Obavijesti

Lifestyle

Komentari 2

Djeca moraju naučiti slušati i znati kako biti dobri prijatelji

Djeca moraju naučiti slušati i znati kako biti dobri prijatelji

Svjetska zdravstvena organizacija definirala je temeljne vještine ključne u stvaranju kvalitetnog života. Naučite ih kako se nositi s kriznim situacijama, raditi na samopoštovanju, odlučivati...

VIDEO

Životne vještine ne poboljšavaju samo kvalitetu života nego su privlačne poslodavcima, koji trebaju mentalno stabilne radnike koji se znaju nositi s problemima. Zato je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) izdvojila pet osnovnih životnih vještina.

Najbolje vrijeme za njihovo učenje je djetinjstvo, ali glavno je odlučiti to napraviti. Komunikacijska vještina je ključna i vrlo je važno znati iskomunicirati stvari, biti shvaćen, ali i razumjeti drugoga. No važno je naučiti i slušati. Kreativno i kritičko razmišljanje najbolje se razvija kroz proučavanje humanističkih znanosti. Kritičko mišljenje je aktivno slušanje, analiziranje onog što smo čuli, uočavanje razloga rečenog, zauzimanje stava te sposobnost izražavanja stava. U kritičkome mišljenju oslanjajmo se na vlastiti sud i zaključujemo na temelju argumenata.

POGLEDAJTE VIDEO (Savjeti odgajatelja):

Pokretanje videa...

Savjeti za odgoj djece 02:43

Kriza nije nerješiv problem

S kritičkim mišljenjem se ne rađamo nego ga usvajamo. Svatko se nađe u teškom životnom razdoblju. Zato je Američko psihološko društvo definiralo deset koraka koji mogu pomoći uspješno se nositi s izazovima: Učvrstiti prijateljske odnose. Na krizu ne gledati kao nerješiv problem, definirati jasne ciljeve. Prihvatiti promjene te poduzeti odlučujuće akcije i stalno raditi na sebi. Ne gubiti perspektivu i nadu već imati sliku. Brinuti se o sebi, svojim potrebama i emocijama. Svatko, pa i oni najmlađi među nama, suočavaju se s izazovima u životu. No nije svatko nadaren za njihovo rješavanje. Kada dođe do problema, ako ga se ne može riješiti, nastat će začarani krug analiza i paraliza.

Brinuti se o svojim emocijama

Psihologinja Kristina Guo definirala je sustav odlučivanja koji može pomoći da naučimo rješavati svoje probleme, a sastoji se od šest točaka: Definirati problem, usvojiti kriterije, razmotriti i definirati najbolju alternativu, napraviti plan i razmotriti rješenja. S razvijanjem samopoštovanja počinje se u ranom djetinjstvu, no može se naučiti bilo kad u životu. Samopoštovanje i empatija su dvije strane jedne kovanice. To su temelji kvalitetnih odnosa i ispunjenog života.

Donošenje odluka i rješavanje problema

Definirati problem, utvrditi kriterije i ograničenja, razmotriti sve alternative, odrediti najbolju alternativu, razviti plan djelovanja, ocijeniti povratne informacije.

Kreativno i kritičko razmišljanje 

Samosvjestan, fokusiran, analitički način gledanja na stvari. Najbolji način za poboljšanje nečijih vještina kritičkog razmišljanja je proučavanje humanističkih znanosti.

Komunikacijske i međuljudske vještine

Dobri komunikatori zarađuju više, imaju samopoštovanje, imaju bolji brak i poslodavci ih više traže. Namjerno prakticiranje komunikacije možda je najučinkovitija metoda za poboljšanje ove ključne životne vještine.

Samosvijest i empatija

Samosvijest i empatija dvije su strane iste kovanice. Istraživanja su pokazala da prakticiranje pažljivosti može promicati samosvijest i empatiju, kritičke vještine koje se mogu boriti protiv ovisnosti o drogama, smanjiti stres i promicati jače razumijevanje drugih.

Suočavanje s emocijama i sa stresom

Ako postanete bolji komunikator, umanjit ćete stres i poboljšati sposobnost borbe protiv stresa. Vještine kritičkog razmišljanja pomoći će vam u odlučivanju, a njegovanje empatije može vas učiniti boljim komunikatorom.

Pokretanje videa...

00:28

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Dnevni horoskop za četvrtak 18. travnja: Raku će stići zanimljive vijesti, a Ribe ići kod liječnika
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za četvrtak 18. travnja: Raku će stići zanimljive vijesti, a Ribe ići kod liječnika

Pročitajte dnevni horoskop za srijedu 17. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje

'Nisam pila ništa osim domaćeg soka od naranče 40 dana. Evo što mi se nakon toga dogodilo'
DRUGAČIJA DIJETA

'Nisam pila ništa osim domaćeg soka od naranče 40 dana. Evo što mi se nakon toga dogodilo'

Australka je tijekom korizme iz prehrane izbacila svu hranu te je konzumirala isključivo domaći sok. Oduševljena je što je taj ritual učinio njezinu tijelu, no ipak, to nije za svakoga
'Našao sam tajni dnevnik od supruge. Kad sam ga prolistao odmah sam zatražio razvod'
ŠOKANTNE ISPOVIJESTI

'Našao sam tajni dnevnik od supruge. Kad sam ga prolistao odmah sam zatražio razvod'

Jedna djevojka se požalila kako je je bivši dečko poslao poruku da je neka cura s kojom je bio zatrudnjela. Taman je išla van s prijateljicama pa su je tješile. Iselila sam se od njega nakon dva dana