Lifestyle

Komentari 0

Filharmonija za djecu: 'Želim da se maleni oduševe klasikom'

Filharmonija za djecu: 'Želim da se maleni oduševe klasikom'

Redateljica Petra Radin pridružila se timu Zagrebačke filharmonije i osmislila ciklus kojim će glazbu približiti najmlađima. Zagrebačka filharmonija time je prvi put u povijesti dobila ciklus namijenjen djeci

Prije sedam godina, na poziv ravnatelja Mirka Bocha osmislila sam predstavu "Zimogrozni" koja je imala zadatak približiti djeci klasičnu glazbu. Tu su djeca upoznala grupe instrumenata koje čine veliki filharmonijski orkestar kroz dva vrlo simpatična lika – Zimu i Groznog. Tijekom proteklih godina u nekoliko navrata smo ponavljali tu predstavu te surađivali na novim koncertima Zagrebačke filharmonije kao npr. Božićni koncert ili povodom 100 godina Islama, kada sam imala čast surađivati s počasnim ZF maestrom Pavlom Dešpaljem. A logičan nastavak te suradnje, dodatno potaknut svjetskim trendovima da se klasična glazba približi djeci, je MINIMINI ciklus, koji otvaramo predstavom 'Ježeva kućica' pod dirigentskim vodstvom karizmatičnog i jednog od najboljih dirigenata mlađe generacije, Austrijanca s američkom adresom, maestra Davidom Danzmayrom, objašnjava Petra Radin (37), zagrebačka glumica i kazališna redateljica koja se umjetničkim programima namijenjenima djeci bavi već desetljećima.

Zagrebačka filharmonija već 149 godina publici nudi glazbena ostvarenja vrhunskih svjetskih majstora, a prvi put u povijesti su odlučili pružiti ruku i prema najmlađima te omogućiti poseban glazbeni doživljaj publici koja tek treba izgraditi glazbeni ukus kroz posebno osmišljen ciklus.

- Ciklus se zove Minimini jer je za malene, a osmislila sam ga u dogovoru s producenticom Silvanom Bakija Šimić. Dat ću sve od sebe da djeca dožive ono što sam ja doživjela kada sam prvi put došla na probu Zagrebačke filharmonije. Ostala sam bez daha pred toliko glazbenika na jednom mjestu. Želim im priuštiti taj doživljaj i pružiti kvalitetu koju zaslužuju u toj najdelikatnijoj dobi kada sve upijaju. Kako sam odrastala uz sestru Paolu, flautisticu, nisam uspjela pogledati niti jedan film bez zvukova tonskih vježbi koji su trajali satima, ali sam zato imala sreću da sam uz nju redovito obilazila koncerte klasične glazbe i stvorila kulturu slušanja. Isto želim priuštiti današnjoj djeci kako bi imali mogućnost izbora klasične glazbe u moru današnje ponude. To je bogatstvo - pojasnila je Radin dodajući kako osjeća veliku odgovornost prema dječjoj publici koja zahtijeva stalno istraživanje i preispitivanje.

- Sretan sam što sam dio projekta koji dovodi novu, mladu publiku na koncerte klasične glazbe. Bit će to cool projekt za sve generacije - kazao je dirigent Davod Danzmayr.

Minimini započinje 28.rujna.

- S veseljem vas zovemo na naš novi MINIMINI CIKLUS za naše najmlađe i one koji se tako osjećaju. Dođite i uživajte u klasiku za sve generacije "Ježevoj kućici" u izvedbi Zagrebačke filharmonije, pod vodstvom maestra Davida Danzmayra, na glazbu Hrvoja Hegedušića i u režiji Petre Radin u rujnu te na predstavu "Božić kod Zimogroznih" u prosincu, za koju je originalnu glazbu napisao Dubravko Palanović. S radošću vas očekuje Zagrebačka filharmonija - pozvao je sve zainteresirane je ravnatelj filharmonije Mirko Boch.

NEOBIČNA ODLUKA MEGHAN MARKLE: Sina će odvesti u Ameriku?

Najčitaniji članci