Obavijesti

Lifestyle

Komentari 35

Evo zašto pomičemo kazaljke

Evo zašto pomičemo kazaljke
4

Pred nama je ljetno računanje vremena, koje ove godine počinje 26. ožujka, što donosi sat vremena manje spavanja, ali zato sve sunčanije, toplije i dulje dane. No, zapitali smo se kako je sve to počelo...

VIDEO

Uvođenje ljetnog računanja vremena prvi je spomenuo američki političar Benjamin Franklin 1784., koji je smatrao kako se pomicanjem sata može bolje iskoristiti sunčano ljetno razdoblje.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

SPECKA RUTINA MAME ZA DJECU 01:15

Pristaša te ideje bio je i britanski graditelj William Willett, koji je 1907. izdao pamflet 'Uzaludno traćenje dnevne svjetlosti' u kojem je predlagao pomicanje sata za 80 minuta unaprijed u travnju, čime bi se uštedjelo na troškovima električne energije i učinilo dane produktivnijima. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

POGLEDAJTE VIDEO: ZABORAVILA DOĆI NA POSAO JER SE POMAKNUO SAT

ANKETA Koje je vaše mišljenje, treba li ukinuti pomicanje sata?
ANKETA Koje je vaše mišljenje, treba li ukinuti pomicanje sata?

Willett je nekoliko puta bezuspješno pokušao progurati taj zakon u britanski Parlament, no to je pitanje postalo ponovno aktivno u Prvom svjetskom ratu. Zbog nestašice ugljena i drugih energenata trebalo je maksimalno štedjeti na električnoj energiji. Tako je Njemačka 1916. bila prva zemlja koja je uvela ljetno računanje vremena. 

Pomicanje sata

Tijekom sljedećih nekoliko tjedana isto su napravile i Velika Britanija, Francuska, Italija, Rusija i Australija. Pomicanje sata se u isto vrijeme koristilo i na našem prostoru, odnosno na području Austro-Ugarske, u razdoblju od dvije godine, od 1916. do 1918. SAD je pak prvu promjenu napravio 1918. godine, da bi samo nekoliko godina poslije toga Amerikanci ipak odlučili prestati primjenjivati takvu izmjenu.

Oduševljenje ovim izmjenama nije dugo potrajalo, pa je Njemačka prestala koristiti ljetno računanje vremena 1919., dok su Velika Britanija, Irska i Francuska nastavili. No, Francuzi su bili jako podijeljeni oko toga, jer se posebice populaciji ruralnih krajeva to uopće nije svidjelo, dok su za ovo računanje vremena bili veliki gradovi.

Top proljetne namirnice: Špinat i mladi luk idealni su za dijetu
Top proljetne namirnice: Špinat i mladi luk idealni su za dijetu

Tijekom Drugog svjetskog rata praksa je ponovno zahvatila Europu.

Ideja se pojavila ponovno u doba naftne krize iz 1973. kada je OPEC uveo embargo, a cijene nafte skočile u nebesa i potaknule recesiju. Sezonskom vremenu prva se 'vratila' Francuska, 1976. Na našem tlu se ljetno računanje vremena koristilo i za vrijeme Kraljevine Jugoslavije te za vrijeme Nezavisne Države Hrvatske od 1941. do 1945.

Računanje vremena, kakvog poznajemo i danas, uvedeno je od 1983. u SFRJ.

Nakon završetka Drugog svjetskog rata, neke su savezne države SAD-a odbacile ljetno računanje vremena, prvenstveno zbog pritužbi farmera koji su tvrdili da takav ritam ne pogoduje poljoprivredi i stočarstvu. Neke države u SAD-u ni danas ne mijenjaju sat, kao niti Japan, Ekvador i države u tropskom pojasu.

U Europi sve zemlje mijenjaju sat, osim Islanda.

Do 2006. ljetno računanje vremena u SAD-u završavalo je zadnjeg vikenda u listopadu, prije Noći vještica. Tad je na Noć vještica mrak nastupao naglo ranije, pa su roditelji djeci noću zabranjivali odlazak u maškare. Što je manje djece išlo u maškare, dućani su djeci prodavali manje slatkiša, pa su 2007. prebacili mijenjanje sata na prvu nedjelju u studenom kako bi trgovine prodale više slatkiša.

POGLEDAJTE VIDEO: SHVATIO DA NE GOVORI HRVATSKI VEĆ JELŠANSKI

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 35
VIDEO

Dokažite svoje znanje u kvizu: Koliko možete osvojiti bodova?
TESTIRAJTE SE

Dokažite svoje znanje u kvizu: Koliko možete osvojiti bodova?

Samo za čitatelje 24sata donosimo zabavan i izazovan kviz od 25 pitanja u kojem se testira vaše znanje iz filma, zemljopisa, povijesti, glazbe...

'Želim da svekrva i svekar budu što dalje od moje obitelji, znam njihovu staru mračnu tajnu...'
'BILI SMO BLISKI'

'Želim da svekrva i svekar budu što dalje od moje obitelji, znam njihovu staru mračnu tajnu...'

Nakon što je otkrila detalje iz djetinjstva, žena po imenu Jodie odlučila je prekinuti sve veze sa obitelji supruga koji je već godinama imao depresivne epizode
Veliki tjedni horoskop: Ovan će biti odlično raspoložen, a Rak planirati brak ili potomstvo
od 14. do 20. travnja

Veliki tjedni horoskop: Ovan će biti odlično raspoložen, a Rak planirati brak ili potomstvo

Djevice će i narednom tjednu mnogo raditi, ali i biti više nego zadovoljni učinkom i rezultatima. Strijelcima će tjedan biti pogodan za zdravstvene zahvate, promjene u prehrani ili rekreaciju