Lifestyle

Komentari 7

Farmeri, kist u ruke! Muhe će rjeđe napasti zebraste krave

Znanstvenici su otkrili da oslikavanjem krava poput zebri mogu smanjiti broj napada muha na njih, pa bi to mogao postati bolji način njihove zaštite od špricanja štetnim pesticidima

Znanstvenici su otkrili da bi se moglo isplatiti oslikavanje krava da izgledaju poput zebre. Pokazalo se, naime, da ih to može zaštititi od ugriza muha koje isisavaju krv, jednako kao što je slučaj sa zebrama. Eksperimenti su pokazali da muhe nastoje izbjegavati crno-bijele prugaste površine, dok su neke druge studije pokazale da zbunjuju insekte kao optička varka. To je slično optičkoj iluziji koju proizvodi kolo oslikano crnim i bijelim prugama. 

POGLEDAJTE VIDEO: 

Studija čiji su rezultati objavljeni na portalu PlosOne bavila se učinkovitošću takvih pruga u zaštiti krava. Japanski istraživači slikali su pruge slične onima na zebri na skupini krava, na drugoj su nacrtali samo crne pruge, dok su ostale poslužile kao kontrolna skupina. Znanstvenici su potom promatrali njihovo ponašanje povezano s tjeranjem muha i insekata - trzanje glavom, mrdanje ušima, trzanje nogama, repom i trzanje kože te brojali muhe koje su sletjele na njihovo tijelo.

Pokazalo se i da krave koje su oslikane nalik zebri imaju preko 50 posto manje ugriza muha na tijelima u odnosu na krave u kontrolnoj skupini. Također, nisu postojale značajne razlike između krava koje su imale samo crne pruge i onih iz kontrolne skupine. 

Zebraste krave imale su oko 20 posto manje trzaja radi odbijanja muha i insekata, jer su na njih rjeđe slijetale i manje su ih mučile. 

Znanstvenici zato vjeruju da, ako se rezultati ponove, umjetne pruge mogu biti bolji način da se krave zaštite od ugriza u odnosu na klasične pesticide. Osim što su jeftinije, pruge su netoksične i zdravije za stoku, kao i za okoliš, prenosi IFL Science.

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

SLOMIO SE PRED KAMERAMA: Princ Harry zaplakao zbog Meghan, nije mogao izdržati

Najčitaniji članci