Obavijesti

Lifestyle

Komentari 4

Djeca trebaju biti ‘za ekranima’ manje od pola sata - dnevno

Djeca trebaju biti ‘za ekranima’ manje od pola sata - dnevno

Djeci se ne smije zabraniti pristup modernoj tehnologiji, ali roditelj djetetu mora objasniti razliku između virtualnog i stvarnog svijeta te mu ograničiti vrijeme koje provodi na mobitelu, tabletu...

VIDEO

Djeca predškolske dobi koja dnevno provedu više od dva sata na pametnom telefonu, tabletu i gadgetima imaju sedam puta veću vjerojatnost da će razviti ADHD, odnosno neke loše oblike ponašanja, zaključili su znanstvenici koji su proučavali ponašanje djece u 2400 obitelji. 

Zato bi vrijeme koje djeca do pet godina provode igrajući se s njima trebalo ograničiti na pola sata ili manje na dan, a više vremena posvetiti tome da djeca borave i igraju se u prirodi i bave sportom.

- Naravno, nije preporučljivo da djeca previše vremena provode igrajući igrice, no teško je reći kolika je granica, jer to ovisi i o kakvom se sadržaju radi. Djeci ne možemo ograničavati pristup modernoj tehnologiji, a neke igrice mogu biti i korisne za razvoj mašte i kreativnosti - kaže psiholog Davor Petrovčić.

- Ne znači da je dokazana uzročno posljedična povezanost između izloženosti djece igricama i promjena u ponašanju, odnosno ADHD-a. Naime, ovdje možemo postaviti pitanje je li izloženost igricama utjecala na pojavu ADHD-a kod djece ili se kod djece koja su već imala sklonost ADHD-u bilježi veći interes za igrice.

Ovih 11 snalažljivih roditelja zaslužili su naziv superheroja
Ovih 11 snalažljivih roditelja zaslužili su naziv superheroja

Ako pretpostavimo da neke igrice koje su agresivne ili prikazuju neku vrstu razaranja mogu imati negativan utjecaj, to koliko će on biti negativan ovisi i o okolini - kaže i dodaje:

- Ako je djetetova okolina takva da ga podržava i stimulira te ako dijete ima i druge interese, tad igrice neće imati značajan utjecaj. One mogu stvoriti problem ako je to jedini interes, odnosno ako ne radi ništa drugo nego igra igrice kad god može i govori samo o njima.

U takvoj situaciji dijete se može poistovjećivati s virtualnim svijetom, pa ako je igrica agresivna, poistovjetiti s nekim junakom i probati se ponašati kao on, što može stvoriti probleme.

- U toj situaciji presudna je uloga roditelja, koji djetetu mora pomoći da razumije da junaci iz virtualnog svijeta često nisu poželjni u stvarnom svijetu - kaže sugovornik.

Čak 92 posto roditelja ne pazi što djeca rade na internetu
Čak 92 posto roditelja ne pazi što djeca rade na internetu

- Problem nije samo u igricama ili računalu, nego u činjenici da roditelji u pokušaju da mirnije obave neke poslove djeci dopuštaju igru s mobitelom ili im puštaju crtiće, što s vremenom izaziva ozbiljne promjene. Naime, fokus djeteta je tad usmjeren na snažne audiovizualne podražaje koji su im zanimljivi pa ih oni sve češće počinju tražiti - kaže Natalija Vuk, predsjednica Udruge Barbiel, koja se bavi obiteljskim savjetovanjem.

Dodaje kako je često slučaj da majka koja hrani bebu, kako bi mu skrenula pozornost i lakše ga nahranila, djetetu da mobitel pa tako fokus više nije na hrani, odijevanju, pripremama za izlazak i slično, nego na podražajima koje mu mobitel omogućuje. 

- Djeci dajem mobitele ili tablete na 15 do 20 minuta na dan. Oni moraju biti vani, družiti se, čitati, igrati društvene igre - rekla nam je Silvija Ferara, profesorica iz Zagreba, majka Patrika (8) i Laure (6).

Savjeti kako što više smanjiti negativan utjecaj elektroničkih uređaja na dijete

  1. Potičite dijete na druge aktivnosti: sport, druženje s vršnjacima, na to da pomažu u kući, čitaju... 
  2. Razgovarajte s djetetom o igricama i sadržajima koje gledaju, nastojte izbjeći one koje su prepune agresije, razaranja i slično.
  3. Ponudite mu igrice koje potiču na razmišljanje (različite slagalice, igre u kojima se vježbaju brzina reakcije i neke druge vještine).
  4. Uklonite elektroničke uređaje iz sobe u kojoj dijete spava i barem sat do dva prije spavanja te nakon buđenja skrenite pažnju s njih te nemojte dopustiti igranje igrica tijekom jela.
  5. Pokažite djetetu primjerom - tijekom vremena koje obitelj provodi zajedno ugasite ili odložite sve elektroničke uređaje i posvetite se druženju, bez odgovaranja na elektroničku poštu ili SMS-ove.

UVIJEK ĆE BITI SAMI: Ovi horoskopski znakovi uopće nemaju sreće u ljubavi

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Haraju crijevne viroze: Evo na što paziti i koji lijekovi pomažu
LIJEČNICI UPOZORAVAJU

Haraju crijevne viroze: Evo na što paziti i koji lijekovi pomažu

Županijska bolnica u Čakovcu građanima je poslala upozorenje da se čuvaju crijevnih viroza, koje su uobičajene u ovo doba godine, a karakteriziraju ih povraćanje, proljev, povišena temperatura i bol u trbuhu

'Ovisna sam o djeci, imam ih 22 i nadam se imati 70 unučadi'
VELIKA OBITELJ

'Ovisna sam o djeci, imam ih 22 i nadam se imati 70 unučadi'

Najveća britanska obitelj ima puno posla, kod njih djeca imaju djecu, a oni sami imaju najmlađe dijete od samo 3 godine. Obitelj će postati još veća
Najdlakavija djevojka na svijetu je odrasla, evo kako izgleda
PRONAŠLA I LJUBAV ŽIVOTA

Najdlakavija djevojka na svijetu je odrasla, evo kako izgleda

Djevojčica s Tajlanda, koju su vršnjaci nekoć nazivali 'vučica' i 'majmunsko lice', vjerovala je da je njezino stanje neće spriječiti da pronađe sreću. Na kraju je otkrila ljubav svog života