Obavijesti

Lifestyle

Komentari 3

Djeca lažu, varaju i kradu, ali uvijek za to imaju dobar razlog

Djeca lažu, varaju i kradu, ali uvijek za to imaju dobar razlog
1

Djeca preuzimaju navike ponašanja od okoline, zato bi u njihovu prisustvu roditelji trebali pripaziti kako se ponašaju, jer već sa šest godina lažu svakih 90 minuta

VIDEO

Sve laži nisu jednake i pritom bi roditelji trebali znati kako reagirati u kojoj situaciji. Najčešći razlozi laganja su nedostatak discipline i želja za privlačenje pozornosti. Isto tako djeca odluče zaobići istinu kako bi zaštitila prijatelje ili kako bi izbjegla obveze. U nekim slučajevima djeca “pokupe” laganje od nekog iz okoline tko ima snažan utjecaj na njih. Ponekad lažima pokušavaju potaknuti roditelje da im pomognu oko nečeg što im je neugodno reći. U predškolskom razdoblju laganje je povezano uz razvijanje kognitivnih funkcija. Na taj način djeca osvješćuju mogućnost kreiranja vlastitih misli, uvjerenja i znanja. Dok imaju četiri godine, lažu svaka dva sata, a sa šest godina svakih 90 minuta. 

Djeca preuzimaju navike ponašanja okoline, što znači da bi se u njihovu prisustvu roditelji trebali pripaziti kako se ponašaju. Ako tata laže susjedu, to znači da je laganje sasvim u redu. Najbolje je već od početka djeci kroz razgovor objasniti važnost istine. Ona će to najbolje razumjeti ako im se sve potkrijepi konkretnim primjerima. Ako roditelji zaključe da je zbog laganja potrebno primijeniti kažnjavanje, neka tada kažnjavanje bude povezano s onime o čemu se lagalo. Primjerice, ako je dijete lagalo da je napisalo domaću zadaću, ali je u to vrijeme gledalo omiljeni crtić, zabrana večernjega gledanja televizije znatno je učinkovitija nego da mu zabranite omiljeni desert nakon večere.

Također, roditelji bi trebali nagrađivati iskrenost. Tako će potaknuti svoje dijete na stjecanje povjerenja i otvoreno dijeljenje čak i onih neugodnih informacija s njima.

Laž može biti i znak dječje plemenitosti

Djeca se često znaju koristiti “bijelim lažima” kako bi izbjegla sukobe ili kako ne bi povrijedila druge. Vrlo je važno da im roditelji objasne da, iako im je motiv plemenit, laganje nikad nije rješenje te istaknuti kako inače nije prihvatljivo. 

Hladnokrvne laži najveći su problem

Roditelji bi se trebali zabrinuti ako se laganje stalno ponavlja, a djeca ne pokazuju nikakve emocije čak i ako ih se uhvati. Problematični su i namjerna neposlušnost te inaćenje.

Etiketiranje kao lopova ili lažova je zabranjeno

Za djecu je svijet u kojem žive vrlo jednostavan. Kada im se nešto svidi, oni to uzmu bez razmišljanja. U takvim slučajevima roditelji nikako ne bi trebali osuđivati djecu nego ponašanje.

Pogodio sam te 
- nisi - jesam, lopta te okrznula

Djeca od pet ili šest godina često varaju kako bi pobijedila u nekoj igri. Ako im roditelji ne objasne zašto treba poštovati pravila, varanje može postati podloga za laganje.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Živio je s penisom na ruci šest godina, a onda mu je konačno presađen na pravo mjesto
'AS' U RUKAVU

Živio je s penisom na ruci šest godina, a onda mu je konačno presađen na pravo mjesto

Ud je izgubio 2014. nakon infekcije, a onda su mu ga liječnici prišili na ruku. Tamo je 'rastao' čekajući operaciju. Većinu vremena ga je skrivao u dugim majicama, a nekad bi mu i 'ispao'

Ova četiri horoskopska znaka su najodaniji i najiskreniji prijatelji
ČUVAJTE IH

Ova četiri horoskopska znaka su najodaniji i najiskreniji prijatelji

Pravi prijatelji nezamjenjivi su ljudi u našim životima, a kako se kaže, ako imate i samo jednog, pravi ste sretnici. Evo koji horoskopski znakovi su najodaniji prijatelji
Zasjenila sve na svadbi: 'Nisam kriva što imam ogromne grudi'
NIJE IH SE TRUDILA SAKRITI

Zasjenila sve na svadbi: 'Nisam kriva što imam ogromne grudi'

Vjenčanje je prigoda koja ima posebna pravila odijevanja, no neki ipak pretjeraju. Naročito kad je riječ o uskim, kratkim haljinama od čipke i prozirnih materijala