Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
5 komentara

Draga, naš mali je genijalac! 11 karakteristika darovitog klinca

Vjerovali ili ne, ipak postoji nekoliko znakova koji mogu pokazati je li vaše dijete darovito, a ovo su samo neke od karakteristika koje kod djece mogu ukazivati na natprosječnu inteligenciju

Foto: Dreamstime
5 komentara

Većina roditelja voli misliti da su njihova djeca genijalci, no prava istina jest da su svi ti mališani posebni i nevjerojatni. Kako znati je li zaista nadaren?

Vjerovali ili ne, ipak postoji nekoliko znakova koji mogu pokazati je li vaše dijete darovito, a ovo su samo neke od karakteristika koje kod djece mogu ukazivati na natprosječnu inteligenciju, piše Readers Digest.

Vjera Ž.Rogulja/VL Mali genijalci: Oni iz škole kući donose samo petice

1. Rano čitanje

Djeca u prosjeku nauče čitati u šestoj godini života. Nadarenu djecu knjige zanimaju od rane dobi, pa tako i ranije počinju čitati - u dobi od četiri godine. Čitanje često počinje s pretvaranjem djece da čitaju slikovnice o životinjama, ali u nekom trenu ona počinju prepoznavati riječi, a da ih nitko tome nije učio. Takva djeca u prosjeku imaju viši kvocijent inteligencije. 

2. Izvrsno pamćenje

Dogodilo vam se da vam dijete prepričava neki događaj koji se dogodio prije par tjedana ili mjeseci? To je pokazatelj izvrsnog pamćenja i visoke inteligencije.

3. Znatiželja

Ona je usko povezana s kvocijentom inteligencije. Ako vaše dijete postavlja puno pitanja i potpitanja te aktivno ispituje svijet oko sebe, to je isto jedan od pokazatelja visoke inteligencije. 

4. Obožava pričati, pogotovo s odraslima

Ponekad se osjećate kao da uz sebe imate upaljeni radio, a ne dijete? Ako vaše dijete voli pričati, puno pita i aktivno sudjeluje u 'razgovorima za odrasle' to pokazuje znatiželju, zrelost i visoki kvocijent inteligencije. Natprosječno inteligentna djeca od ranih dana znaju izraziti što misle i osjećaju. Čini vam se da su tek progovorili, a već iz njih izlaze složene rečenice.

5. Humor

Dijete vas u razgovoru pokušava nasmijati? Stalno smišlja nove šale i traži načine da vam pokaže svoj humor?

Foto: Pixabay

6. Muzikalnost

Djeca koja pokazuju sklonost glazbi, pjevanju ili su posebno sklona nekom tipu instrumenta, su obično inteligentnija od svojih vršnjaka.

7. Izrazito visoki standardi

Djeca genijalci imaju tendenciju postavljati si jako visoke standarde u svemu što rade. Na primjer, ako žele naučiti nešto novo neće stati dok to ne znaju u detalje, ako crtaju - svaki potez bojicom mora biti istog pritiska, unutar crta, najbolje što može napraviti.

8. Rano prepoznaje naučene obrasce u svakodnevnom životu

Darovita djeca vrlo rano počinju prepoznavati obrasce svoje svakodnevice. Pamti da jedan te isti autobus prolazi ispred njihovog doma poslije doručka i koliko točno igračaka stane u njihovu prikolicu za igračke. Vole promatrati i zapamte ključne stvari koje se ponavljaju.

FORMULA SRETNOG DJETINJSTVA Odgoj po danski: Nema igrački, temperaturu skidaju uz prozor

9. Pokazuje široko znanje o najdražoj temi

To može značiti da npr. voli učiti o državama svijeta i njihovim zastavama te toliko brzo upija informacije o toj temi, da zna više od nas odraslih.

10. Fokusiran je i ne da se

Darovita djeca imaju vrlo razvijenu koncentraciju. Nikakve video igrice, TV ili društvene mreže ih neće dekoncentrirati dok rade ono što su naumili.

11. Imaju odlike vođe

Imaju više samopouzdanja od ostale djece, često smišljaju igre, a drugi im se priklanjaju, u školi vrlo rano vole pokazati kako su svemu dorasli.

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message