Obavijesti

Lifestyle

Komentari 6

Dimitri stare kofere pretvara u unikatne prijenosne zvučnike

Dimitri stare kofere pretvara u unikatne prijenosne zvučnike
1

Mladi student elektrotehnike, Dimitri Vinzenz Jerinić (21), iz Zagreba od ranog djetinjstva zainteresirao se za elektrotehniku, a na kraju srednje za maturalac je izradio prijenosni zvučnik u koferu

VIDEO

- Od malih nogu volio sam se igrati s električnim igračkama, rastavljati ih i sastavljati. Tu mi je ljubav prenio otac, elektrotehničar. Uz njega sam već sa sedam godina sedam naučio lemiti i spajati žice i napravio svoj prvi brodić na elektromotorni pogon. Tako je krenulo i imao sam sreću da sam i prije srednje škole točno znao čime se želim baviti i znao što ću upisati, priča mladi student elektrotehnike Dimitri Vinzenz Jerinić (21) iz Zagreba, koji pomalo osvaja tržište idejom da stare kofere preuredi u zvučnike. 

POGLEDAJTE VIDEO: 

Pokretanje videa...

01:22

- Za tu je ideju zaslužno znanje koje sam stekao u Tehničkoj školi Ruđera Boškovića, gdje sam se pomalo bavio robotikom i imao veliku priliku puno naučiti. Kad god bi se otvorila neka pitanja oko ideja na kojima sam radio, profesori su uvijek bili spremni saslušati me, dati mi odgovore i potaknuti da istražujem dalje, tako da sam stvarno puno naučio, kaže.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

S druge strane, kad je trebalo krenuti na maturalac, ekipa iz razreda htjela je ponijeti i dobar zvučnik, da mogu uživati u dobroj glazbi, no sve što su pronašli u trgovinama nije im odgovaralo. 

- Trebali smo nešto što nije preteško, da ga možemo nositi, a i da nije preskupo i tako sam došao na ideju da nešto izradim sam. Prvo sam krenuo od ideje da napravim zvučnik u nekoj drvenoj kutiji, no dok sam tražio ideju pretražujući oglasnike, pronašao sam kofer od prešanog papira koji mi se učinio kao odlično rješenje, priča Dimitri. Taj je kofer - osnovu za prvi zvučnik koji će izraditi u koferu - kupio za 150 kuna. Nabavio je ostale komponente - baterije, pojačalo i zvučnike te 3,5 mm priključak za mobitel -  i dao se u posao.

- Trebalo je izraditi i unutrašnju kutiju od drva, koja je važna dijelom zbog toga da se kofer na putu ne bi deformirao, odnosno da zadrži formu, ali i zbog boljeg zvuka, dodaje Dimitri. Ideja se pokazala dobrom, odnosno zvučnik se na putu pokazao vrlo solidnim, čak i boljim od onih koje su mogli nabaviti u dućanu, pa je po povratku pomalo počeo razmišljati o tome da tu ideju pretoči u - posao. 

- Nabavio sam jedan zanimljivi stari kožni kofer i napravio još jedan zvučnik, malo ga usavršio i tako je 2017. godine nastao brand prijenosnih zvučnika u koferu Sound Box, kaže. Vrlo brzo, ideja je zaintrigirala ljude koji cijene kvalitetu i originalnost, jer ovakav zvučnik može biti zanimljivo osvježenje u vašem dnevnom boravku, uredu, ili kafiću, pogotovo ako volite retro stil uređenja prostora.

Tako Dimitri danas dosta vremena posvećuje potrazi za zanimljivim starim koferima, pretražujući oglasnike i na sajmovima antikviteta, a neke nabavlja kad netko od poznanika čisti stari tavan  i pomalo ih preuređuje u zvučnike i prodaje. Druga je mogućnost da netko tko ima stari kofer koji za njega ima emotivnu vrijednost - kao uspomena na neko putovanje, ili nekoga tko ga je ranije koristio - naruči od Dimitrija da baš njega preuredi u zvučnik.

Tako ćete, umjesto da kofer skuplja prašinu u nekom kutu stana ili na tavanu, dragu uspomenu moći izložiti u dnevnom boravku i uživati u odličnoj glazbi. I tko god vas posjeti, zasigurno će primijetiti zanimljiv dizajn, kaže mladić koji je u međuvremenu upisao Fakultet elektrotehnike i računarstva. 

- Kako imam dosta obaveza oko fakulteta, u radionicu stignem obično vikendom i tada sam tamo po cijele dane, jer uživao u radu na tim koferima. Na žalost, preko tjedna rjeđe stignem raditi u radionici, no barem sat do dva dnevno posvećen sam tome da na Internetu pretražujem neka zanimljiva rješenja ili ideje koje mogu biti korisne.

Također, kad god stignem, pregledavam ponudu starih kofera na Njuškalu, no imam sreće jer mi se ljudi često jave sa donacijama, kaže mladi inovator.

Ukratko, ako imate neki zanimljiv i očuvani primjerak kofera koji vam samo smeta u kući, Dimitrija njime itekako možete razveseliti. I tko zna gdje biste ga jednog dana opet mogli sresti kao zvučnik iz kojega se širi glazba. .

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Pokretanje videa...

13:25
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 6
VIDEO

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama
DREVNA ASTROLOGIJA

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama

Na osnovu datuma rođenja možete saznati koje je vaše egipatsko božanstvo te što drevni egipatski horoskop otkriva o vašim emocijama i karakteru

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...
KRAJ KORIZME

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...

Veliki četvrtak, Veliki petak i Velika subota čine vazmeno trodnevlje koje započinje u četvrtak, na posljednji dan korizme. To je sjećanje na posljednju Isusovu večeru, na njegovu patnju...
Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala
VRLO SU OPTIMISTIČNE

Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala

Blizanke iz SAD-a su prihvatile svoj život takvim kakav je i redovito pronalaze razloge za smijeh. Završile su fakultet, putuju svijetom, voze se na mopedu, rado hodaju po prirodi...