Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1

Džeparac nije nagrada, on uči djecu odgovornosti od malena

Džeparac nije nagrada, on uči djecu odgovornosti od malena

EDUKATIVNO Kad sami raspolažu novcem, djeca uče razmišljati i štedjeti, grade strpljivost te uče na svojim pogreškama. Isto tako, uče kako razumno trošiti...

VIDEO

Većina roditelja povezuje davanje džeparca s dobrim ponašanjem, no novac ne bi smio biti samo nagrada. 

- Danas se djeca rano počinju susretati s novcem i brzo shvate njegovu moć. Zato je dobro uključiti ih na vrijeme te ih naučiti da raspolažu novcem i donose odluke. Najbolja dob za to je kad dijete počne shvaćati što je novac i čemu služi, a to je obično s oko pet godina. Pritom džeparac treba biti primjeren uzrastu - dovoljno velik da mogu sami sakupiti za nešto što žele, ali ne i da to mogu odmah kupiti. Na taj način djeca uče odgađati zadovoljstvo, grade strpljenje i odgovornost - pojašnjava psihologinja Petra Matković. 

Najčešće roditelji djeci daju džeparac kao nagradu za obavljanje kućanskih poslova, no psiholozi kažu kako to i nije najsretnije rješenje.

Samostalnost

Naime, sudjelovanje u kućanskim poslovima pozitivno djeluje na djetetov razvoj te mu daje osjećaj važnosti unutar obitelji, potiče se razvoj emocionalnih i socijalnih vještina. 

- Svaka obitelj ima puno svakodnevnih, tjednih i mjesečnih kućanskih poslova i obveza, a djeca bi trebala biti dio njih od početka, bez posebnih uvjeta ili nagrada. Tako svaki član pridonosi zajednici i ima svoju ulogu. To bi trebao biti sastavni dio života, a ne način na koji će djeca zaraditi novac. Ako im kasnije ukinete nagradu, djeca će odbijati raditi poslove za koje su ranije bila motivirana novcem - govori psihologinja Matković.

Ipak, dodaje, dobro je povremeno im dati priliku da zasluže dodatni džeparac tako da naprave neki veći posao u kući ili obave neki zadatak. Ističe i kako djecu već od najranije dobi treba pustiti da samostalno raspolažu svojim novcem. 

Uče iz iskustva

- Treba ih naučiti kako da štede i razumno troše. Pustite ih da sami raspolažu novcem i uče na vlastitim pogreškama, kojih će biti. Savjetujte im, ali se ne miješajte odluče li odjednom potrošiti sve na skupu igračku. S vremenom će sve bolje znati odgovorno raspolagati novcem, kao i razlikovati što im je stvarno potrebno, a što tek prolazna želja - savjetuje Matković. 

Neki stručnjaci preporučuju da se djetetu za svaku godinu života da pet kuna. Mlađoj djeci džeparac je dobro davati na tjednoj bazi, a djeci starijoj od deset godina na mjesečnoj.

Već s pet godina razumiju novac

I am rich

Hrvatska udruga banaka izdala je brošure namijenjene poticanju financijske pismenosti mlađih od 18 godina, kao i one za roditelje. Savjetuju da se već petogodišnjacima objasni kako novac treba zaraditi te razliku između stvari koje želimo i trebamo. Između 6. i 10. godine djeca bi trebala savladati vrijednost kovanica i novčanica, pojam štednje te kreditnih kartica. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste
SLAŽETE SE?

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste

Naravno, svaki horoskopski znak je 'pametan' na svoj način, ali kada je riječ o inteligenciji, duhovitosti i analitičkoj sposobnosti, ovo su horoskopski znakovi koji po mišljenju astrologa imaju najviše prednosti
Dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja: Rak neka odgodi bitne odluke, a Lavu sve ide od ruke
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja: Rak neka odgodi bitne odluke, a Lavu sve ide od ruke

Pročitajte dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje