titulu najljepše mame Hrvatske'

Rođena Zagrepčanka Daisy Osmičević (34) s adresom u Vinkovcima osvojila je titulu najljepše mame Hrvatske, a oduševila je svojim nastupom
VIDEO Pogledajte znakove koji mogu upućivati na dijabetes
REAGIRAJTE NA VRIJEME

VIDEO Pogledajte znakove koji mogu upućivati na dijabetes

Od neobično napuhnutog trbuha do mrlja na vratu, niz je znakova koji upućuju na to da se tijelo može približavati stanju koje dovodi do bolesti dijabetesa