Lifestyle

Komentari 1

Ekocid: Nakon Halloweena će se odbaciti 2000 tona plastike

Ekocid: Nakon Halloweena će se odbaciti 2000 tona plastike

Ekološka zaklada Hubbub iz Velike Britanije procijenila je da će nakon Halloweena na otpadu završiti oko 2000 tona plastike jer s svake godine u prosjeku baci sedam milijuna kostima

Procjenjuje se da će oko 2000 tona plastike, što je ekvivalent oko 83 milijuna plastičnih boca, završiti na otpadu nakon što se odbace kostimi za Halloween koje je na tržište Velike Britanije pustilo 19 trgovina takvom opremom.

Istraživanje koje je provela ekološka zaklada Hubbub pokazalo je da je čak 83 posto materijala za te kostime od plastike koja na kraju završi u okolišu i izrazito je štetna. Pokazalo se da među 324 različitih materijala korištenih u proizvodnji kostima poliester čini čak 69 posto, dok je pamuk, na primjer, zastupljen sa samo 10 posto. 

Istraživači su također utvrdili da će više od 30 milijuna ljudi u Velikoj Britaniji odjenuti posebne kostime ovih dana, s tim da ih čak 90 posto obitelji planira kupiti. 

POGLEDAJTE VIDEO: 

Istraživači Hubbuba tvrde da se svake godine nakon Halloweena odbaci oko sedam milijuna tih kostima, dok se jako mali dio njih reciklira, pa potrošače potiču da ih ne kupuju, odnosno da ih naprave sami.  

Chris Rose, suosnivačica Fairyland Trust fonda, koji upravlja Hubbubom kaže kako je najstrašnija stvar vezano uz Halloween upravo ta gomila plastike.

Halloween Pumpkins In Rustic Background With Lantern

- Kako raste broj onih koji sudjeluju u obilježavanju Halloweena, tako se iz godine u godinu prodaje sve veći broj kostima. Potrošači tome mogu stati na kraj tako da kupuju korištene, odnosno tako da iskoriste svoje stare kostime, ili pak tako da ih izrade sami, kaže Rose, dok direktor Hubbuba Trewin Restorick ističe kako se konačna količina plastike te šteta za okoliš nakon Halloweena ne mogu ni izmjeriti dok se ne procjeni i količina ostalog plastičnog materijala.

Među ostalim, tu je plastični pribor za  jelo, čaše, pakovanja hrane i slično, koji će također biti odbačen. 

Ranije procjene pokazale su, pak, da se manje od jedan posto plastike koja se koristi u kostimima za vrijeme Halloweena u konačnici reciklira. 

SLOMIO SE PRED KAMERAMA: Princ Harry plakao zbog Meghan, nije mogao izdržati

Najčitaniji članci