Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Ekonomska pravila za vezu: Diplomirajte uspješan odnos

Ekonomska pravila za vezu: Diplomirajte uspješan odnos
1

Nova knjiga "Spousonomics" američkih autorica otkriva kako ekonomska pravila iskoristiti u svakodnevnom životu te profitirati iz njihove prakse i pametnih odluka

VIDEO

Podjela odgovornosti i radnih zadataka temeljno je načelo svih uspješnih poslovnih kompanija, a koje se trebaju primijeniti i u braku, smatraju američke autorice nove knjige "Spousonomics", Paula Szuchman i Jenny Anderson. One smatraju da se ljubav i posao trebaju miješati te da ekonomska pravila mogu učiniti brak uspješnim.

Većina bračnih svađa započinje jer jedan supružnik osjeća kako obavlja većinu kućanskih poslova dok se druga strana odmara. Autorice knjige Paula Szuchman i Jenny Anderson, inače novinarke koje prate Wall Street i financijske te gospodarske tematike, smatraju kako rješenje ne leži u tome da se obveze podijele na pola, već da bi svatko trebao raditi zadatke u kojima je bolji. Odluka treba biti zajednička, pa primjerice ako žena više voli peglati, a muškarac prati suđe, tada se svatko mora držati svojih zadataka svakodnevno. Zadaci se mogu mijenjati, pa primjerice pranje i peglanje obiteljskog rublja zamijeniti za jednu večer čuvanja djece.

Nije sve u pobjedi

Česta greška koju parovi rade jest odmjeravanje snaga u uloženom trudu, zbog čega nerijetko nastaju frustracije, ističu autorice "Spousonomics-a". One naglašavaju da se partneri trebaju naučiti davati bez očekivanja što će dobiti zauzvrat. Na taj će način biti manje opterećeni i a partner će to znati cijeniti te više ulagati u odnos. Svađe ne treba započinjati onaj trenutak kad se naljutimo, već ih je bolje "prespavati". Ujutro je, smirene glave, lakše procijeniti je li problem zaista tako velik i isplati li se oko njega svađati, savjetuju. Na taj će se način izbjeći uvrede izrečene u afektu, a rasprava će biti argumentirana.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Procjena koristi

Brojna istraživanja povezuje razinu subjektivne sreće u braku sa zadovoljstvom u seksualnom životu. Ekonomski gledajući, ako vaš partner želi seks a vi niste pri volji, ekonomski gledano - loše ste odlučili. Je li 20 minuta sna više, ili nekoliko stranica pročitane knjige vrjednije od orgazma, sretnog partnera ili stabilnog doma, pitaju se autorice. Isto tako, ako ste vi pri volji, a partner nije, sjetite se frustracije koja može iz proizaći iz toga i voditi u daljnje inaćenje kao što je uskraćivanje seksa.

Odluka danas, posljedica sutra

Brak je dugoročna obaveza pa se odgađanjem razgovora i rješavanja problema oni samo nakupljaju. U ekonomiji postoji načelo "donošenja svevremenskih odluka" koje govori o tome da ako se danas prisilimo raditi stvari koje nam se ne daju, one će se u budućnosti isplatiti.

Kako preživjeti krize?

U ekonomskim ciklusima redovito se izmjenjuju razdoblja blagostanja i oskudice, kao što je i u braku. Sretan odnos može se pogoršati u situaciji bolesti, financijske krize, neplanirane trudnoće i općeg neslaganja oko životnih pitanja. Stoga Paula Szuchman i Jenny Anderson predlažu svakome da procijene odnos u kojem jesu sastavljajući graf vlastitog braka. Poželjno je zabilježiti periode sreće i dobrog slaganja s partnerom, kao i vrijeme kriznih situacija. U sljedećih šest mjeseci treba bilježiti tjedna događanja, osjećaje sreće i tuge. Uz pomoć grafa lakše je procijeniti koliko smo u stvari zadovoljni odnosom, mogu li se krize vremenski predvidjeti te isplati li se za odnos uopće truditi ili ga okončati.

Teorija igara

Teorija igara je matematička analiza međusobnog utjecaja ljudi, kompanija i vlade na proces odlučivanja. U bračnim igrama ona je važna strategija kojom se mogu poboljšati odnosi. Potrebno je razmišljati unaprijed - kako će partner reagirati na ono što ja kažem ili učinim? Kako je reagirao u prošloj, sličnoj situaciji? Kako bih se ja osjećala na njegovom mjestu?

Taktički dobitak

Iako se ovakvi savjeti često daju kod bračnih psihologa, zapravo ih se malo ljudi pridržava, tvrde autorice. U potrazi za bračnim kompromisom potrebno je mijenjati taktiku ako jedna ne prolazi, primjerice ako partner ne obavlja kućanske poslove koliko god mu prigovarate, naprosto nemojte oprati rublje jedan tjedan (pobrinite se da vi imate dovoljno čiste odjeće) ili ostavite prljavo suđe da se gomila. Ako ni to ne pomaže, isprobavajte strategije dok ne pronađete onu koja djeluje. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Dnevni horoskop za četvrtak 18. travnja: Raku će stići zanimljive vijesti, a Ribe ići kod liječnika
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za četvrtak 18. travnja: Raku će stići zanimljive vijesti, a Ribe ići kod liječnika

Pročitajte dnevni horoskop za srijedu 17. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje

'Nisam pila ništa osim domaćeg soka od naranče 40 dana. Evo što mi se nakon toga dogodilo'
DRUGAČIJA DIJETA

'Nisam pila ništa osim domaćeg soka od naranče 40 dana. Evo što mi se nakon toga dogodilo'

Australka je tijekom korizme iz prehrane izbacila svu hranu te je konzumirala isključivo domaći sok. Oduševljena je što je taj ritual učinio njezinu tijelu, no ipak, to nije za svakoga
Uz ovaj začin ćete brže skinuti kile - ako ga uzimate svaki dan
SIGURNO GA IMATE KOD KUĆE

Uz ovaj začin ćete brže skinuti kile - ako ga uzimate svaki dan

Istraživanje je otkrilo zanimljive činjenice o začinu koji je čest u kuhinji te ima specifičan okus. Može se konzumirati u slanim, ali i slatkim jelima, a odličan je zato ubrzava metabolizam