Obavijesti

Lifestyle

Komentari 2

Dugovi ne moraju 'ubiti' brak, važniji su međusobni odnosi

Dugovi ne moraju 'ubiti' brak, važniji su međusobni odnosi
1

Da bi par riješio financijska pitanja koja mogu dovesti do problema u vezi, moraju razviti uvid u svoj vlastiti odnos s novcem i utvrditi psihološke razloge koji stoje iza tog lošeg upravljanja

VIDEO

Nije tajna da su novčani problemi vodeći uzrok stresa u vezama. Više od polovice američkih milenijalaca u vezama kaže da se ne želi vjenčati dok im financije ne budu stabilne, pokazalo je istraživanje Credit Karme.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

01:52

Četrdeset i dva posto kaže da je stabilnost financija partnera ključna za zdrav odnos, dok 71% smatra da je barem donekle važno da njihove financije moraju biti u skladu s određenim standardima prije braka, piše Huffington Post.

- To je tema prepuna tabua. Razlike u upravljanju novcem mogu dovesti do značajnih problema u vezi - kaže psihologinja Joy Lere.

Ako ste zabrinuti da će vam dugovi pokvariti vezu, znajte da to nije nužno. Ovisi o tome kako se vi i vaš partner nosite s tim.

Vaša će veza sigurno uspjeti ako činite ovo za svog partnera
Vaša će veza sigurno uspjeti ako činite ovo za svog partnera

Dug je katalizator

Kada su u pitanju parovi s dugom, sam novac nije osnovni uzrok problema u vezama. Pritisak i sukob koji često proizlaze iz tog problema mogu rasvijetliti druga pitanja u vezi.

- Dug može biti uzrok, ali ako se kombinira s drugim problemima i kompleksima može povećati probleme u vezi - rekla je Lere. Pitanja poput tajnog trošenja jednog partnera i neslaganja u načinu upravljanja financijama, mogu biti izvor napetosti.

Objašnjava da je to zato što novac također predstavlja svojevrsnu emocionalnu valutu u vezama. To može biti sredstvo komuniciranja određenih poruka koje se ne izražavaju između partnera. Trošiti se može i zbog neispunjenih potreba.

Psihoterapeutkinja Amy Rollo se s tim složila.

- Rijetko novčani stres predstavlja najveći problem. Većina parova teško upravlja sukobima, osjećajem nepovezanosti i problemima s povjerenjem - rekla je.

Da bi par riješio financijska pitanja koja mogu dovesti do problema u vezi, moraju razviti uvid u svoj vlastiti odnos s novcem i utvrditi psihološke razloge koji stoje iza tog lošeg upravljanja.

Odgovorite na ovih 15 pitanja i otkrijte ima li vaša veza smisla
Odgovorite na ovih 15 pitanja i otkrijte ima li vaša veza smisla

Lere tvrdi da okolnosti pod kojima se dug gomilao utječu na probleme koje ima par. 

- Ako veći iznos duga pripada jednoj osobi, to može dovesti do osjećaja ogorčenosti ako je za otplatu potrebna žrtvovanje drugog partnera - objašnjava psihoterapeutkinja.

To ne znači da baratanje ogromnim dugom samo po sebi nije toliko stresno. Dug otežava trošenje na zajedničke ciljeve kao bračnog para. To ljude ne bi trebalo razdvojiti, osim ako nema drugih čimbenika, poput komunikacijskih problema.

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Pokretanje videa...

13:25
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Čuvarkuću bi svi trebali imati kod kuće: Evo zašto je korisna
SVESTRANA BILJKA

Čuvarkuću bi svi trebali imati kod kuće: Evo zašto je korisna

Skromna čuvarkuća ima vrlo slična svojstva kao aloe vera, no njezino je djelovanje nešto blaže. Nisu zahtjevne za uzgoj i brzo će se razmnožiti na suhim mjestima, čak i krovovima

'Igrala sam se vatrom i odnijela titulu najljepše mame Hrvatske'
VRTLARICA, PLESAČICA, NOVINARKA....

'Igrala sam se vatrom i odnijela titulu najljepše mame Hrvatske'

Rođena Zagrepčanka Daisy Osmičević (34) s adresom u Vinkovcima osvojila je titulu najljepše mame Hrvatske, a oduševila je svojim nastupom
VIDEO Pogledajte znakove koji mogu upućivati na dijabetes
REAGIRAJTE NA VRIJEME

VIDEO Pogledajte znakove koji mogu upućivati na dijabetes

Od neobično napuhnutog trbuha do mrlja na vratu, niz je znakova koji upućuju na to da se tijelo može približavati stanju koje dovodi do bolesti dijabetesa