Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1

Pronašli 'eliksir mladosti' koji obnavlja i pomlađuje stanice

Pronašli 'eliksir mladosti' koji obnavlja i pomlađuje stanice
1

Pilula koja obnavlja telomere, malene biološke satove koji s vremenom odumiru, smatraju se sada ključnim igračem jer štite kromosome od oštećenja i pomlađuju

VIDEO

Život bi mogao biti duži i zdraviji, bez bolesti poput Alzheimerove, a koža i kosa mogle bi dugo zadržati svoj mladenački sjaj, tvrdi istraživanje profesora s Harvarda. Ključnu ulogu trebali bi odigrati telomeri. To su maleni biološko satovi koji se nalaze na krajevima kromosoma i štite ga od oštećenja. S vremenom, telomeri postaju sve kraći i kraći te povećavaju rizik od bolesti poput Alzheimerove. Na kraju postaju tako mali da stanice umiru. Enzim zvan telomeraza može obnoviti telomere, ali je obično isključen u tijelu. Po prvi puta uspio je eksperiment na miševima. U roku od samo dva mjeseca lijek koji je djelovao na ključni enzim stvorio je nekoliko novih stanica koje su se u potpunosti pomladile. Voditelj studije, doktor Ronald DePinho uspio je u pokusu vratiti enzim u život, a vjeruje da će pilule djelovati i na ljude te zaustaviti ili usporiti proces starenja.
- U ljudskom smislu, to bi bilo kao da 40-godišnjak izgleda kao 80-godišnjak, a vi smanjite učinak na razinu 50-godišnjaka. Ovo je prvi put da je proces starenja obrnut - objasnio je DePinho.

Produženje godina zdravog života uvelike će olakšati troškove zdravstvenih usluga i smanjiti teret obitelji koje brinu o bolesnoj rodbini.
- Do 2025. godine bit će 1,2 milijardi ljudi u dobi iznad 60 godina, koji će bolovati od raka, Alzheimera ili kardiovaskularnih bolesti - kaže DePinho.

Ipak, visoke razine telomeraze mogu povećati rizik od tumora.
- Postoje više mehanizama koji mogu spriječiti starenje. Iako mislimo da su telomeri važni, postoje i drugi faktori koji su tu u igri - rekao je De Pinho, neotkrivajući koji bi to bili.
Doktor Steven Artandi sa Sveučilišta Stanford opisao je istraživanje odličnim, ali je upozorio kako je lijek protiv starenja još uvijek deset godina daleko.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Ovo su radna vremena trgovina i šoping centara ove nedjelje
DETALJAN VODIČ

Ovo su radna vremena trgovina i šoping centara ove nedjelje

Radno vrijeme trgovina i trgovačkih centara nedjeljom: trgovine smiju raditi 16 nedjelja u godini. Trgovci odlučuju koje nedjelje su radne, a vodič s radnim vremenom svih dućana pogledajte ovdje

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati
KOJE SU OPTIMALNE DOZE?

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati

S obzirom na to da kakao sadrži visoku dozu magnezija, pozitivan učinak na san možete imati i od šalice toplog kakaa prije spavanja. U toj su kategoriji i indijski oraščići i bademi
Dnevni horoskop za subotu 20. travnja: Bik radi čistku među prijateljima, Vaga šarmira...
ŠTO DONOSI VIKEND

Dnevni horoskop za subotu 20. travnja: Bik radi čistku među prijateljima, Vaga šarmira...

Pročitajte dnevni horoskop za subotu 20. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje