Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Dobre vijesti: Smrtnost od raka dojke pada 5. godinu za redom

Dobre vijesti: Smrtnost od raka dojke pada 5. godinu za redom

Nacionalni program za rano otkrivanje raka dojke, kvalitetnija dijagnostika i nove metode liječenje daju rezultate: Rak dojke više nije najčešći zločudni uzrok smrti kod žena

VIDEO

Rak dojke je najčešći oblik zloćudne bolesti kod žena u Hrvatskoj, kao i u većini zemalja u svijetu. Prema posljednjim podacima, u Hrvatskoj je u 2019. godini zabilježeno 2999 slučajeva raka dojke (stopa 143,2/100.000), a od ove zloćudne bolesti tijekom 2020. godine umrle su 722 žene (stopa 34,7/100.000). Iako možemo očekivati sve veći broj slučajeva raka dojke, smrtnost s tom dijagnozom u Hrvatskoj je u padu, ističe se u priopćenju Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZJZ), ususret obilježavanju Dana narcisa, 26. ožujka.  

POGLEDAJTE VIDEO: Brigita Flojhar o svojoj borbi protiv raka dojke

Pokretanje videa...

ADVENT RUN VIDEO

Zbog starenja stanovništva možemo očekivati da će broj žena s dijagnozom raka dojke rasti, upozoravaju stručnjaci.  Većina slučajeva dijagnosticira se kod starijih žena -  preko 80 posto novooboljelih starije je od 50  godina. Od raka dojke mogu oboljeti i mlađe žene, iako rjeđe, pa je stoga važno da se već od najranije mladosti započne sa redovitim pregledima grudi, ističe se u priopćenju. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
'U borbi s rakom dojke, najteže mi je bilo čuti da sam - zdrava'
'U borbi s rakom dojke, najteže mi je bilo čuti da sam - zdrava'

 Rak dojke više nije najčešći zloćudni uzrok smrti kod žena u Hrvatskoj, već se nalazi na trećem mjestu, nakon raka pluća na prvom, te kolorektalnog raka na drugom mjestu. To je dijelom rezultat provedbe Nacionalnog programa  ranog otkrivanje raka dojke, započetog 2006. godine, ali i sve bolje dijagnostike i liječenja raka dojke, kažu u HZJZ. Naime, u sklopu Nacionalnog programa sve žene u dobi od 50 do 69 godine primaju poziv za mamografski pregled svake dvije godine, u cilju što ranijeg otkrivanja bolesti te uspješnijeg liječenja.

 Ciljevi programa za rano otkrivanje raka dojke su dijagnoza u što ranijem stadiju, poboljšanje kvalitete života oboljelih, te smanjenje mortaliteta.  Ako usporedimo mortalitet od raka dojke u Hrvatskoj s ostalim zemljama članicama EU (EU-27), stanje je  bolje nego kod ostalih sijela raka. Prema podacima Eurostata o smrtnosti od zloćudnih bolesti (isključujući nemelanomski rak kože) u 2018. godini Hrvatska se nalazi na 2. mjestu, iza Mađarske, dok se po smrtnosti od raka dojke nalazi na 15. mjestu, što je bolje od prosjeka EU.

Prema službenim podacima odaziv u nacionalni program se kreće oko 60 posto, međutim dio žena obavlja mamografski pregled i izvan programa. Prema podacima Europske zdravstvene ankete (EHIS istraživanja 2019.), mamografiju je u posljednje 2- 3 godine obavilo 77,3 posto žena u dobi 50-69 godina .

Dan narcisa: Redoviti pregled dojki spasit će mnoge živote
Dan narcisa: Redoviti pregled dojki spasit će mnoge živote

U vrijeme pandemije COVID 19 mamografski probir nije se provodio samo tijekom 3 mjeseca, i to u proljeće 2020. za vrijeme lockdowna. Sve žene koje su tada propustile svoj termin, dobile su u jesen 2020. ponovljeni poziv.

Godišnje se u okviru programa pozove oko 150.000 žena na mamografiju, a do sada je otkriveno više od 7000 novih karcinoma dojke, ističe se u priopćenju. 
 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama
DREVNA ASTROLOGIJA

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama

Na osnovu datuma rođenja možete saznati koje je vaše egipatsko božanstvo te što drevni egipatski horoskop otkriva o vašim emocijama i karakteru

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...
KRAJ KORIZME

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...

Veliki četvrtak, Veliki petak i Velika subota čine vazmeno trodnevlje koje započinje u četvrtak, na posljednji dan korizme. To je sjećanje na posljednju Isusovu večeru, na njegovu patnju...
Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala
VRLO SU OPTIMISTIČNE

Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala

Blizanke iz SAD-a su prihvatile svoj život takvim kakav je i redovito pronalaze razloge za smijeh. Završile su fakultet, putuju svijetom, voze se na mopedu, rado hodaju po prirodi...