Obavijesti

Lifestyle

Komentari 39

Evo zbog čega muška sperma postaje loša - krivac je posvuda

Evo zbog čega muška sperma postaje loša - krivac je posvuda
1

Analizirali su uzorke urina od muškaraca koji su posjećivali kliniku za plodnost. Potom su pogledali kolika je količina parabena u tim uzorcima i otkrili da uvelike utječe na deformaciju spermija

VIDEO

Parabeni u sapunima, kremama za sunčanje, kozmetici, lijekovima, deterdžentu smanjuju kvalitetu spermija. Osim toga, znanstvenici su sada otkrili da parabeni mijenjaju oblik sperme i njihovu veličinu, čineći je abnormalnom, što se povezuje s neplodnošću. Oni mijenjaju i DNA u spermi te ograničavaju brzinu spermija što sve zajedno utječe na teškoće pri začeću. 

Spermiji postaju slabije pokretni i slabije su šanse da će nakon ejakulacije doći do jajašca i oploditi ga. Parabena ima svuda oko nas.

- Vrlo je teško izbjeći parabene jer su široko rasprostranjeni, ali možemo pokušati smanjiti njihov utjecaj na naše tijelo korištenjem samo proizvoda na kojima piše da ne sadrže parabene - kaže autorica studije Joanna Jurewicz iz Instituta Nofer u poljskom Lodzu.

Studija koju je provela uključivala je uzorke urina od 315 muškaraca koji su već posjećivali kliniku za plodnost. Potom je istražila kolika je količina parabena u tim uzorcima. Rezultati su pokazali da je prisutnost ovih kemikalija bila znatno povezana s neplodnošću. Jedna vrsta parabena - butylparaben - pokazala se posebno štetnom za spermu, odnosno značajno je utjecala na njezinu kvalitetu.

Što su parabeni?

To su naširoko korišteni konzervansi u kozmetičkoj industriji, a također ih ima u nekim lijekovima, pesticidima, plastici, deterdžentima, u hrani, igračkama... Najčešći oblici su metilparaben, propilparaben i butilparaben.

Fotolia

Proizvođači ponekad kombiniraju parabene kako bi povećali učinkovitost. Samo neki od parabena su zabranjeni u EU, ali su dozvoljeni u drugim dijelovima svijeta. Npr. Američka agencija za hranu i lijekovu (FDA) dopušta njihovu upotrebu, piše Daily Mail.

Što nam sve rade parabeni? 

  • Osim negativnog utjecaja na plodnost, parabeni mogu imati razvojne, neurološke i imunološke nuspojave, upozoravaju u US National Institutes of Health (Nacionalni institut zdravlja).
  • Potencijalni su uzročnici raka dojke kod žena, utvrdila je studija Sveučilišta Reading. Parabeni mogu oponašati estrogen, a postoji velika povezanost između estrogena i raka dojke, objašnjavaju znanstvenici. Parabeni se lako upiju s pazuha u tkivo dojke žena, a više od polovice slučajeva raka dojke nastaje na gotovo istovjetnom mjestu dojke.

    - Nove studije pokazuju da se parabeni mogu pronaći u uzorcima tkiva dojke kod žena koje godinama ne koriste dezodoranse, a jedna vrsta parabena, propil paraben, nalazi se u potpazušnom dijelu dojke u većoj količini nego drugi - kaže specijalistica za rak dojke, dr. Philipa Darbre.

    Nadodaje kako se iz dojke parabeni mogu širiti u ostatak tijela. Ipak, vjeruje da ako bi se uklonili parabeni iz dezodoransa, žene bi i dalje dobivale rak dojke te da parabeni nisu jedina "problematična" kemijska supstanca u kozmetici. Ipak, mnogo njezinih kolegica je prestalo koristiti dezodoranse kao preventivu od raka dojke.
  • Znanstveno je dokazano da parabeni mogu izazvati poremećaj rada štitnjače te da pridonose nastanku raka povezanih s hormonima. 
  • Posebnu pažnju treba obratiti na parabene poput metil parabena, etil parabena i izobutil parabena koji u tijelu oponašaju ženski hormon, estrogen, a apsorbiraju se direktno u krvotok. 
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 39
VIDEO

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak
NJEMU JE UPALILO... SEDAM PUTA!

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak

Ove ideje i savjete su pobjednici koristili prije, a smatraju ih korisnima u lovu na dobitak. Nipošto nisu jamstvo za osvajanje nagrade, ali mogu povećati šanse za dobitak

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!
STRAVA I UŽAS

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!

Zach je odlučio posjetiti dr. Naomi Sutton uvjeren da ga je penis 'izdao' kad mu se počelo događati da zbog preuske kožice na vrhu spolovila ne može doživjeti orgazam
Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...
MISLITE DA STE MEĐU NJIMA?

Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...

Vješto skrivaju svoje pravo lice i s njima se nikako ne želite naći u konfliktu. Manipulacija, ljubomora i agresivnost samo su neke od njihovih 'vrlina'