Obavijesti

Lifestyle

Komentari 16

Fekalne bakterije vrebaju sa slavina, spužvica i prljavih krpa

Fekalne bakterije vrebaju sa slavina, spužvica i prljavih krpa

U većini kuhinja nalaze se otpaci žohara, miševa i njihova izmeta, a naizgled čiste kuhinjske krpe, sudoperi, podovi i radne površine leglo su opasnih bakterija poput Escherichije coli

Većina kuhinja ne bi prošla na sanitarnim testovima koji se provode u restoranima, zaključak je studije Zdravstvenog sveučilišta Drexel iz Britanije. Stručnjaci su detaljno pretražili sto nasumično odabranih kuhinja i došli do alarmantnih podataka o bakterijama koje mogu biti pogubne za zdravlje.

Tragovi štetočina

Većina hrane u hladnjacima nije bila pravilno pospremljena i tako predstavlja plodno tlo za razmnožavanje opasnih bakterija. Ovdje posebno zabrinjava navika pospremanja sirovog mesa. U devedeset i sedam posto slučajeva sirovo meso nalazilo se na policama hladnjaka među ostalom hranom koja je spremna za jelo, i nije bilo adekvatno zatvoreno, što pogoduje razvoju salmonele i drugih bakterija.

Hladnjaci nisu bili namješteni na preporučenu temperaturu od 5 Celzijevih stupnjeva nego na veću, što ubrzava razvoj patogenih bakterija u hrani.

Shutterstock

U većini kuhinja nađeni su tragovi štetočina poput miševa ili žohara te njihova izmeta. Stručnjaci upozoravaju da većinom ne vidimo ove štetočine jer se skrivaju iza kuhinjskih elemenata ili u pukotinama zidova, no to ne znači da ih nema. Oni su izvor mnogih zaraza koje mogu doći na hranu i uzrokovati trovanje. Osim zaraza koje nose štetočine, u većini kuhinja također su nađeni tragovi fekalnih bakterija.

Ove bakterije kriju se na gotovo svim mjestima, od podova i radnih površina, sudopera, do kuhinjskih krpa.

Stručnjaci upozoravaju da većina bakterija dolazi u sudoper zbog zagađene vode iz slavina, dok su na ostalim mjestima uglavnom zbog loše higijene.

Opasnost zaraze

Najviše bakterija nađeno je na kuhinjskim krpama i spužvicama i to više nego na podovima. Bakterije posebno vole vlagu, stoga su vlažna mjesta u kuhinji najpogodnija za njihov razvoj. Velika koncentracija ovih bakterija uzrokuje gastroenteritis, no može dovesti i do drugih opasnih bolesti.

Zaraza E. coli uzrokuje snažne bolove u želucu, krvavu stolicu te vrućicu, a ako se ne liječi na vrijeme može se razviti u kronični gastritis ili uzrokovati čireve na želucu. Nađene su i velike količine bakterije listerije, koja uzrokuje bolest koja se zove listerioza, a posebno je opasna za trudnice.

Daske za rezanje

Daske su jedan od kuhinjskih alata koje treba često i dobro čistiti.

Dreamstime

Na njoj režemo meso, kruh, voće i povrće, a daska će lako upiti sve tekućine koje se po njoj prolijevaju, a komadići hrane lako mogu ostati zalijepljeni na površini.

Ni sokovnici nisu bez mane

Blenderi i sokovnici često su žrtve loše higijene jer ih nakon korištenja često samo isperemo vrućom vodom i sav posao je obavljen. No zapravo je najbolji potez detaljno oprati noževe i rastaviti blender ili sokovnik na dijelove.

Na takvim poluprljavim mjestima može se naći E. coli, salmonela i plijesan. Kako biste temeljito očistili ta mjesta, potrebno je nakon svakoga korištenja rastaviti blender i sve dijelove oprati oprati vrućom vodom i deterdžentom za suđe.

Kuća vs. vrt

Istraživanje provedeno u 1200 kućanstava u kontinentalnom dijelu Sjedinjenih Američkih Država pokazalo je kako se 50 posto više raznih bakterija nalazi u kućama nego u dvorištima i vrtovima

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 16
ANKETA Koliko novca smatrate da je pristojno dati za krizmu?
PROLJETNE FEŠTE

ANKETA Koliko novca smatrate da je pristojno dati za krizmu?

Nekada su se krizmanici veselili ručnom satu ili komadu nakita koje je poklanjao kum/a. Danas se na krizmu ide kao na svadbu, a većina ljudi daje novac