Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Eterično ulje ove biljke čini kosu jačom, gušćom i potiče brži rast

Eterično ulje ove biljke čini kosu jačom, gušćom i potiče brži rast

Postoje znanstveni dokazi da ovo eterično ulje ima slično djelovanje kao i priznati lijek za rast kose minoksidil - uz pravu primjenu potaknut će jačanje folikula i brži rast kose

VIDEO

Čini se da je eterično ulje ružmarina pravi lijek za mnoge probleme s kosom, pa za poticanje njenog bržeg rasta. Na TikToku ćete pronaći klub obožavatelja ružmarinovog ulja u tretmanima za brži rast kose, koji tvrde da ono ima utjecaja na  obnavljanje vrhova, gustoću kose i brzinu rasta. Mnogi su priložili i video snimke kojima dokazuju da ovo ulje ima dobar učinak,piše Vogue. 

POGLEDAJTE VIDEO: Treniraju kosu tako da ju - ne peru

Pokretanje videa...

Ne pere kosu VIDEO

Djeluje li ulje ružmarina doista?

Uz svjedočanstva koja hvale njegovu učinkovitost kod alopecije i gubitka kose nakon poroda, naravno da se pitamo postoje li čvrsti dokazi koji podupiru ono što se čini kao još jedan hir. Dobra je vijest da zaista postoje znanstveni dokazi koji upućuju na to da ulje ružmarina može biti učinkovito slično  kao i priznati lijek za rast kose minoksidil.

Pokazala je to studija iz 2015. godine, koja je potvrdila da se kod ljudi koji pate od alopecije nakon šest mjeseci korištenja ružmarinovog ulja gustoća kose doista povećala. Prema dr. Zaynu Majeedu, kirurgu koji se bavi presađivanjem kose na Harley Street Hair Clinic, studije su pokazale da je učinkovito u liječenju živčanih završetaka u vlasištu i poticanju obnove kose.

Masirajte tjeme i potaknite rast kose prirodnim preparatima
Masirajte tjeme i potaknite rast kose prirodnim preparatima

- Ulje ružmarina može ojačati cirkulaciju i poboljšati opskrbu folikula dlake krvlju, pa sprječava odumiranje, objašnjava. Naime, ako folikuli dlake ne dobiju dovoljno krvi, to može skratiti fazu rasta u ciklusu rasta dlake i s vremenom dovesti do gubitka kose
 - Ne samo da ružmarin pomaže u tome da njegujete dulju kosu, već je koristan za njeno cjelokupno zdravlje. Protuupalna svojstva ulja ružmarina pomažu smanjiti iritaciju vlasišta, prhut i svrbež, pružajući optimalnije okruženje za zdrav rast kose, dodaje dr. Majeed. Uz to, ima i antimikrobna svojstva, pa je zapravo odličan sastojak za vrhunsku njegu kose.

Ipak, smanjite očekivanja! To ulje može činiti čuda za ubrzanje rasta i povećanje gustoće kose, ali nije lijek koji može zaustaviti potpuni gubitak kose. 

- Trenutno ne postoji klinički lijek za gubitak kose, iako se taj proces može usporiti lijekovima i tretmanima poput transplantacije, kaže dr. Majeed.

Kako koristiti ulje ružmarina na kosi? 

Na internetu ćete pronaći sve vrste lijekova od ružmarina, od domaćih biljnih/uljnih infuzija do obogaćene klasične njege kose s kapima eteričnog ulja ružmarina. 

Koji je način najbolji? Jednostavno – nanijeti razrijeđeno ulje ružmarina izravno na korijen ili dio glave koji je ćelav, pa umasirati u vlasište. Masaža povećava oksigenaciju folikula dlake zahvaljujuć povećanom protoku krvi. Kako kaže Claire Martin, brand edukatorica u bestseller marki Mielle Organics, dobra opskrba kisikom ključna je za rast kose u punom potencijalu.

Super recepti za njegu kože: Za izradu balzama kod kuće vam treba vosak i ulje ružmarina
Super recepti za njegu kože: Za izradu balzama kod kuće vam treba vosak i ulje ružmarina

Dr. Majeed kaže da masaža također pospješuje apsorpciju aktivnih sastojaka ružmarina u kožu i folikule dlake. 

- Ako ulje ružmarina ostavite na tjemenu najmanje 30 minuta, bolje će prodrijeti. Dobro je omotati glavu toplim ručnikom, pa će učinak biti još već, kaže. U idealnom slučaju, ulje ružmarina trebalo bi nanositi nekoliko puta tjedno kako biste osjetili odgovarajući učinak. Kad završite s pakungom, operite kosu blagim šamponom i njegujte kao inače. 

Što treba uzeti u obzir pri kupnji ružmarinovog ulja za rast kose

Claire Martin kaže da to ulje u preparatima treba tražiti pod nazivom Rosmarinus Officinalis leaf oil te da treba biti  visoko na popisu, jer, što je niže, to znači manju količinu tog sastojka. 

Ako kupujete eterično ulje i planirate ga kombinirati s proizvodima, ključna stvar koju trebate znati je da se mora razrijediti prije nanošenja. 

- To je ulje visoko koncentrirano i nanošenjem izravno na vlasište može izazvati iritaciju kože. Zato ga treba razrijediti neutralnim baznim uljem, poput kokosovog, bademovog ili ulja jojobe, kaže dr. Majeed. Kao alternativu, možete dodati nekoliko kapi ružmarinovog ulja u šampon ili regenerator koji već koristite i uštedjeti na kupovini novih tretmana, zaključuje. 
 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Evo kako danas rade dućani: Planirali ste lasagne, ali ste odustali? Znamo kako vam je...
RADNA VREMENA

Evo kako danas rade dućani: Planirali ste lasagne, ali ste odustali? Znamo kako vam je...

Radno vrijeme trgovina i trgovačkih centara nedjeljom: trgovine smiju raditi 16 nedjelja u godini. Trgovci odlučuju koje nedjelje su radne, a vodič s radnim vremenom svih dućana pogledajte ovdje

'Imao sam srčani i trebam ići na odčepljenje vena. Bojim se...'
MEVLUDIN ODGOVARA

'Imao sam srčani i trebam ići na odčepljenje vena. Bojim se...'

Mladić se boji koronografije na koju mora ići jer je nedavno imao srčani udar. No, Mevludin kaže da doista nema potrebe za strahom i da će sve proći u najboljem redu
Dnevni horoskop za nedjelju 12. svibnja: Ribe će ići na kave, a Lav imati problem s roditeljima
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za nedjelju 12. svibnja: Ribe će ići na kave, a Lav imati problem s roditeljima

Pročitajte dnevni horoskop za nedjelju 12. svibnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje