Obavijesti

Lifestyle

Komentari 25

Dobili ste dobar posao, ali nude premalu plaću: Pazite kako ćete reagirati na ponudu, tu je ključ

Dobili ste dobar posao, ali nude premalu plaću: Pazite kako ćete reagirati na ponudu, tu je ključ

Ne doživljavajte takvu ponudu osobno, jer poslodavac možda i polazi od toga da ćete se cjenkati, pa nudi manje da ima prostora. I nemojte reagirati ljutnjom i frustracijom, savjetuje stručnjakinja

Pronašli ste posao zbog kojeg ste uzbuđeni, ali nuda vam premalu plaću? Mnogima se to događa, pa iako je u prvom času riječ o ozbiljnom problemu, stvar se može riješiti u vašu korist, tvrdi J.T. O’Donnell, osnivačica  i izvršni direktor tvrtke 'Work It Daily', platforme posvećene savjetovanju oko najvećih problema u karijeri. 

Ističe kako je pritom ključan način na koji reagirate na ponudu, koji sve može promijeniti, piše O'Donnell, inače autorica na portalu Make It. 

POGLEDAJTE VIDEO: Zagreb je dobio novi coworking prostor

Pokretanje videa ...

- Uzmimo kao primjer Tylerovu situaciju: Obavio je razgovor za radno mjesto pomoćnika marketinga u tehnološkoj tvrtki u New Yorku, a ponuđena mu je početna plaća od 50.000 američkih dolara, ili oko 319.000 kuna. Očekivao je oko 20.000 dolara više, odnosno oko 446.000 kuna, što bi bila poštena plaća s obzirom na njegove kvalifikacije i iskustvo, odnosno tržišne vrijednosti.  

Dvije stvari koje nikad ne biste smjeli raditi 

Prije nego što Tyler odgovori, prisjetit će se dvije stvari koje će mu pokvariti šanse za uspješan ishod:

1. Ne shvaćajte to osobno:  Poslodavci mogu ponuditi niske plaće iz više razloga: Možda imaju ograničen proračun za zapošljavanje, ili ostavljaju prostora za pregovore, jer očekuju da ćete tražiti više. Dakle, to nema veze s vama osobno, pojašnjava O'Donnell.    

- Vidjela sam ljude koji na kraju dobiju plaću koju su željeli, ali ulaze u posao zamjerajući poslodavcu što im je ponudio nizak iznos, što nema smisla. Ako vas je  tvrtka odabrala za najboljeg kandidata i potrudila se da udovolji vašim zahtjevima, znači da vide vašu vrijednost i imaju povjerenja u vas - dodaje. 

2. Ne reagirajte bijesom, frustracijom ili razočaranjem:  Budite mirni i iskoristite ovo vrijeme za prikupljanje misli, donošenje važnih odluka i pripremu čvrstog odgovora.

- Bitno vam je da održite dobre odnose, bez obzira na sve, a prepuštanje negativnim osjećajima može dovesti do toga da spalite mostove. Kad odgovorite ​​iskreno i jasno, djelovat ćete ugodnije i pristupačnije za suradnju, što poslodavci žele vidjeti kod zaposlenika.

Evo trikova koji mogu pomoći:  

Zatražite barem jedan ili dva dana za razmatranje ponude

Ponude za posao imaju datum isteka, a mnogi poslodavci mogu zatražiti 48 do 72 sata, što je razumno. Neki bi mogli biti velikodušni i dati vam tjedan dana da razmislite. Kako je Tyler već odlučio da je ponuda preniska da bi posao mogao prihvatiti, ne želi gubiti vrijeme. Što brže djeluje, prije može krenuti naprijed u potrazi za poslom ako stvari ne uspiju.

Podignite slušalicu kad budete spremni za odgovor

- Možda će vam biti lakše objasniti zašto niste zadovoljni ponudom plaće putem e-pošte, ali uvijek preporučujem da nazovete osobno. Želite da oni čuju iskrenost i profesionalnost koju ćete iskazati  tonom vašeg glasa. Također, razgovori koji uključuju novac osjetljivi su i ako porazgovarate, lakše ćete izbjeći bilo kakvu pogrešnu komunikaciju - kaže O'Donnell.  

Budite ljubazni, zahvalite i budite strogi u svom zahtjevu

Prvi korak je reći hvala. Održavajte ton poštovanja i recite menadžeru za zapošljavanje koliko ih cijenite što su odvojili vrijeme da vas intervjuiraju. Međutim, jasno stavite do znanja da je plaća koju nude preniska da biste je prihvatili, da znate svoju vrijednost i spremni ste se držati toga. To je vrlo važno.

Dakle, evo kako bi Tyler trebao odgovoriti poslodavcu: 'Prije svega, hvala što ste pružili ponudu i što ste odvojili vrijeme da me saslušate. Počašćen sam time što ste izabrali mene, jer cijenim ono što vaša tvrtka radi i vjerujem da izvrsno odgovaram ovoj poziciji. Zato mi je bilo teško  nazvati da vam kažem da ne mogu prihvatiti ponudu, jer je raspon plaće koji želim između 60.000 i 70.000 dolara (između 381.000 i 446.000 kuna). Razumijem da imate ograničen proračun, ali ja ove godine ne mogu prihvatiti manje, jer... 

Osmislite neki razlog i kažite da ne želite dalje gubiti vrijeme sugovornika, osim ako možda može odgovoriti na vaš zahtjev. I još jednom naglasite da imate veliko iskustvo te da zbog tržišne vrijednosti ne možete ići ispod iznosa koji ste spomenuli. 

Što je sljedeće?

- Prema mom iskustvu sa klijentima, tri su vjerojatna ishoda ovog poziva i za sva tri se možete pripremiti. 

Ishod #1

Nakon što je uzeo dan ili dva vremena za razgovor s ostatkom tima, menadžer za zapošljavanje vas zove i kaže da ne može ponuditi više. Zahvalite i drugi put, uz naglasak kako cijenite vrijeme koje je menadžer uzeo da se založi za vas, te ponudite da vas nazove ako se nešto u međuvremenu promijeni. I dodajte kako se nadate da će vas imati na umu u slučaju da ubuduće bude povoljnija prilika.

Koliko god bilo teško jer nastavljate dalje bez posla, imate priliku pronaći onaj bolje plaćen.  

Ishod #2

Voditelj zapošljavanja zove i traži vrijeme da razmisli, ali ne kaže kad će se točno javiti. Nakon nekoliko dana i pregleda ponuda ostalih kandidata za posao, tvrtka shvati da ste najbolji izbor i da vas žele u timu, pa se javljaju s boljom ponudom. Možete ju prihvatiti ako dotad već niste našli nešto bolje. Ako odbijate, budite jednako profesionalni i ljubazni. 

Ishod  #3

Poslodavac je bio spreman na to da ćete tražiti više, pa odmah započinje pregovore. Morate imati na umu točan iznos na koji biste pristali. Na primjer, u Tylerovom slučaju to može biti 59.000 američkih dolara, ili 376.000 kuna, što je minimalan iznos koji mu je potreban za podmirivanje svih troškova i planiranu štednju.  

Dakle, možete reći koji je iznos ispod kojega ne možete ići te dodati eventualno pogodnosti koje su vam važne s obzirom da niste ostvarili željeni najviši iznos. Možda možete dobiti neki godišnji bonus za uspjeh, ili pristup službenom vozilu, dulji odmor, ili fleksibilno radno vrijeme, ovisno o tome što vam je važno. 

Ako je tvrtka spremna popustiti i ići iznad svoje izvorne ponude, to znači da vjeruje da ćete donijeti određenu vrijednost, pa se kod tih razgovora možete postaviti kao dio tima. Oni žele da vi budete zadovoljni, a s prijateljskim pristupom najlakše ćete doći do toga.