Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
6 komentara

Dvije milijarde auta vozi se po svijetu, a Kina je top zagađivač

Povećanje cijena goriva teško će vozače potaknuti na kupnju skupih automobila koje pokreće električni pogon. Problem je u autoindustriji koja bi trebala smanjiti izgaranje štetnih plinova u atmosferu

Atasco
Foto: pablorebo1984
6 komentara

U prometu je danas više od dvije milijarde vozila, a za dvadeset godina taj broj bi se mogao i udvostručiti. 

S obzirom na to da staklenički plinovi već stvaraju pustoš i upravljaju klimom, a broj nacija koje se bogate naftom se povećava, pitanje je hoće li se stvari samo pogoršati ili se ipak mogu pronaći učinkovita rješenja? Vodeći stručnjaci za transport, Daniel Sperling i Deborah Gordon u knjizi “Two Billion Cars: Driving Toward Sustainability” objašnjavaju kako je došlo do ovakvog stanja i što u vezi njega možemo napraviti. 

Autori krivicu prebacuju na autoindustriju, kratkovidnu vladinu politiku i potrošače. Tvrde da napredak u prometnoj tehnologiji i ekonomičnosti goriva, s promjenama u ponašanju vozača, nude izlaz iz tog problema. Također navode da su dvije države koje imaju najviše problema s emisijama, a to su Kalifornija i Kina, najvjerojatnije svjetski lideri što se tiče zagađenja prouzrokovanog automobilima. Ipak, postoji rješenje koje bi trebali prigrliti i potrošači i tvrtke (proizvođači goriva), ali i vlade.

Foto: Promo Ono se nalazi u smanjenju proizvodnje goriva i izumu novih vozila koja neće voziti na gorivo koje ispušta razne otrovne plinove. 

- Povećanje cijena goriva potrošače neće odbiti i potaknuti ih na kupnju vozila koja idu na električni pogon - objašnjavaju autori i dodaju da tvrtke koje proizvode automobile već godinama odbijaju uvesti pravila po kojima bi vozila smanjila izgaranje štetnih plinova u atmosferu. Iako su cijene goriva sve više, one su ipak i dalje jeftinije rješenje od ekološki prihvatljivih automobila.

Još jedan od gorućih problema je taj što se širom svijeta prozvodi sve više automobila, a samo cjelokupni transport u atmosferu ispušta četvrtinu svih emisija ugljikova dioksida. 

POGLEDAJTE NOVU EPIZODU SERIJALA 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message